Connect with us
Publicitate

CUGIR

Povestea bombardierului prăbușit în 1944, în ziua de Paști, în Munții Cugirului. ”S-a desprins de grup și a căzut”


Publicat

b

Un avion de bombardament cu 12 militari americani s-a prăbuşit pe 16 aprilie 1944 în Munţii Cugirului. La 75 de ani de la tragedie, avionul american este şi azi sursă de povestiri pentru copii şi nepoţi.

Comunitatea locală cunoaște încă date despre catastrofa din 1944 şi este mândră de modul cum au acţionat oamenii care au ajuns primii la locul epavei.

Unul dintre cei care au contribuit la păstrarea memoriei soldaţilor amerciani căzuţi în urmă cu 75 de ani este Aurel Voicu, preşedinte al Asociaţiei „Pro-Cugir”, fost primar şi viceprimar al oraşului.

Escadrilă de bombardiere deasupra Cugirului

Începutul de an 1944 a fost unul dificil pentru România. Ţara era angrenată în Al Doilea Război Mondial de partea Germaniei. Din acest motiv, era bombardată puternic de avioanele alianţei anti-naziste. Existau tratative cu americanii pentru a trece de partea acestora, dar la vremea respectivă erau timide şi nu prevesteau un rezultat apropiat în timp. Acesta era contextul în care s-a produs catastrofa din Munţii Cugirului.

Martorii îşi amintesc cum în ziua de Paşti, 16 aprilie 1944, liniştea comunei Cugir era tulburată de apariţia pe cer a unei escadrile de avioane americane de bombardament, care veneau dinspre răsărit. Aparent, aparatele de zbor nu aveau nici o intenţie de a lovi fabrica de armament şi de muniţie aflată în apropiere.

Alertaţi de zgomotul produs de mulţimea de avioane care acoperea cerul, localnicii au observat cum unul dintre aparate s-a desprins din grup, a lansat câteva bombe în zona cunoscută drept Valea Sasului, după care, cu un zgomot asurzitor, s-a prăbuşit în pădurea din Poiana Răchita, în apropiere de cătunul Bocşitura.

Trupurile soldaţilor erau arse

”Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Au văzut cu propriii ochi dezastrul. Avionul era distrus aproape în întregime de explozie, trupurile soldaţilor erau arse, dezmembrate şi aruncate la zeci de metri distanţă de avion, iar obiecte personale aparţinând acestora, precum şi echipamente de război erau împrăştiate prin pădure”, spune Aurel Voicu.

Acesta este şi acum impresionat de modul în care au acţionat atunci oamenii locurilor. ”A fost un gest de consideraţie faţă de soldaţii morţi la datorie. Crucea pe care am ridicat-o la locul prăbuşirii, după 70 de ani, este un simbol şi în memoria celor care au contribuit la recuperarea soldaţilor decedaţi”, a afirmat Aurel Voicu.

Americanii, înhumaţi la cimitirul din Cânepi

Activitatea de recuperarea a corpurilor a fost coordonată de şeful jandarmeriei locale, directorul spitalului comunal şi de directorul şcolii generale. Cei trei, recunoscuţi ca şi autorităţi ale locului, au întocmit un plan de acţiune, urmând să treacă la măsuri cât mai urgente, necesare într-o asemenea situaţie.

Astfel că, a doua zi, o echipă formată din jandarmi, însoţită de un grup de militari din Cugir, s-a deplasat în zonă pentru a strânge rămăşiţele victimelor. Aveau la ei 12 lăzi din lemn în care au aşezat rămăşiţele militarilor americani, pe care apoi le-au transportat şi le-au aşezat pe o platformă a trenului forestier care făcea deplasări pe traseul dintre Gara Cugir şi zona Arieşul.

De la gară, după ce au fost coborâte din mocăniţă, trupurile soldaţilor au fost duse şi înhumate separat, în cimitirul din Cânepi, locul unde preotul din acea vreme a oficiat o slujbă religioasă. Unul dintre cei care au participat la acţiune, Gheorghe Sân (84 ani), susţine că trupurile erau împrăştiate peste tot, până şi prin copacii din apropiere, fapt care a făcut foarte dificilă identificarea acestora.

Sicriele, mutate la Braşov

La aproximativ doi ani de la accident, membri ai Ambasadei SUA la Bucureşti au intervenit pe lângă autorităţile române, solicitând deshumarea soldaţilor din cimitirul din Cugir. Sicriele cu rămăşiţele celor 12 americani au fost transportate la aerodromul din Balomir, care a funcţionat în timpul războiului, după care au fost duse cu un avion la Braşov pentru a fi reînhumate alături de alţi soldaţi amercani decedaţi în România.

Cămăşi făcute din pânza de la paraşute

Cauzele producerii catastrofei nu sunt elucidate nici în prezent. Scriitorul Alexandru Craiovan susţine în cartea sa „Oameni, animale şi locuri pe Valea Sebeşului” că avionul, un B 24 Liberator, ar fi fost lovit în partea din spate de antiaeriana română în timpul unui raid de bombardament deasupra Sibiului sau Braşovului, fapt care a dus la avarierea aparatului şi la prăbuşirea acestuia în Munţii Cugirului, până unde a mai reuşit să zboare.

b

Rămâne o enigmă şi de ce nu s-au catapultat soldaţii din avion, având în vedere că fiecare avea asupra sa o paraşută pentru astfel de situaţii. Avionul a rămas pe munte, fiindcă autorităţile locale n-au fost interesate să preia epava şi s-o transporte în altă parte.

”Oamenii au demontat, bucată cu bucată, părţi mai mari sau mai mici din corpul avionului, căutând mai ales piesele făcute din aluminiu. După aceea şi-au confecţionat obiecte de uz casnic cum ar fi ligheane, pieptene, coşuri şi cercuri pentru teascurile de stors struguri, mânere pentru cuţite sau tăvi. Mulţit tineri din Cugir au purtat cămăşi confecţionate din pânza paraşutelor aflate în bombardier”, a mai spus Aurel Voicu.

Troiţa de pe munte

În urmă cu patru ani, pe munte a fost amplasată o troiță, pentru aducere aminte. Crucea de pe păşunea din Răchita este confecţionată din lemn de gorun şi are o înălţime de 2,30 metri.

troita

Pe troiţă au fost scrise următoarele cuvinte: ”Crucea jertfei ostăşeşti în memoria celor 12 aviatori americani ai avionului prăbuşit la 16 aprilie 1944 pe vârful Răchita Mare (1264 m), Munţii Donea, oraşul Cugir, judeţul Alba, România”.

Pe troiţă a fost aşezată şi o cruce de dimensiuni mai mici fabricată din oţel provenit de la epava avionului prăbuşit pe munte.

B24 Liberator era un bombardier greu, intrat în dotarea Armatei Americane din 1939. Era la vremea respectivă destul de scump, aproape 300.000 de dolari, reprezentând, în banii de astăzi, aproximativ 5 milioane de dolari. A fost produs în 18.500 de exemplare și a fost folosit, printre altele, la bombardarea rafinăriilor de la Ploiești.

Masacrul de la București

Pe de altă parte, cu doar câteva zile înainte, în 4 aprilie 1944, bombardierele americane, printre care cu siguranță și cel prăbușit la Cugir, făcuseră prăpăd în București. Oficial, 2.942 de persoane au fost ucise și alte 2.126 au fost rănite.

Tragedia a avut loc într-o marți, pe la ora prânzului. Atunci, un număr de 220 bombardiere B-17 (numite Fortărețe zburătoare) și 93 bombardiere B-24 (Liberador) au intrat în spațiul aerian al României, venind din Italia.

Iată o mărturie din acele vremuri făcută de Mihail Sebastian în jurnalul său a doua zi după masacru: „Ieri după-amiază am fost în cartierul Grivița. De la Gară la bulevardul Basarab nicio casă – nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliștea e sfâșietoare. Se mai dezgroapă încă morți, se mai aud încă vaiete de sub dărâmături. La un colț de stradă trei femei boceau cu țipete ascuțite, rupându-și părul, sfâșiindu-și hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai atunci de sub moloz. Plouase puțin dimineața și peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coșmar. N-am mai fost în stare să trec dincolo de Basarab – și m-am întors acasă, cu un sentiment de silă, oroare și neputință”.

Sursă: adevarul.ro, wikipedia

Foto: localnicii s-au fotografiat în 1944, în jurul epaveiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. eugen

  miercuri, 26.12.2018 at 21:56

  Aia au venit sacne bombardeze iar noi le am facut o troita.
  Rusilor care ne au rupt fasul le am facut tot felul de monumente.
  Suntem usor loviti la cap noi , asa ca natie.

 2. Gabi

  joi, 27.12.2018 at 14:15

  Mulțumesc pentru acest articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Schimbarea la Față a Domnului: Sărbătoare creștină importantă în 6 august. Ce nu ai voie să faci – tradiții și superstiții

Publicat

Creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului pe 6 august. Este una dintre cele mai mari sărbători religioase de care sunt legate multe obiceiuri și tradiții românești.

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.

În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.

În calendar ortodox 2021, ziua este însemnată cu cruce roșie pe data de 6 august.

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului

Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada.

Dar imediat au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Schimbarea la față – Obrejenia sau Probejenia, denumiri din popor

Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. În popor, această sărbătoare este prăznuită pe data de 6 august şi este privită şi ca începutul toamnei.

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfântul Antim Ivireanul o numeşte sugestiv Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Icoana Schimbării la Față a Domnului

În centrul reprezentarii este Hristos, înveșmântat in alb. Este inconjurat de un fond închis la culoare, asa-numita mandorla, prezentă și în icoana Învierii. La picioarele Sale, sunt căzuți cu fețele la pamant ucenicii Petru, Iacob si Ioan, iar de-o parte și de alta sunt prezenți Moise si Ilie.

Interesant este că în această icoană a Schimbării la Față, lumina care iradiază din Hristos și-L înconjoară nu este luminoasă, ci întunecată.

Potrivit crestinortodox.ro întunericul din centru face trimitere la ființa lui Dumnezeu, care ramane necunoscuta omului. Lumina în care S-a descoperit Hristos nu a fost ființa lui Dumnezeu, ci o energie care izvorăste din aceasta fiinta. Ortodoxia face o diferența clară între har și natura divină. Daca harul, ca energie necreata poate fi împartasit omului, natura divina rămâne incomunicabilă și incognoscibilă.

Schimbarea la Față a Domnului – Rugăciune pentru împlinirea dorințelor

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.

Sărbătoarea este prăznuită în Postul Sfintei Marii, dar în această zi se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului. De la Schimbarea la Față mai sunt doar câteva zile până la Sfânta Maria – Adormirea Maicii Domnului

Schimbarea la Față a Domnului 2021 – Tradiții și superstiții

Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei.

 • De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu.
 • Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată;
 • Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe;
 • Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba;
 • Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă;
 • Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
 • În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul;
 • De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul;
 • Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este, prin excelenţă, sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.
 • Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi;
 • Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi;
 • Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora;
 • Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă;
 • Data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac.
 • Potrivit tradiției, icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenție la acest tip de mesaje primite pe Facebook: Riști să îți fie dezactivat contul. CERT-RO a primit zeci de raportări

Publicat

Atenție la notificările primite pe social media, mai ales la cele primite pe facebook. CERT-RO trage din nou un semnal de alarmă cu privire la fraudele ce se pot produce în mediul online, în special pe Facebook. 

 Verificați mereu cât de plauzibilă este informația primită, validați transmiterea ei cu expeditorul, atunci când aveți suspiciuni, și scanați deopotrivă link-ul cu o soluție de securitate, înainte de a face click, recomandă specialiștii de la CERT-RO.

Cum procedează atacatorii

Potrivit DCNews.ro ”Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei rețele sociale (ex: Confirming Page Information, Information Pages, etc.), pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacționează cu postări de tipul celei de mai jos.

În continuare, aveți un exemplu de astfel de cont de Facebook care publică un post de ‘avertizare’ pentru paginile etichetate, cu amenințarea că activitatea paginii va fi suspendată, dacă nu se va ‘verifica identitatea’ prin accesarea unui link plasat strategic în textul postării.

Infectarea dispozitivului cu malware

Odată accesat acel link, poate duce la infectarea dispozitivului cu malware, sau, în alte variante, poate duce către un site de phishing unde se cer, de obicei, credențiale de acces la contul de social media. Odată introduse, aceste date intră în posesia atacatorilor, care pot deturna conturile pentru executarea unor activități în scop personal.

De regulă, astfel de pagini sunt create special cu acest scop malițios și au o durată de viață limitată. Pagina la care facem referire a fost creată astăzi (4 august 2021). Utilizatorii care întâmpină astfel de postări pot raporta aceste pagini pentru tentativă de fraudă (scam) către Facebook.

Mulțumim încă o dată celor care ne raportează astfel de tentative, pentru a putea alerta utilizatorii din România cu privire la cele mai recente amenințări existente în online!”, se arată într-un comunicat de presă al CERT-RO.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Românii datornici la curent și gaze au termen 3 luni să plătească. Guvernul a anulat legea care i-a protejat în starea de alertă

Publicat

contor curent

Românii care au datorii la curent sau gaze au la dispoziție un termen de trei luni să le plătească sau vor rămâne fără utilităţi. Guvernul a decis să le dea o perioadă de grație de 90 de zile în care ori plătesc, ori sunt debranșați.

Executivul a lăsat loc și la o cale de mijloc: cea a negocierilor între furnizori și datornici, aceștia din urmă putând solicita o eșalonare a plăților.

Peste 200.000 de consumatori nu și-au plătit facturile la gaze și energie electrică, protejaţi de prevederea care interzicea debranşarea în timpul stării de alertă.

Furnizorii s-au plâns că nu mai pot susţine datoria tot mai mare iar Guvernul a decis joi să dea undă verde debranşărilor în cazul celor rău-platnici.

 ”Cu o perioadă de graţie de 90 de zile pentru că nu putem aşa deodată brusc să spunem că de mâine toată lumea să îşi plătească restanțele, nu ar fi normal. Dacă nu se plăteşte către furnizori, aceştia la rândul lor nu o să poată plăti către distribuitori” a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

În ultimele luni, deşi sectoare importante din economie şi-au revenit numărul celor care nu şi-au plătit facturile la curent sau gaze a crescut, în loc să scadă.

Datornicii trebuie să achite facturile din urmă

Peste 200.000 de datornici la energie electrică şi gaze naturale erau în toată ţara la finalul lunii mai, arată datele de la furnizori.

În  condiții normale, cu toţii ar fi trebuit deconectaţi. Iar în iunie doar la energie electrică erau 173.000, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când efectele pandemiei erau mult mai grave scrie stirileprotv.ro

Consumul de energie electrică a crescut cu 8% în ultimul an, spun furnizorii, care nu au avut voie să îi debranşeze pe rău platnici în timpul stării de alertă.

Prevederea a fost anulată în şedinţa de Guvern, aşa că datornicii trebuie acum să achite toate facturile din urmă.

Ion Lungu, Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER): ”Anumite persoane sau întreprinderi făcând într-un fel uz de această prevedere legală în mod abuziv au întârziat să plătească şi nu au mai plătit ştiind că nu există practic nicio măsură care ar putea fi luată împotriva lor.

Acum trebuie să plătească într-o perioadă mult mai scurtă un consum de energie din urmă, pe un an, un an şi ceva, care se adăugă la consumul curent”.

Cei care încă au probleme financiare vor putea negocia cu furnizorul o perioadă de graţie, aşa cum se întâmpla şi până acum.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

PROGRAMUL de funcționare al Primăriei Alba Iulia a fost MODIFICAT. Albaiulienii se vor putea prezenta la ghișee de la ora 7:30

Publicat

În urma numeroaselor solicitări venite din partea albaiulienilor, programul de funcționare al Primăriei municipiului Alba Iulia a fost modificat. Astfel, potrivit reprezentanților administrației locale, cetățenii își vor putea rezolva problemele la Primărie, în fiecare zi, începând cu ora 7:30.

„Este doar prima etapă, urmând înființarea biroului unic, cu program prelungit, fiindcă este normal să ne adaptăm noi programul după al albaiulienilor, nu invers. Unui albaiulian care lucrează de la 8 la 16 îi era greu să ajungă la primărie, indiferent cu ce problemă. Acum are acea jumătate de oră în plus, dimineața, de la 7.30, în care problema lui să fie rezolvată fără ca să își ia liber de la serviciu sau să facă un efort inutil. Cu toate acestea, noi îi încurajăm pe albaiulieni să folosească, pe cât se poate, serviciile noastre on-line.

Sperăm ca, în curând, tot ceea ce i-ar putea fi necesar unui contribuabil să poată fi obținut printr-un click, indiferent dacă e vorba despre certificate de urbanism sau de o autorizații”, au transmis reprezentanții administrației locale, joi, 5 august.

Noul program de lucru al Primăriei Alba Iulia este:

Luni – Joi: 07:30 – 16:00

Vineri: 07:30 – 13:30

Evidența Populației:

Luni-Miercuri, Vineri: 8:30 – 12:00, 14:00 – 15:30

Joi: 8:30 – 12:00, 14:00 – 18:00

Ghişeul Stare Civilă:

Luni-Vineri 8:30 – 12:30, 14:00 – 15:30

Sâmbăta: 9:00 – 13:00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate