Connect with us
Publicitate

Eveniment

Polițiștii din operativ, evaluați o dată la trei ani. Noi proceduri de evaluare psihologică introduse de MAI

Publicat

Regulile privind evaluarea psihologică a polițiștilor au fost modificate, odată cu intrarea în vigoare, din 4 octombrie, a unui ordin MAI. Acesta prevede, printre altele, că evaluarea polițiștilor operativi va fi făcută la interval de trei ani, nu la cinci ani, ca până acum.

În ceea ce privește misiunile sau activitățile cu caracter operativ, acestea sunt definite ca ansamblu de acțiuni în domeniul ordinii, siguranței publice și securității naționale, efectuate în condiții de solicitare psihică intensă și cu un grad ridicat de periculozitate, de natură a aduce atingere vieții și integrității fizice și/sau psihice a individului, potrivit OMAI 161/2023.

Sunt evidențiate condițiile de solicitare psihică intensă și gradul de periculozitate.

Evaluarea psihologică efectuată cu ocazia avizării personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuții și misiuni în condiții de solicitare psihică intensă se realizează, printre altele, la executarea de misiuni/activități cu caracter operativ, altele decât cele speciale.

Încadrarea în condițiile de mai sus se realizează de către inspectoratele generale/similare și instituțiile de învățământ ale MAI, potrivit atribuțiilor stabilite prin reglementări specifice de organizare și funcționare.

Evaluare psihologică la 3 ani și suport psihologic

Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevăzut de legislația privind supravegherea sănătății lucrătorilor, precum și la 3 ani pentru personalul care execută activitățile cu caracter operativ, altele decât cele speciale.

La solicitarea șefilor/comandanților unităților, în situații temeinic justificate, psihologii asigură, potrivit competențelor, suportul psihologic în desfășurarea misiunilor operative cu grad ridicat de risc, prin măsuri specifice de asistență psihologică.

Contestarea rezultatelor de inaptitudine

Se instituie un mecanism excepțional de contestare a rezultatelor de inaptitudine, pentru situații cu caracter de unicitate care rezultă din motivațiile invocate ca posibile argumente ale acordării avizului de inaptitudine.

”Art. 20.1. În situații temeinic justificate, fără a aduce atingere prevederilor art. 20, pentru persoanele cărora li s-a menținut avizul psihologic de inaptitudine după încheierea procedurilor prevăzute de acestea, ministrul afacerilor interne analizează și poate dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, condiționată de o solicitare motivată a persoanei evaluate, susținută de indicii temeinice, care pun în mod vădit la îndoială integritatea procedurii de evaluare.

În cadrul demersului de analiză a solicitării, ministrul afacerilor interne va consulta și alte părți implicate în acest proces, inclusiv Centrul și psihologii angrenați în toate etapele de evaluare.

În eventualitatea în care se impune reevaluarea psihologică dispusă în mod excepțional, aceasta va fi realizată de către o comisie alcătuită din cinci psihologi din cadrul MAI, numiți prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea directorului Centrului.

Comisia emite un aviz psihologic, acesta producând efecte de la data înregistrării, iar cel anterior își încetează valabilitatea.

În situația în care nu se dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, refuzul se motivează”.

Valabilitatea rezultatelor evaluării

Valabilitatea documentelor cuprinzând rezultatele evaluărilor psihologice este de 6 luni de la data emiterii.

Pe durata de valabilitate titularii nu pot participa la o nouă evaluare psihologică în același scop cu evaluarea inițială, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20 sau a fost dispusă o reevaluare psihologică în mod excepțional potrivit art. 20^1

Dacă persoana evaluată a obținut un aviz psihologic de inaptitudine, poate fi susținută o nouă evaluare, în vederea avizării pentru desfășurarea respectivelor activități. Noua evaluare poate fi susținută după minimum 6 luni de la emiterea documentului cuprinzând rezultatul evaluării, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20 sau a fost dispusă o reevaluare psihologică în mod excepțional potrivit art. 20^1.

Raport de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf

Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf poate fi realizată și în alte situații, având ca scop investigarea sincerității personalului MAI, în cadrul activităților privind securitatea națională, potrivit normelor interne specifice emise la nivelul MAI. Aceasta se realizează de către psihologi din cadrul MAI, potrivit competențelor.

Rezultatul evaluării comportamentului simulat prin tehnica poligraf se consemnează într-un raport de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf.

Răspundere disciplinară sau administrativă a personalului MAI

Se mai instituie, în sarcina personalului MAI, a elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale MAI, obligația de a susține evaluarea psihologică periodică în situaţii speciale, la reluarea activităţii și de a participa la activităţile de monitorizare psihologică.

De asemenea, se dispune angajarea răspunderii disciplinare sau administrative, după caz, a personalului MAI, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale MAI, în situația nerespectării obligației

”Susținerea de către personalul MAI și de către elevii și studenții din instituțiile de învățământ ale MAI a evaluării psihologice periodice, în situații speciale, la reluarea activității, a evaluării psihologice clinice, potrivit prezentului ordin, precum și participarea la activitățile de monitorizare psihologică sunt obligatorii.

Nerespectarea acestei obligații angajează răspunderea personalului MAI, elevilor și studenților din instituțiile de învățământ ale MAI, potrivit reglementărilor aplicabile”.

Procedura de evaluare a comportamentului infracțional, în anchete

Elaborarea profilului psihocomportamental al autorului necunoscut și elaborarea profilului personalității sunt dispuse de către organele de urmărire penală și vor fi realizate de către psihologii structurilor specializate ale Poliției Române împreună cu personalul cu atribuții în desfășurarea activității de urmărire penală privind infracțiuni grave împotriva persoanei sau patrimoniului.

Rezultatul activității se consemnează într-un Raport de Analiză Comportamentală

Se include astfel analiza psihicomportamentală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    vineri, 06.10.2023 at 13:33

    Frumos pe hârtie, dar realitatea este cu totul alta. Faceți controale cu adevărat inopinate si veți avea ce constata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate