Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea elicopterului prăbușit la Alba Iulia, în zilele Revoluției din 1989. Crimă cu premeditare sau incident ”îngropat”?


Publicat

nuța

Un episod mai puţin cunoscut şi neelucidat în mod oficial s-a întâmplat la Alba Iulia, acum 30 de ani, înainte de Crăciun. Era seara zilei de 23 decembrie 1989, când un elicopter cu cinci persoane la bord s-a prăbuşit sau a fost doborât în apropierea oraşului, lângă o unitate militară.

Două dintre persoanele aflate în elicopter erau generalii Constantin Nuţă (foto jos) şi Velicu Mihalea, comandantul Inspectoratului General al Miliţiei, respectiv adjunctul acestuia.

Generalii erau însoţiţi de locotenent-colonelulul Nicolae Tudor, pilotul elicopterului, căpitanul Victor Matica şi maistrul militar Nicolae Galaftion. Toţi cinci au murit carbonizaţi în explozia elicopterului.

Cei trei însoţitori au avut misiunea de a-i transporta pe generali la Sibiu, de la Deva unde au fost prinşi şi arestaţi într-un tren ce venea de la Timişoara. Din motive neelucidate încă, în apropiere de Alba Iulia, elicopterul ce urma cursul râului Mureş şi-a schimbat traseul de zbor spre nord, în sens opus faţă de Sibiu.

Incidentul descris pe larg de Mihai Babițchi

Incidentul este descris cu amănunte în cartea „Revoltă în labirint“, publicată de Mihai Babiţchi, lider al mişcării revoluţionare din Alba Iulia. „Pe la orele 20.00 în seara zilei de 23 decembrie, comandantul garnizoanei mi-a raportat că depozitul de armament de la marginea oraşului este atacat din aer şi din patru puncte terestre. Nu eram foarte îngrijorat deoarece fusesem informat că depozitul era gol.

Un curier a infirmat, ulterior, orice atac. Totuşi un elicopter se prăbuşise lângă depozit deşi, am fost asigurat, apărătorii nu trăseseră niciun foc“, afirmă Mihai Babiţchi. Revoluţionarul susţine că l-a vremea respectivă s-a acreditat şi idea că, zburând la joasă înălţime pentru a nu fi detectat de radare, aeronava s-a încurcat în aracii de beton ai viţei de vie din zonă şi a explodat, variantă susţinută, potrivit acestuia, şi de şeful Parchetului Militar Cluj, colonelul Tit Liviu Domşa.

 • „De după deal s-a ivit o coadă de foc după care a urmat o explozie foarte puternică. Explodaseră probabil o parte din rachetele din dotarea aparatului. Imediat s-au auzit răpăituri de armă dar nu era decât muniţia care exploda. Aproape simultan din incendiul uriaş au ţâşnit cinci proiectile nedirijate. Se declanşaseară din cauza căldurii“, a declarat căpitanul Silviu Bărăştean, comandantul depozitului la data respectivă.

Aceste zgomote au făcut, probabil, ca unii martori să aibă impresia că depozitul era atacat. In mod oficial nici după 29 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 nu se știe s-a întâmplat la Alba Iulia. În seara zilei de 23 decembrie 1989 un elicopter cu cinci persoane la bord s-a prăbuşit în apropierea oraşului, în zona Schit, lângă o unitate militară.

Prezenţa elicopterului în zona depozitului de armament şi a bazinului de apă potabilă al oraşului Alba Iulia a fost confirmată şi de alţi martori. Paznicul bazinului, Gheorghe Muntean, a confirmat că elicopterul zbura foarte jos şi fără lumini şi a spus că a tras două focuri de avertizare ca să anunţe soldaţii din apropiere.

 • „Pe măsură ce ancheta avansa conculziile au devenit tot mai dificile. Comisia parlamentară condusă de Sergiu Nicolăescu, care a anchetat evenimentul, a acreditat idea că aeronava a fost lovită în zona Blandiana de rafale care au ciuruit rezervorul de benzină“, a completat Mihai Babiţchi.

Dosar închis cu ”autor necunoscut”

Revoluţionarul este, însă, convins că elicopterul a fost doborât de soldaţii care păzeau depozitul de armament. „Din mărturisirile culese rezultă că cel care a doborât elicopterul a fost soldatul de la postul doi al depozitului militar. Deşi el nu reucunoştea acest lucru.

Primise, ca toţi ceilalţi ordinul de a trage fără somaţie în tot ce se apropia la cincizeci de metri de depozit, dar, probabil, aflând de de importanţa prizonierilor morţi a considerat că e mai bines să nege cu înverşunare“, mai spune revoluţionarul. Declaraţia soldatului era susţinută şi de comandantul unităţii, astfel încât ancheta oficială nu a luat în considerare această variantă.

În 1995 dosarul a fost închis pe motiv de „autor necunoscut“. A fost redeschis în 2007, după ce pe parcursul cercetărilor efectuate într-un alt dosar al Revoluţiei procurorii au ajuns la concluzia că doborârea elicopterului IAR 330, în care se aflau cei doi generali de Miliţie, s-ar putea datora acţiunii sau inacţiunii unor generali aflaţi la conducerea MApN şi a Comandamentului Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene.

Expertizele tehnice, efectuate încă din 1994, atestă că elicopterul în care au murit cele cinci persoane a fost doborât de rafalele unei arme de calibrul 7, 62. Astfel, ipoteza că aparatul de zbor s-ar fi prăbuşit din cauza unui accident sau a unei erori de pilotaj a fost înlăturată.

 • Generalii Constantin Nuţă şi Velicu Mihalea au fost arestaţi într-un tren şi urcaţi în elicopter din ordinul lui Nicolae Militaru, fost . În scurt timp, aparatul de zbor a fost doborât, iar generalii au fost ucişi. În 1978, generalul Nuţă se ocupase, alături de colonelul Gheorghe Trosca, de anchetarea lui Militaru. Cei doi ofiţeri capturaţi aveau dovezile măcelului de la Timişoara.
 • Generalul Trosca a fost și el ucis la București, după ce a fost atras într-o capcana orchestrată de același Militaru. Detaliile acestui caz se găsesc într-un articol extraordinar publicat de Vice.com, ”Povestea cavalerului fără cap care bântuie România”.

Cine era Militaru. ”Nimeni de acolo nu ştia că cel care pusese la cale lichidarea lui era un moş străveziu, care îşi odihnea cu calm oasele pe scaunul ministrului Apărării, în clădirea de lângă. Numele lui: general Nicolae Militaru.

Între cel mort de afară şi cel viu dinăuntru existaseră în trecut mai multe legături misterioase. Cu 11 ani în urmă, generalul Nicolae Militaru conducea Armata a II-a a Republicii Socialiste România şi era în plin avânt al carierei.

Era însă un trădător şi avea să fie descoperit în scurt timp. Fusese cumpărat de serviciul de spionaj sovietic şi lucra de zor pentru ruşi. Numai că toată povestea a fost mirosită la timp de spionii români din unitatea specială Anti KGB.

Cel care a condus operaţiunea de contra-spionaj era tânărul Gheorghe Trosca. În urma raportului său, Ceauşescu l-a scos pe Militaru din Armată şi l-a umilit, adică i-a dat un post de funcţionar la un minister civil. Un ditamai generalul care condusese sute de mii de soldaţi ajunsese rob hârţoagelor într-un birou prea strâmt pentru mantaua lui” (”Povestea cavalerului fără cap care bântuie România” – vice.com).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. DanC

  luni, 24.12.2018 at 17:21

  Revolutie…deloc…100 % lovitura de stat pusa la cale de cei care au reusit sa acapareze puterea dupa ’90. S-au bazat ca pot manipula multimea si au reusit. Elicopterul doborat in zona poligonului unde se mai afla doar o cruce,a fost doborat de rafala unei mitraliere calibru mai mare. Ma uitam la TV in acea seara cand am auzit elicopterul.La un moment dat am auzit 4 focuri de mitraliera calibru mare dupa care am vazut explozia elicopterului. Apartamentul parintilor are vederea chiar in acea zona. Elicopterul nu avea posibilitatea sa se agate in sarmele de la vie, aracii avand inaltimea de maxim 2m. Dupa focurile de mitraliera nu s-a mai auzit nici un alt foc de arma.

 2. pilu

  luni, 24.12.2018 at 17:48

  Iti dai seama pa cine au pus sa ancheteze cazul ? Lupul, pazitorul oilor. Asa am dus-o 29 de ani, din cacealma in cacealma.
  Am ramas surpris ce ce a declarat Babitchi la comemorarea ”eroilor”. Lipsit total de jena omul asta !

 3. Adi

  sâmbătă, 21.12.2019 at 00:20

  In seara aceea eram afara in fata blocului impreuna cu mai multi copii, am auzit si vazut explozia elicopterului care nu zbura char atat de jos pt a se agata in aracii vitei de vie.Atunci si noi credeam ca a fost atacat depozitul de munitie

 4. calin

  marți, 24.12.2019 at 22:06

  In acea perioada eram detasat de la UM 1940 Medias la Aeroportul din Sibiu. Am facut garda de onoare la sicriile celor trei membri ai echipajului. Am ascultat si vorbelele ofiterilor piloti de eicoptere colegi cu cei trei. Era cel mai bun echipaj din unitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Sute de polițiști, jandarmi și pompieri din Alba vor asigura buna desfășurare a alegerilor locale de duminică

Publicat

jandarmerie jandarmi

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanții Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba, precum și alte structuri M.A.I., se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot, se arată într-un comunicat remis de IPJ Alba. 

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie 2020, peste 800 de efective, dintre care 387 de poliţişti, 248 de jandarmi, 202 de reprezentanţi I.S.U. și alte structuri vor asigura paza şi protecţia a 439 de secţii de votare ce s-au constituit pe raza judeţului Alba.

Duminică, 27 septembrie a.c., 256 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel, 66 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 79 lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va avea în responsabilitate 229 de secții de votare, constituite în 204 de locaţii, unde vor fi prezenţi 232 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Alba va avea în responsabilitate 207 secții de votare dispuse în 191 locații, unde vor fi prezenți 207 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

202 pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. Alba au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Arieșeni: Două persoane rănite după ce au intrat cu automobilul într-un stâlp

Publicat

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier petrecut sâmbătă, în jurul orei 14.40, pe DN 75, pe raza localității Arieșeni. 

Potrivit IPJ Alba, automobilul în care se aflau cele două persoane a intrat în coliziune cu un stâlp.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii cu permis de ședere în Ungaria care vor să voteze în România, NU vor intra în carantină la reîntoarcerea în țara vecină

Publicat

Reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria și care vor să vină în România pentru a participa la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, transmite agenția de presă maghiară MTI.

Informaţia a fost dată publicităţii vineri de Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior. Mesajul video al politicianului a fost publicat de UDMR pe Facebook.

Secretarul de stat a anunțat că nu vor fi supuse carantinei în Ungaria persoanele care participă la alegeri şi pot dovedi acest lucru cu vigneta “votat” care li se lipeşte în secţiile de votare pe cartea de identitate românească, potrivit MTI.

Alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fără nicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni la ora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere a frontierei româno-ungare – a declarat secretarul de stat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum pot vota persoanele infectate cu COVID-19, sau cele aflate în izolare la domciliu. Acte necesare pentru urna mobilă

Publicat

stampila vot

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că actele medicale care trebuie să însoțească cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din anul 2020 sunt următoarele:

Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleași documente care au fost prezentate și la scrutinele anterioare);

În cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locație declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente:

biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul și indicația de izolare;

decizia de izolare emisă de Direcția de Sănătate Publică;

rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

Pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, impusă atât pentru cetățenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât și pentru contacții persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate