Actualitate
Care sunt spitalele din județul Alba care au avut contracte cu Hexi Pharma şi de la care s-au recoltat probe pentru verificarea dezinfectanților. Precizări de la DSP
Direcţia de Sănătate Publică Alba transmite precizări referitoare la controalele derulate în judeţ la spitale care au avut sau au contracte şi produse de la compania Hexi Pharma. Pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, au folosit dezinfectanţi de pe lista celor suspectate a fi cu probleme şi spitalul din Cugir, cel din Sebeş şi unitatea medicală din Abrud. Aici au fost folosiţi atât dezinfectanţi de suprafeţe, cât şi de tegumente sau instrumente medicale.
Potrivit reprezentanţilor DSP Alba, au fost prelevate probe, la sfârşitul lunii aprilie, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, de pe veselă, chiuvete din saloane şi secţii, de pe tegumente pacienţi şi personal.
La spitalul din Abrud, probele au fost prelevate de pe tegumente la personalul medical şi din camera de gardă.
La Cugir, probele au fost luate de pe noptiere, chiuvete, din cabinetul asistenţilor medicali şi de pe paviment la Chirurgie.
La spitalul din Sebeş, analizele au verificat situaţia de la Chirurgie – bloc operator, Ginecologie, laborator analize medicale, instrumentar Chirurgie şi Obstetrică-ginecologie, fiind luate probe şi de pe tegumente de la personalul medical de la Chirurgie.
Reamintim că în urma acestor verificări, doar Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a apărut pe lista Ministerului Sănătăţii, cu probe neconforme. Este vorba despre două probe de dezinfectant de mână folosit de personalul medical (săpun lichid produs de Hexi Pharma), la care din rezultatele de laborator (efectuate la laboratorul din spital şi la cel de la DSP Alba) au evidenţiat că sunt neconforme.
VEZI şi: Spitalul Judeţean Alba, pe lista unităţilor cu probe NECONFORME la dezinfectanţi, publicată de Ministerul Sănătăţii. Reacția conducerii
Astfel, din datele comunicate de DSP Alba, în cele patru unităţi medicale din judeţ au fost folosite substanţe dezinfectante produse de compania Hexi Pharma pentru suprafeţe, instrumentar medical, dar şi epidermă (tegumente) – atât pacienţi, cât şi personalul sanitar.
De altfel, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a anunţat că va organiza marţi o conferinţă de presă în care va face publice mai multe detalii referitoare la situaţia probelor recoltate din unitatea medicală.
Vezi şi Numărul persoanelor care au fost infectate în spitalele din Alba. Statistica națională a infecţiilor intra-spitaliceşti
În ceea ce privește ancheta demarată la nivel național, Parchetul General a făcut luni următoarele precizări:
„În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Dezinfectanții utilizați în spitale’, în cursul zilei de astăzi, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc o analiză privind activitățile ce urmează să fie realizate în perioada imediat următoare, la care au participat, alături de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și experți ai Institutului Național de Expertiză Criminalistică. Astfel, pe baza înscrisurilor ce au fost ridicate la perchezițiile derulate la data de 7.05.2016, precum și având în vedere probele necesare a fi supuse expertizării, s-au stabilit tipurile de expertize ce urmează a fi efectuate, cu respectarea dispozițiilor procesual penale în această materie”.
În comunicat nu sunt precizate însă și tipurile de expertize.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News