Connect with us
Publicitate

Eveniment

Povestea unui tânăr artist din Alba Iulia, spusă de IQads. Adi Veg a renunțat la arhitectură pentru a deveni meșteșugar în piele

Publicat

Povestea artistului Adi Veg o poți cunoaște cel mai bine în atelierul său din centrul vechi al orașului Alba-Iulia unde produce cu propriile mâini și cu mult talent adevărate bijuterii din piele: gențile, portofelele, curelele și multe altele. 

IQads, o platformă dedicată industriilor de comunicare și creative, i-a dedicat un articol complex, pe care îl redăm, în parte, mai jos. 

Adi Veg, meșteșugar în piele: De când mă știu mi-a plăcut să fac chestii cu mâinile. Să repar, să stric, să modific

Pentru el inspirația e insipidă și inodoră. Pur și simplu pornește de la partea funcțională a produsului și construiește cât mai simplu. Ăștia cu butoanele și aplicațiile de care ziceam mai sus îi spun Design Thinking. El îi spune fac. Hai să vedem ce și cum. 

Background personal

Am absolvit liceul de construcții din orașul meu natal – Alba Iulia, urmat de  facultatea de instalații din Timișoara. Timp de 6 ani am lucrat într-un birou de arhitectură din Timișoara, perioadă în care am avut multe de învățat pe plan profesional, însă am început să îmi dau seama că nu este cea ce îmi doresc să fac pe termen lung. 

Pasiunea pentru produsele handmade

Îmi place să cred că m-am născut cu ea. De când mă știu mi-a plăcut să fac chestii cu mâinile: să repar, să stric, să modific, tot timpul trebuie să meșteresc ceva. Încă de când lucram în biroul de arhitectură, înainte să ajung să descopăr pielea, timpul liber mi-l petreceam lucrând la diverse idei de-ale mele: de la suporturi de lumânări din lemn de viță de vie la o serie de experimente cu lămpi din carton. Cred că testam materiale. Apoi, prin toamna lui 2011 am descoperit pielea și la ea am rămas.

De la pasiune la business

La început nu m-am gândit la un business, aveam un atelier mic, unde lucram doar din pasiune, în care făceam produse mai mult pentru prietenii care  apreciau munca mea.

Toată ideea de Vegmade a plecat din curiozitate. Am un prieten în Timișoara care face niște pouch-uri de tutun foarte faine. Îmi doream și eu unul, dar voiam să-l fac eu.

A acceptat să mă ajute, iar când avea vreme mergeam pe la el să-mi arate cum să-l fac. Mi-a plăcut să lucrez cu pielea și încet încet am început să prind curaj să-mi creez propriile modele. Primul lucru creat a fost din necesitate: un portofel în care să-mi încăpă buletinul. Curând, tot mai mulți prieteni voiau lucruri făcute de Veg, așa că în ianuarie 2012 a apărut Vegmade.

Portofoliu

Am făcut de toate: de la huse de brichete, diferite etui-uri, portofele, curele, brățări de ceasuri, tapițerie, genți de toate felurile și până la o bicicletă îmbrăcată în piele. În prezent am un atelier în zona veche a orașului Alba Iulia. În general îmi vând produsele pe Facebook sau direct oamenilor care mă vizitează la atelier. Am lucrat în cea mai mare parte pe comandă, însă pe viitor plănuiesc să schimb asta puțin.

Inspirația

Încerc să plec de la partea funcțională a produsului și să îl construiesc cât mai simplu. Inspirația nu-mi vine de undeva anume…  am o idee, fac un șablon, vedem ce iese. Tot ceea ce fac este făcut de mână, de la tăiat, subțiat margini, lipit, asamblat și până la vopsit. Pentru cusut folosesc în general mașina, însă există operațiuni unde trebuie să cos de mână.

Produse favorite

Un portofel și o curea desenate și perfecționate de-a lungul acestor ani au devenit un fel de cărți de vizită pentru mine. E cel mai slim portofel și încape în el strictul necesar. Cureaua e foarte simplă, cu un singur pin, lucru ce îi conferă atât un look minimalist cât și o mare rezistență în timp. 

Dificultăți

Fiind un material natural, fiecare piele e unică iar găsirea unui furnizor constant pentru anumite piei de care m-am îndrăgostit e uneori dificilă. Îmi plac pieile mai groase puțin, pentru că își păstrează forma dată în timp, dar uneori sunt mai dificil de prelucrat și cusut. 

Clienți

Fiindcă pasiunea e principalul motiv pentru care fac acest lucru nu am căutat să-mi fac un profil de client. În general sunt cei care rezonează cu căutările mele în momentul respectiv sau cei ale căror necesități mă provoacă. 

Promovarea

Nu mi-am făcut prea multă promovare. Facebook, câteva articole în presa online și câteva în presa locală (Timișoara și Alba Iulia), dar cea mai mare parte a clienților vin din recomandările altor clienti, iar asta cred că este cea mai sănătoasă și onestă metodă de creștere a unei afaceri.   

Piața de produse handmade

Piața de handmade este în creștere, dar mi se pare că o mare parte din produse sunt amatoricești. Dar până la urmă, doar prin exercițiu, ajungi la perfecțiune.

Pe o piață așa saturată, să vii cu un produs nou și versatil într-un context în care aspectului estetic primează în fața tehnicii, materialului și durabilităţii mi se pare o provocare. Luând în considerare durata lor mare de viață, să dezvolți produse ce nu se aliniază trendurilor și încearcă să devină timeless prin design nu este un lucru ușor.

Planuri 

A avea preponderent lucrări custom este în mare parte o provocare, însă are și neajunsurile sale: numărul mare de necunoscute ce uneori duce la o cantitate mică de produse ce întrunesc standardele mele de a fi considerate produse finite. În prezent mă gândesc la o linie de produse personale ce (sper eu) mă vor ajuta să îmi eficientizez timpul, păstrandu-mi totuși confortul de a lucra în  continuare la provocări personale sau din partea clienților. 

Sursă: iqads.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate