Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea tragică a unei familii din Alba Iulia, arătată întregii lumi, într-un documentar, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin


Publicat

În aceste zile (9-19 februarie 2012), Berlinul se găseşte în forfota pe care o aduce, anual, săptămâna de Film la Festivalul Berlinale, unde oameni ai cinema-ului din toată lumea se adună să participe şi să vizioneze măcar câteva din cele peste 400 de filme proiectate, foarte multe, în premieră mondială.

Invitaţi cu nume grele, de genul Angelinei Jolie sau al lui Shahrukh Khan, se plimbă pe acelaşi covor roşu al Berlinului cu oaspeţi la fel de speciali, din contexte sociale total diferite.

Este exemplul Mariei Călderar, împreună cu fiul ei, Călin, din Alba Iulia sau al lui Colorado Velcu din Craiova, români de etnie romă, protagonişti în documentarul propriei lor vieţi, „Revision”, în premieră mondială, duminică, 12 februarie 2012, la Berlinale.
„Revision” este povestea cu o multitudine de începuturi a tragediei familiilor de români de etnie romă, Călderar şi Velcu, ai căror pater familias, în cel mai complet sens al cuvântului, au fost împuşcaţi la graniţa germano-poloneză, lăsând în urmă două soţii tinere, cu mulţi copii mici şi foarte mici, fără niciun sprijin.

Cazul a fost tratat cu superficialitate la vremea respectivă în Germania, astfel încât vinovaţii nu au fost pedepsiţi în niciun fel. Poveste cu o multitudine de începuturi pentru că regia filmului s-a concentrat exact pe această întrebare, adresată fiecărui intervievat, din familie sau din afara ei, din rândul autorităţilor germane sau locale, şi însuşi regizorului: Cum începe această poveste pentru tine?

În răspunsurile de o subiectivitate atât de clară într-o astfel de situaţie nu se regăsesc nici măcar coincidenţe de similitudine: pentru familiile rămase fără tată şi soţ, această poveste începe cu mult înaintea sfârşitului, cu imagini fericite şi prospere, transformate subit şi fără explicaţie într-un dezastru fără sfârşit; pentru autorităţile juridice, aceasta începe cu raportarea unor crime şi se termină cu punerea dosarelor lor la raft fără soluţie, iar, pentru alţii, cu un articol în ziar.
Documentarul reconstruieşte circumstanţele care au dus la moartea celor doi bărbaţi în 1992, pe 29 iunie, într-un lan de grâu, în apropierea graniţei germano-poloneze.

Un  fermier descoperă două cadavre într-un lan de grâu în nord-estul Germaniei. Din cercetările poliţiei se deduce că este vorba despre doi cetăţeni români, care, în timp ce încercau să treacă graniţa, au fost împuşcaţi de către doi vânători. Vânătorii susţin că au confundat oamenii cu porci mistreţi. După patru ani, începe un proces din care criminalii scapă basma curată: expertiza balistică a conchis că cei doi au fost ucişi cu un singur glonte, iar, întrucât nu s-a putut dovedi care dintre ei a tras glontele fatal, ambii sunt eliberaţi.

Cu toate că dosarele proceselor au conţinut date clare despre familii şi adresele lor, acestea nu au fost înştiinţate despre existenţa procesului, şi, mai mult decât atât, nu au ştiut nimic despre cum s-a întâmplat că nu şi-au mai văzut niciodată soţul, respectiv tatăl.
În vara anului 2011, regizorul Philip Scheffner şi echipa lui au venit în România, la Alba Iulia şi Craiova, pentru a afla şi a pune cap la cap, în imagini şi cuvinte, povestea acestor familii, dinainte şi de după crimele care le-au prefăcut cursul firesc şi frumos al vieţii, într-un coşmar. Aceştia au fost cei care au adus lumină în ceea ce, de douăzeci de ani, era o cauză aproape pierdută, dar niciodată uitată, pentru cei rămaşi în urma victimelor: ce s-a întâmplat exact cu soţul şi tatăl lor.
După proiecţia filmului, regizorul, împreună cu membrii celor două familii, Maria Călderar, soţia lui Eudache Călderar, împreună cu unul dintre cei cinci copii ai săi, Călin, din Alba Iulia şi Colorado, unul dintre cei patru copii ai lui Grigore Velcu din Craiova, prezenţi la Berlin au participat la o discuţie cu publicul şi au răspuns, cu emoţii,  la toate curiozităţile spectatorilor.

La întrebarea Aţi reuşit să aflaţi lucruri pe care nu le-aţi ştiut niciodată despre copiii/fraţii dumneavoastră în timp ce se turna acest film? răspunsul lui Colorado Velcu a fost afirmativ, cu explicaţia că între el, fraţii şi mama lui, nu au avut loc niciodată dialoguri pe tema efectelor afective ale morţii tatălui: Da, desigur, pentru că noi nu am vorbit niciodată despre ce s-a întâmplat atunci. Era mult prea dureros, aşa că nu puteam vorbi între noi, iar când am văzut filmul, când am auzit-o pe sora mea vorbind, am simţit pentru prima dată cum a fost pentru ea.

Documentarul „Revision” a fost nominalizat pentru premiul „Amnesty International Film Award 2012”. Producătorii filmului intenţionează să îl aducă şi în România, cel mai probabil în această vară,  la TIFF, în Cluj-Napoca.

Adina E. Curta,

Berlin, 14 februarie 2012Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea unui teren din Alba Iulia pentru construcția de locuințe ANL, din nou la licitație. Alei, parcări și utilități

Publicat

Primăria Alba Iulia reia licitația pentru amenajarea de alei carosabile, trotuare, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber și asigurarea utilităților (apă – canal) pe un teren aflat pe strada Lalelelor, unde în prezent se află în construcție două blocuri ANL.

Față de prima licitație, lansată în luna mai, valoarea estimată a realizării proiectului și a execuției lucrărilor a scăzut cu peste 540.000 de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare faza PAC (DTAC) +PT+DDE+CS, asistenta tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Viabilizare amplasament pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii – strada Lalelelor Nr. 97A , etapa I, bloc 1 și 2 – Amenajări exterioare, lucrări necesare pentru asigurarea cu utilități (apă-canal)”.

Valoarea totală estimată este de 1.688.700 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că prima licitație, lansată la sfârșitul lunii mai, a fost anulată pentru „Abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Valoarea contractului era estimată la suma de 2.232.138 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul are drept scop viabilizarea terenului pentru construirea de locuințe pentru tineri destinate închirierii, care se derulează în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – aprobat prin HCL nr. 47/28 februarie 2014, art. 14, s-a propus construirea a 728 de apartamente și funcțiuni complementare aferente.

Ulterior, conform HCL nr. 188/26 mai 2017, art. 14, a fost aprobată modificarea PUZ-ului aprobat în 2014, corelat cu HCL nr. 197/26 mai 2017 privind transmiterea în administrarea către Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a unui imobil (teren) situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Lalelelor, nr. 2 în suprafață de 4.137 mp, pentru construirea unui cămin studențesc pe amplasamentul blocurilor nr. 32 și 33, din PUZ-ul inițial, astfel numărul de unități locative reducându-se cu 60 de apartamente.

Terenul care face obiectul proiectului este un teren viran, la ora actuală fiind neîngrijit și plin de bălării, o perioadă fiind folosit pentru depozitarea diferitelor materiale care aparțineau Primăriei.

Deoarece și în municipiul Alba Iulia ca și în alte zone din țară există un deficit de spațiu locativ și în special pentru tineri și familii tinere este necesară construirea acestor tipuri de locuințe accesibile tinerilor.

Pe lângă acestea este necesară și amenajarea spațiilor aferente acestora (locuri de joacă, alei pietonale, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber, etc.) pentru a se asigura un mediu cât mai plăcut și sănătos.

Proiectul de viabilizare a terenului pentru construire locuințe pentru tineri presupune realizarea aleilor carosabile pentru accesul auto în zonă, amenajarea trotuarelor pentru separarea traficului auto de cel pietonal, rezolvarea scurgerii apelor pluviale prin realizarea unei canalizări pluviale, realizarea iluminatului public și a branșamentelor pentru blocul care va fi construit în zonă de către ANL, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, plantații și mobilier urban (băncuțe, coșuri de gunoi, rastel de biciclete) și a platformei pentru amplasarea pubelelor pentru colectarea gunoiului menajer.

Astfel, prin proiect se propune:

  • realizarea unui sistem rutier nou la aleile carosabile, trotuare și parcări
  • colectarea apelor pluviale – prin pante longitudinale și pante transversale vor fi dirijate spre bordură iar de acolo prin gurile de scurgere vor fi evacuate în canalizarea pluvială proiectată
  • aducerea la cotă a căminelor de la rețelele existente în zonă
  • mărirea siguranței în exploatare prin realizarea de marcaje longitudinale și transversale (treceri de pietoni), montarea indicatoarelor de reglementare a circulației
  • montare mobilier urban (coșuri de gunoi, băncuțe, rastel de biciclete)
  • plantații: arbori și arbuști și refacerea zonelor verzi afectate de lucrări
  • realizarea unui loc de joacă pentru copii și a unui spațiu pentru odihnă

  • realizarea iluminatului public, la ora actuală fiind foarte deficitar
  • branșarea blocului care va fi construit de către ANL  în zonă la utilități (electricitate, apă, canalizare menajeră, gaze naturală)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nodul rutier de la Sebeș va fi finalizat în iulie. Ministrul Transporturilor: Vor fi gata și bretelele spre Deva și spre Sibiu

Publicat

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că nodul de la Sebeş, care face legătura între A10, DN1 şi A1, va fi gata în iulie.

“Încă un anunţ: nodul de la Sebeş – care face legătura între A10, DN1 şi A1 – va fi gata în iulie, conform promisiunii constructorului.

Aici va fi o finalizare a nodului în două etape. În prima fază, pe 15 iulie, vor fi terminate bretelele dinspre Deva, iar la final de iulie cele dinspre Sibiu”, potrivit lui Cătălin Drulă.

Totodată acesta a adăugat că are promisiuni din partea constructorului, Asocierea condusă de Aktor, că și lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, tronsonul dintre Alba Iulia și Aiud, va fi dat în folosință în acest an.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Trans-Salina” din județul Alba, asfaltată în procent de peste 50%. În zona Ocnișoara va fi construit și un ștrand cu apă sărată

Publicat

Trans-Salina, o șosea din județul Alba, a fost asfaltată în proporție de peste 50%, iar drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.

Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Cei 14 săteni care mai trăiesc în Ocnișoara, nu credeau că vor apuca ziua în care vor vedea asfalt la ei în sat.

”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște”, a declarat Iulica, fiica unei localnice, pentru stirileprotv.ro.

Finanțarea este asigurată prin PNDL 2, beneficiar fiind Primăria Lopadea.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie.

La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autoritățile spun însă că drumul va redeschide rute turistice și va duce la dezvoltarea zonei

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Ștrand rustic

Investiția în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Județean Alba, bazată pe existența unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ștrand rustic.

”La Ocnișoara se va face un fel ștrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există niște lacuri cu apă sărată și Consiliul Județean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce privește utilitățile și amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru rețeaua de apă” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Președintele instituției, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiții.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Sursă foto: Marius Hațegan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit Crucea Patriarhală de la Arhiepiscopul Irineu

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit duminică, Crucea Patriarhală, o distrincție onorifică acordată de Biserica Ortodoxă. 

Distincția i-a fost acordată lui Ion Dumitrel de Arhiepiscopul de Alba Iulia Irineu, ”ca semn al prețuirii și binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare depusă în slujba Bisericii și societății pe parcursul anilor”.

Evenimentul a avut loc duminică, după liturghie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Sursă foto: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate