Administrație
Poliția Alba primește spații date în administrare de Primăria Alba Iulia în Oarda. La sediul IPJ vor începe lucrări de modernizare
Personalul și tehnica Inspectoratului Județean de Poliție Alba vor fi relocate în alte spații, având în vedere că sediul din Piața IIC Brătianu va fi modernizat printr-un proiect cu fonduri nerambursabile.
În ședința Consiliului Local din 10 noiembrie, au fost aprobate spațiile propuse de primărie, pentru a fi date în administrare gratuit către IPJ, în perioada în care se vor derula lucrările la sediul Poliției.
A fost aprobată darea în administrare a spațiilor situate în Alba Iulia – Oarda de Jos, str. Biruinței, nr. 14:
- clădire Cămin Cultural Oarda de Jos (suprafață 323,86 mp)
- teren, în cotă de 672/681 mp
- clădire Școala cu clasele I – IV și Grădiniță cu program prelungit, cu suprafața de 301 mp
- teren în suprafață de 5.289 mp
Solicitarea privind darea în administrare cu titlu gratuit a fost transmisă primăriei de către IPJ Alba.
Darea în administrare a spațiilor
Au fost ” dentificate ca posibile spații care pot fi transmise în administrare către IPJ Alba cele din incinta Căminului Cultural din Oarda de Jos.
Aceste spații sunt folosite doar sporadic de către cetățenii din zonă pentru organizarea diferitelor evenimente (nunți, botezuri, majorate, etc.), precum și clădirea care adăpostea Școala cu clasele 1 – 4 din Oarda de Sus și fosta grădiniță, precum și terenul aferent acesteia, clădirea nemaifiind folosită de mai mult timp”, potrivit sursei citate.
Din suprafața totală de teren de 681 mp aferentă Căminului Cultural, suprafața de 9 mp a fost închiriată către RCS & RDS SA în vederea motării de echipamente de distribuție TV și internet. Prin urmare se va transmite în administrarea IPJ Alba cota-parte de 672/681 mp din terenul aferent construcției.
Transmiterea în administrare a clădirilor și terenurilor menționate se face pentru o perioadă de 1 an, cu posibilitate de prelungire.
Modernizarea sediului IPJ Alba
Contractul pentru modernizarea sediului Poliției Alba din Piața IIC Brătianu a fost semnat în 22 septembrie 2023.
Este vorba despre ,,Reabilitarea și modernizarea imobilelor din cadrul I.P.J. Alba, pe str. I.I.C.Brătianu, nr.1B”, investiție ce beneficiază de finanțare prin PNRR și din fonduri naționale.
Sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică vor fi reabilitate.
Se urmărește:
- aducerea clădirilor la parametrii de siguranță și stabilitate proiectați
- reducerea cheltuielilor cu utilitățile
- reducerea cu peste 60% a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon
- cadrul necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.
Contractul a fost semnat cu Asocierea SC Lincoln Plus SRL – Secret Art SRL – Concept Studio SRL, lider de asociere Lincoln Plus SRL
Valoarea contractului de achiziție publică este de 32.898.442,00 lei, exclusiv TVA.
Durata de execuție a lucrărilor, conform proiectului, este de 24 de luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare, potrivit unui comunicat IPJ.
Clădirea școlii primare și grădiniței din Oarda de Sus, scoase din administrarea Grădiniței nr. 11
În ședința din 10 noiembrie, consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat schimbul de destinație al imobilului Școala cu clasele I-IV și Grădinița cu program normal Oarda de Sus, din unitate de învățământ preuniversitar, în spațiu administrativ.
Imobilul ce se află pe strada Victoriei nr. 87 în care a funcționat grădinița și școala Oarda de Sus este închis.
Unitatea de învățământ nu mai funcționează din anul 2015. Preșcolarii sunt transferati la Grădinița Oarda de Jos, se arată în documentația prezentată consilierilor.
Din anul 2019, această unitate de învățământ nu se mai află în rețeaua școlară.
Schimbarea de destinație
Se propune retragerea, din administrarea Grădiniței cu program prelungit nr. 11 din Alba Iulia, a părții din clădire în care a funcționat grădinița, în suprafață de 142 mp și a terenului aferent (inclusiv sub clădire) în suprafață de 5289 mp.
”Schimbarea destinaţiei terenului folosit de unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi a spaţiilor/clădirilor în care nu se mai desfăşoară activităţi didactice se poate face după primii 3 ani calendaristici de la încetarea activităţii didactice în spaţiul respectiv”, se arată în documentație.
Decizia se ia către autorităţile administraţiei publice locale, fără avizul conform al Ministerului Educaţiei, doar cu informarea scrisă a acestuia.
Schimbarea de destinație se face numai pentru servicii publice de interes local, judeţean şi naţional, respectiv pentru activităţi care contribuie la dezvoltarea comunităţii locale.
Drept urmare, imobilului, cu suprafața totală clădire de 301 mp și suprafața teren de 5289 mp, i se poate schimba destinația, concluzionează primăria.
Proiectul va avea ca finalitate reglementarea juridică a modului de ocupare al acestor construcții, ”astfel încât să fie utilizate în mod eficient”.
Starea clădirii
Imobilul în care a funcționat Școala și Grădinița Oarda de Sus a fost construit în anii ’70.
Este cu regim de înălțime parter.
Corpul de clădire este parțial încălzit (doar spațiul în care a funcționat grădinița este dotată cu corpuri de încălzire și CT), iar restul clădirii a folosit sistemul de încălzire cu soba tip Teracotă. Este racordată la toate utilitățile pentru a putea funcționa normal.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 10.11.2023 at 13:25
Sper că pe cei de la Ordine publică nu-i relocaţi niciunde, că ei sunt relocaţi demult în afara activităţilor de bază, umblănd hai hui, fără nici un rezultat.Concediu şi atât.
Garcea
vineri, 10.11.2023 at 14:33
@Pilu
Bine le mai zici!