Connect with us
Publicitate

CUGIR

Povestea bombardierului prăbușit în 1944, în ziua de Paști, în Munții Cugirului. ”S-a desprins de grup și a căzut”


Publicat

b

Un avion de bombardament cu 12 militari americani s-a prăbuşit pe 16 aprilie 1944 în Munţii Cugirului. La 75 de ani de la tragedie, avionul american este şi azi sursă de povestiri pentru copii şi nepoţi.

Comunitatea locală cunoaște încă date despre catastrofa din 1944 şi este mândră de modul cum au acţionat oamenii care au ajuns primii la locul epavei.

Unul dintre cei care au contribuit la păstrarea memoriei soldaţilor amerciani căzuţi în urmă cu 75 de ani este Aurel Voicu, preşedinte al Asociaţiei „Pro-Cugir”, fost primar şi viceprimar al oraşului.

Escadrilă de bombardiere deasupra Cugirului

Începutul de an 1944 a fost unul dificil pentru România. Ţara era angrenată în Al Doilea Război Mondial de partea Germaniei. Din acest motiv, era bombardată puternic de avioanele alianţei anti-naziste. Existau tratative cu americanii pentru a trece de partea acestora, dar la vremea respectivă erau timide şi nu prevesteau un rezultat apropiat în timp. Acesta era contextul în care s-a produs catastrofa din Munţii Cugirului.

Martorii îşi amintesc cum în ziua de Paşti, 16 aprilie 1944, liniştea comunei Cugir era tulburată de apariţia pe cer a unei escadrile de avioane americane de bombardament, care veneau dinspre răsărit. Aparent, aparatele de zbor nu aveau nici o intenţie de a lovi fabrica de armament şi de muniţie aflată în apropiere.

Alertaţi de zgomotul produs de mulţimea de avioane care acoperea cerul, localnicii au observat cum unul dintre aparate s-a desprins din grup, a lansat câteva bombe în zona cunoscută drept Valea Sasului, după care, cu un zgomot asurzitor, s-a prăbuşit în pădurea din Poiana Răchita, în apropiere de cătunul Bocşitura.

Trupurile soldaţilor erau arse

”Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Au văzut cu propriii ochi dezastrul. Avionul era distrus aproape în întregime de explozie, trupurile soldaţilor erau arse, dezmembrate şi aruncate la zeci de metri distanţă de avion, iar obiecte personale aparţinând acestora, precum şi echipamente de război erau împrăştiate prin pădure”, spune Aurel Voicu.

Acesta este şi acum impresionat de modul în care au acţionat atunci oamenii locurilor. ”A fost un gest de consideraţie faţă de soldaţii morţi la datorie. Crucea pe care am ridicat-o la locul prăbuşirii, după 70 de ani, este un simbol şi în memoria celor care au contribuit la recuperarea soldaţilor decedaţi”, a afirmat Aurel Voicu.

Americanii, înhumaţi la cimitirul din Cânepi

Activitatea de recuperarea a corpurilor a fost coordonată de şeful jandarmeriei locale, directorul spitalului comunal şi de directorul şcolii generale. Cei trei, recunoscuţi ca şi autorităţi ale locului, au întocmit un plan de acţiune, urmând să treacă la măsuri cât mai urgente, necesare într-o asemenea situaţie.

Astfel că, a doua zi, o echipă formată din jandarmi, însoţită de un grup de militari din Cugir, s-a deplasat în zonă pentru a strânge rămăşiţele victimelor. Aveau la ei 12 lăzi din lemn în care au aşezat rămăşiţele militarilor americani, pe care apoi le-au transportat şi le-au aşezat pe o platformă a trenului forestier care făcea deplasări pe traseul dintre Gara Cugir şi zona Arieşul.

De la gară, după ce au fost coborâte din mocăniţă, trupurile soldaţilor au fost duse şi înhumate separat, în cimitirul din Cânepi, locul unde preotul din acea vreme a oficiat o slujbă religioasă. Unul dintre cei care au participat la acţiune, Gheorghe Sân (84 ani), susţine că trupurile erau împrăştiate peste tot, până şi prin copacii din apropiere, fapt care a făcut foarte dificilă identificarea acestora.

Sicriele, mutate la Braşov

La aproximativ doi ani de la accident, membri ai Ambasadei SUA la Bucureşti au intervenit pe lângă autorităţile române, solicitând deshumarea soldaţilor din cimitirul din Cugir. Sicriele cu rămăşiţele celor 12 americani au fost transportate la aerodromul din Balomir, care a funcţionat în timpul războiului, după care au fost duse cu un avion la Braşov pentru a fi reînhumate alături de alţi soldaţi amercani decedaţi în România.

Cămăşi făcute din pânza de la paraşute

Cauzele producerii catastrofei nu sunt elucidate nici în prezent. Scriitorul Alexandru Craiovan susţine în cartea sa „Oameni, animale şi locuri pe Valea Sebeşului” că avionul, un B 24 Liberator, ar fi fost lovit în partea din spate de antiaeriana română în timpul unui raid de bombardament deasupra Sibiului sau Braşovului, fapt care a dus la avarierea aparatului şi la prăbuşirea acestuia în Munţii Cugirului, până unde a mai reuşit să zboare.

b

Rămâne o enigmă şi de ce nu s-au catapultat soldaţii din avion, având în vedere că fiecare avea asupra sa o paraşută pentru astfel de situaţii. Avionul a rămas pe munte, fiindcă autorităţile locale n-au fost interesate să preia epava şi s-o transporte în altă parte.

”Oamenii au demontat, bucată cu bucată, părţi mai mari sau mai mici din corpul avionului, căutând mai ales piesele făcute din aluminiu. După aceea şi-au confecţionat obiecte de uz casnic cum ar fi ligheane, pieptene, coşuri şi cercuri pentru teascurile de stors struguri, mânere pentru cuţite sau tăvi. Mulţit tineri din Cugir au purtat cămăşi confecţionate din pânza paraşutelor aflate în bombardier”, a mai spus Aurel Voicu.

Troiţa de pe munte

În urmă cu patru ani, pe munte a fost amplasată o troiță, pentru aducere aminte. Crucea de pe păşunea din Răchita este confecţionată din lemn de gorun şi are o înălţime de 2,30 metri.

troita

Pe troiţă au fost scrise următoarele cuvinte: ”Crucea jertfei ostăşeşti în memoria celor 12 aviatori americani ai avionului prăbuşit la 16 aprilie 1944 pe vârful Răchita Mare (1264 m), Munţii Donea, oraşul Cugir, judeţul Alba, România”.

Pe troiţă a fost aşezată şi o cruce de dimensiuni mai mici fabricată din oţel provenit de la epava avionului prăbuşit pe munte.

B24 Liberator era un bombardier greu, intrat în dotarea Armatei Americane din 1939. Era la vremea respectivă destul de scump, aproape 300.000 de dolari, reprezentând, în banii de astăzi, aproximativ 5 milioane de dolari. A fost produs în 18.500 de exemplare și a fost folosit, printre altele, la bombardarea rafinăriilor de la Ploiești.

Masacrul de la București

Pe de altă parte, cu doar câteva zile înainte, în 4 aprilie 1944, bombardierele americane, printre care cu siguranță și cel prăbușit la Cugir, făcuseră prăpăd în București. Oficial, 2.942 de persoane au fost ucise și alte 2.126 au fost rănite.

Tragedia a avut loc într-o marți, pe la ora prânzului. Atunci, un număr de 220 bombardiere B-17 (numite Fortărețe zburătoare) și 93 bombardiere B-24 (Liberador) au intrat în spațiul aerian al României, venind din Italia.

Iată o mărturie din acele vremuri făcută de Mihail Sebastian în jurnalul său a doua zi după masacru: „Ieri după-amiază am fost în cartierul Grivița. De la Gară la bulevardul Basarab nicio casă – nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliștea e sfâșietoare. Se mai dezgroapă încă morți, se mai aud încă vaiete de sub dărâmături. La un colț de stradă trei femei boceau cu țipete ascuțite, rupându-și părul, sfâșiindu-și hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai atunci de sub moloz. Plouase puțin dimineața și peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coșmar. N-am mai fost în stare să trec dincolo de Basarab – și m-am întors acasă, cu un sentiment de silă, oroare și neputință”.

Sursă: adevarul.ro, wikipedia

Foto: localnicii s-au fotografiat în 1944, în jurul epaveiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. eugen

  miercuri, 26.12.2018 at 21:56

  Aia au venit sacne bombardeze iar noi le am facut o troita.
  Rusilor care ne au rupt fasul le am facut tot felul de monumente.
  Suntem usor loviti la cap noi , asa ca natie.

 2. Gabi

  joi, 27.12.2018 at 14:15

  Mulțumesc pentru acest articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de SFÂNTA MARIA, în Alba: Mii de credincioși, așteptați la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

În jur de 3.000 de credincioși sunt așteptați în acest weekend, la mănăstirile din Râmeț, Dumbrava și Oașa, cu ocazia marii sărbători a creștinilor, Sfânta Maria. 

Sărbătoarea este în plină pandemie de coronavirus și, din această cauză, autoritățile, alături de reprezentanții bisericii au impus un set de reguli pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios. Aceștia sunt împărțiți la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie. Punctul de pensie ajunge la 1442 de lei, iar indemnizația minimă crește cu 96 lei

Publicat

foto: captura video/ Digi24
Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, reiese din proiectul rectificării bugetare întocmit de Guvern. Inițial, potrivit legislației muncii, pensia trebuia să crească cu 40% la 1 septembrie 2020.

Acest procent a fost însă abandonat din momentul în care România a fost pusă sub ordonanțele militare de distanțare socială, iar situația bugetului s-a deteriorat rapid pe urma întreruperii mai multor tipuri de activități economice.

Citește și Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6 ani

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit din conferința de presă în care a prezentat liniile mari ale rectificării bugetare, fără a mai răspunde la întrebările jurnaliștilor. Au fost invocate defecțiuni tehnice. Pe cursul prezentării evitase să spună cifra de majorare a pensiilor de la 1 septembrie.

Cu cât se măresc pensiile la 1 septembrie

Potrivit proiectului de buget întomit de Guvern ​”Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei.
 
Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și Noi prevederi pentru pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, în proiectul Legii Salarizării. Ce alegere pot face

De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.

Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei) precizează surse din guvern citate de economica.net.
 
”Pensiile vor creşte în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii vreodată şi care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă privind rectificarea bugetară.

”Punctul de pensie, valoarea punctului va avea cea mai mare creştere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată.

PSD, niciodată, nu a mărit pensiile cu această sumă, deşi a avut perioade de creştere economică una după alta, trei ani de zile, nu datorită lor ci datorită contextului economic internaţional şi tot nu au mărit pensiile cu această sumă”, a precizat Cîțu.
 

surse: economica.net, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Sebeș acordă tichete sociale pentru mese calde persoanelor defavorizate și facilități fiscale pentru cetățeni și firme

Publicat

În municipiul Sebeș este în desfășurare o campanie de acordare a tichetelor sociale pentru mese calde persoanelor defavorizate, au anunțat, joi, reprezentanții administrației locale. Totodată, aceștia au informat că municipalitatea acordă în acest an unele facilități fiscale, pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri și al cetățenilor.

*Ce sunt tichetele pentru mese calde și cine sunt beneficiarii

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, tichetele pentru mese calde se acordă în baza OUG 115/16.07.2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor defavorizate care beneficiază de mese calde, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora.

Pot beneficia de mese calde, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, următoarele categorii de persoane:

a) Persoanele în vârstă de 75 ani împliniți sau peste această vârstă, care au venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (704 lei);

b) Persoanele/familiile fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate, familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

”În vederea înscrierii pe listele cu destinatarii finali, categoriile mai sus menționate, cu domiciliul în Sebeș și localitățile aparținătoare Lancrăm, Petrești și Răhău, pot fi luate în evidența Direcției de Asistență Socială Sebeș, până la data de 31 august 2020, prin depunerea următoarelor documente: copie act identitate, copie xerox talon pensie și cerere/ declarație privind veniturile, la sediul Direcției de Asistență Socială Sebeș, str. Aleea Lac, nr.12, județul Alba sau prin poșta electronică la adresa: office@spas-sebes.ro

Relații suplimentare: telefon / fax 0258731007 și pe www.spas-sebes.ro”, au transmis reprezentanții administrației locale.

*Facilitățile fiscale acordate pentru cetățeni și firme

Primăria Municipiului Sebeș acordă, pe parcursul anului 2020, o serie de facilități și scutiri de la plata obligațiilor fiscale, precum și aplicarea nivelului minim al impozitelor și taxelor locale stabilite prin Codul Fiscal, pentru a veni atât în sprijinul mediului de afaceri, cât și al cetățenilor.

Astfel, pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, stabilit prin Codul Fiscal între 0,08% și 0,2%, Municipiul Sebeș va aplica nivelul minim, de 0,08%.

Pentru impozitul pe teren, stabilit prin Codul Fiscal între 6404,62 lei și 15.106 lei/ha (pentru zona A), 4467,97 lei și 10.538 lei/ha (pentru zona B), 2828,12 lei și 6670 lei/ha (pentru zona C) și 1494,62 lei și 3526 lei/ha (pentru zona D), Municipiul Sebeș va aplica nivelul minim, respectiv 6404,62 lei/ha (pentru zona A), 4467,97 lei/ha (pentru zona B), 2828,12 lei/ha (pentru zona C) și 1494,62 lei/ha (pentru zona D).

Aceste facilități și scutiri vor fi extinse și asupra contribuabililor persoane fizice și vor consta în aplicarea nivelului minim al impozitelor și taxelor locale stabilite prin Codul Fiscal.

Totodată, se acordă scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale, în afara celor stabilite prin lege, pentru: clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale, clădirile utilizate de organizații nonprofit, clădirile restituite, clădirile retrocedate, clădirile folosite ca domiciliu aflate în proprietatea persoanelor care dețin statutul de revoluționar, clădirile la care proprietarii au executat, pe cheltuială proprie, lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice.

De asemenea, aceleași scutiri se acordă și pentru terenul aferent clădirilor restituite, terenul aferent clădirilor retrocedate, terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale, terenurile utilizate de organizaţii nonprofit, terenurile aparţinând asociaţiilor şi fundaţiilor folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ, terenul situat în extravilanul localităţilor, pe o perioadă de 5 ani, ulteriori celui în care proprietarul efectuează intabularea în cartea funciară pe cheltuială proprie, mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

”Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport, datorate pentru întregul an de către contribuabili persoane fizice și juridice, până la data de 31 martie 2020 inclusiv, Municipiul Sebeș a acordat o bonificație de 9,99%.

În anul 2020 s-au acordat bonificații în valoare de 1.339.929 lei, după cum urmează: persoane juridice – 1.028.685 lei, persoane fizice – 311.244 lei

De asemenea, Municipiul Sebeș nu percepe taxe pentru organizarea spectacolelor de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, film, circ și a competiţiilor sportive interne sau internaţionale”, au informat reprezentanții Primăriei Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oficial MADR: România începe producția de rachete care aduc ploaie și zapadă, pentru combaterea secetei

Publicat

În România va începe în curând producția de rachete care produc precipitații (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece). Aceasta vor putea fi folosite începând chiar de anul viitor pentru combaterea secetei, a anunțat generalul Gheorghe Căunei, directorul Sistemului Antigrindină. 

Potrivit declarațiilor făcute de generalul Gheorghe Căunei în exclusivitate pentru observatorulph.ro, Electromecanica Ploiești, societate care face parte din Compania Națională Romarm, va fabrica un tip de rachetă care va avea rolul de a produce artificial precipitații.

„Vrem să creștem gradul de precipitații pentru că și România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reușit să creștem nivelul precipitațiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploiești se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conține iodură de argint, o substanță care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitații”, a menționat Directorul Sistemului Antigrindină.

Lansarea rachetelor care transformă norii în ploi se va putea face folosind același sistem cu care, în prezent, se lansează rachete antigrindină.

Totodată, rachetele pentru precipitații, lansate terestru sau prin intermediul aviației utilitare, ar putea fi folosite și în sezonul rece.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate