Connect with us
Publicitate

Eveniment

Povestea maratonistului fără o mână din Aiud care aleargă „pentru cei care nu pot”. Vrea să aducă un zâmbet pe chipul copiilor bolnavi de cancer

Publicat

polgar levente La 33 de ani, Polgar Levente Ioan din Aiud demonstrează că prin voinţă şi muncă se poate depăşi orice obstacol. Cu toate că nu are o mână, nu se plânge toată ziua de acest lucru, ci din contră aleargă maratoane de peste 100 de kilometri.

Pe 28 martie va organiza un maraton în oraşul natal. S-a apucat de alergat ca să slăbească, iar acum se pune la linia de start cu cei mai buni sportivi.

A avut parte de o copilărie care l-a marcat pe viaţă. Un accident stupid i-a mutilat mâna dreaptă, însă această nenorocire nu l-a împiedicat să devină un sportiv de performanţă.

Levi, aşa cum îi spun prietenii, aleargă maratoane şi ultramaratoane alături de alţi sportivi, pe care, uneori, îi şi depăşeşte în clasament.

Nu face sport doar pentru el, ci ajută prin asta şi persoane aflate în suferinţă, susţinând cauza asociaţiilor Little People Romania, implicată activ în asistenţa copiilor bolnavi de cancer şi Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor România.

(P)  Adidasi, tricouri și accesorii pentru alergare   pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri mari: Nike, Adidas, Puma, Dunlop, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

În urmă cu şase ani, Levi a început alergarea de anduranţă şi de trei ani concurează la profesionişti. Anul trecut nu a ratat nicio competiţie de alergat de peste 4.000 de kilometri. A decis să alerge pentru copiii bolnavi de cancer, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care aceştia se confruntă.

Levente Polgar spune că în România sistemul nu le oferă suficiente de resurse pentru o viaţă normală. Sportivul din Aiud consideră că este sistemul „un fel de acoperiş prin care plouă, adică nici nu îi ajută, nici nu îi lasă în pace”.

De când a început să alerge, visul lui este să traverseze România dintr-o parte în alta, de la Vama Jimbolia şi până al Costineşti – Vama Veche, dar fără să îşi pună sănătatea în pericol. A alergat până acum la ultramaratoane de peste 100 de km în România, dar şi în Ungaria şi Franţa.

Pentru Levi, cel mai spectaculos eveniment la care a participat a fost Alba Iulia City Race 2014, unde a alergat alături de alţi sportivi din ţară. Pentru că a fost marcat de cea mai mare competiţie sportivă din judeţul Alba, şi în acest an a alergat la Alba Iulia City Race 2015.

„1 Zi Împreună” la Aiud

header În acest an, mai exact pe 28 martie, îşi va îndeplini şi visul de când a devenit sportiv de anduranţă, acela de a organiza un maraton la Aiud. Numărul maxim de participanţi este limitat la 500. Se pot înscrie atât adulţi, cât şi copii.

În anul 2015, îi îndeamnă şi pe alţii la «1 Zi Împreun㻓. Iniţativa presupune un maraton şi un semimaraton în municipiul Aiud, o supercompetiţie prin care şi-a propus să strângă cât mai multe fonduri pentru cele două asociaţii.

„Evenimentul are un scop umanitar. Noi vrem să dăm dovadă că suntem un stâlp de sprijin pentru cei care au probleme: copiii bolnavi de cancer şi persoanele în scaun cu rotile“, explică maratonistul.

Este un om normal, chiar dacă are un handicap. Şi asta pentru că se aliniază la start cu orice sportiv cu două mâini. Cum fiecare început este greu, aşa a fost şi pentru Levi când a urcat pe munte. A avut probleme la urcare sau coborâre, dar cu timpul şi-a regăsit echilibrul chiar pe munte.

Mărturiseşte că, la început, visul său a fost să ajungă umăr la umăr cu cei mai buni sportivi de anduranţă din România. „Eram, pot spune, în extaz, am ajuns lângă cei mai buni din ţară, iar asta chiar că este ceva. Oricum, handicapul nu este ceva care face diferenţa. Sunt în permanenţă considerat unul întreg, de-al lor. Este o lume egală, aproape de basm“, afirmă alergătorul.
Anul trecut a participat la Openul Masculin „Ciucaş x 3“, mai exact la cel mai greu maraton pe care l-a avut de 105 kilometri lungime şi la care îşi propune să ajungă şi anul acesta.

levi Constructor în timpul zilei şi sportiv „pentru cei care nu pot”

„Am început să fac sport sub sloganul: «Alerg pentru cei care nu pot» şi am strâns o sumă de bani semnificativă pentru aceste asociaţii, care fac o treabă minunată, dar care au nevoie de noi pentru a ajuta şi mai multe suflete”, spune Levi.

Sloganul după care se ghidează i-a venit în minte în timpul primei sale curse de 30 de kilometri. Atunci un fotograf l-a întrebat pentru ce aleargă şi toată cursa s-a gândit la cuvintele potrivite.

Traiul de fiecare zi şi-l câştigă în domeniul în care puterea şi mâinile sunt cel mai mare ajutor, construcţiile. În ciuda handicapului pe care îl are, cu puţin ajutor reuşeşte să ridice o casă până la acoperiş.

Polgar Levente s-a apucat de alergat pentru a slăbi. La început, a practicat culturismul şi halterele, dar a decis să alerge pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sloganul sub care aleargă l-a găsit în timpul primei curse de 30 de kilometri.

„Prin tot ceea ce fac nu vreau să mă îmbogăţesc, ci doar să-i ajut pe cei care au mare nevoie. Eu am avut o copilărie foarte grea din cauza accidentului pe care l-am suferit la vârsta de 6 ani şi, de aceea, prin Asociaţia Little People România, încerc să-i ajut pe copiii bolnavi“, mărturiseşte Levi.

Misiunea lui este aceea de a convinge oamenii să doneze 2% din impozit celor două asociaţii pe care le reprezintă.

Ca să reziste în cursele de anduranţă, aleargă săptămânal 100-150 de ore în care este inclus şi antrenamentul de sală, exerciţii de forţă, de menţinere şi de tonifiere.

În acest an, mai vizează un ultramaraton de 111,5 kilometri în Ungaria şi Transvulcania din Spania, de 80 de kilometri. În ţară, vrea să alerge la toate evenimentele importante din sportul de anduranţă.

La competiţia din 28 martie, pe care o organizează în Aiud, în premieră, aşteaptă între 200 şi 250 de concurenţi. Participarea lui Levi la competiţii este condiţionată şi de costurile destul de mari. „Taxele de participare sunt de la 50 de lei la 250 de lei, iar în străinătate se ajunge de la 50 de euro şi chiar la 1.000 de euro. La acestea se adaugă deplasări, cazare, echipament. Încălţările de calitate sunt cam 1.000 – 2.000 de lei, şi chiar mai mult. Toate adunate ajung la sume destul de mari“, precizează Polgar Levente.

Sportivul din Aiud nu se dă bătut cu una cu două şi îşi propune să alerge în continuare, atât cât poate, pentru a aduce prin efortul său un zâmbet pe chipul copiilor bolnavi de cancer.

Mai multe companii au răspuns pozitiv demersului făcut de maratonist. Acțiunea acesuia a fost sprijinită de firmele : SUPREMIA , ELIS PAVAJE , TOROCKOI , GU , ATLAS, GRAVITY, ALBA TV , INTER ART , ASOCIATIA CARITABILA BUNICI SI NEPOTI , ELMO PRINT, BATSON CONSTRUCT, LYTOS , LIVEZILE DOBRINOIU, TRANSGILYEN, ULTRAFOOD,AGRO-VARO, DIAMOND CLUB, THEISS AGENCY  și DJTS Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate