Actualitate
Precizări oficiale despre întârzieri la dosarele de pensionare în Alba şi introducerea gazului metan în Apuseni. Răspunsuri primite de senatorul Alexandru Pereş
Senatorul de Alba Alexandru Pereş a primit recent răspunsuri la două întrebări adresate Ministerului Muncii, respectiv Ministerului Economiei, referitor la situaţii din judeţ.
Prima întrebare s-a referit la întârzieri înregistrate la soluţionarea cererilor de pensionare, la Casa de Pensii Alba şi a fost adresată oficial încă de la începutul lunii iunie.
Senatorul a atenţionat că mai multe persoane care îşi depun dosarele de pensie la Casa de Pensii Alba au reclamat că perioada ce trece din momentul depunerii cererii până la primirea deciziei de pensionare este mult mai mare decât termenul prevăzut de lege (45 de zile)
În răspunsul primit de la minister, este evidenţiat personalul insuficient şi atribuţiile diverse ale instituţiei, ce îngreunează activitatea:
“Conform prevederilor art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Decizia casei teritoriale de pensii se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.
Există situaţii în care, din motive obiective, cererile de pensionare nu pot fi soluţionate în termenul prevăzut de lege, de 45 de zile, dintre care enumerăm:
– imposibilitatea valorificării stagiului de cotizare realizat până la data depunerii cererii, întrucât obligaţia angajatorilor este de a depune declaraţiile nominale lunar, până la data de 25 inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţiile
– actele depuse la dosar sunt incomplete
– neplata la termen a contribuţiilor şi a accesoriilor de către persoanele asigurate pe baza declaraţiei individuale, fapt ce duce la imposibilitatea transmiterii către ANAF a stagiilor de cotizare
– corespondenţa efectuată în vederea confirmării perioadelor de vechime în muncă realizată la angajatorii cuprinşi în listele cu unităţile în numele cărora au fost întocmite documente de vechime neconforme cu realitatea
– corespondenţa efectuată cu angajatorii în vederea clarificării perioadelor de activitate desfăşurate în grupă superioară de muncă, confirmării timpului util realizat în fostele cooperative agricole de producţie etc., ca urmare a faptului că adeverinţele depuse la dosarul de pensie nu respectă condiţiile prevăzute de lege
– neconcordanţe între hotărârile judecătoreşti depuse şi adeverinţele eliberate de angajatori, în baza hotărârilor menţionate
– timpii de aşteptare pentru depunerea declaraţiilor rectificative în situaţia declaraţiilor nominale eronate depuse de angajatori
– complexitatea fiecărui dosar în parte şi particularităţile legislative ce impun completarea dosarului cu noi documente.
Schimbările legislative, numeroase şi semnificative, reprezintă un element care influenţează de cele mai multe ori termenul de soluţionare a cererilor.
Întârzierile în soluţionarea cererilor de pensionare au drept cauză şi reducerea numărului de personal. Dacă în anul 2001, la data înfiinţării, Casa Naţională de Pensii Publice a primit aprobarea de a avea un număr total de 5.950 de angajaţi, în luna decembrie 2014, numărul angajaţilor era de 3.729, ceea ce reprezintă o scădere a numărului de personal cu aprox. 37%. Această reducere de personal (dintre care cea mai semnificativă a fost înregistrată în anul 2010) s-a produs în condiţiile în care au fost atribuite noi responsabilităţi Casei Naţionale de Pensii Publice, inclusiv caselor teritoriale de pensii.
La nivelul Casei Judeţene de Pensii Alba există o situaţie de excepţie, în sensul că întârzierile în soluţionarea cererilor de pensionare sunt mai mari decât cele înregistrate de alte case teritoriale de pensii, cauzate de suspendarea din activitate a 6 funcţionari publici, dintre care cinci din cadrul Direcţiei Stabiliri şi Plăţi Prestaţii.
Precizăm că posturile vacante temporar ca urmare a suspendărilor au fost ocupate în cursul lunilor decembrie 2016 şi ianuarie 2017, iar în prezent se fac eforturi pentru recuperarea întârzierilor acumulate.”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu.
Cealaltă întrebare, adresată Ministerului Economiei, s-a referit la introducerea reţelei de gaz metan în Ţara Moţilor.
Referitor la acest subiect, senatorul a precizat în adresa transmisă la minister că locuitorii Munţilor Apuseni se încălzesc pe timp de toamnă – iarnă cu lemne, fiind singura sursă în acest sens, iar lemnul de foc este din ce în ce mai costisitor. Astfel că a întrebat care sunt condiţiile legale pentru introducerea gazului metan în zonă.
Ministerul precizează că la înfiinţarea unei noi distribuţii de gaze naturale pentru localităţile din zona Munţii Apuseni este necesară parcurgerea unor etape:
„- înfiinţarea unor asociaţii de dezvoltare intercomunitare care să întocmească studii de fezabilitate pentru localităţile care vor intra în asociaţie)
-avizarea studiilor de fezabilitate ANRE
– depunerea studiilor de fezabilitate (vizate ANRE) la Ministerul Energiei, în vederea aprobării concesionării sistemului de distribuţie
– procedura de concesionare a sistemului de distribuţie, conform legislaţiei în vigoare
– concesionarii sistemului de distribuţie vor solicita la Transgaz racordarea la sistemul naţional de transport gaze naturale, respectiv acordul de acces la DNT conform Legii energiei nr. 123/2012 şi HG 1043/2004.
În cazul în care nu se doreşte înfiinţarea unor asociaţii, se vor parcurge aceleaşi etape de mai sus, pentru fiecare localitate în parte.
În funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate, pentru înfiinţarea de noi distribuţii, SNTGN Transgaz va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investiţiilor necesare extinderii SNT
În urma unei analize preliminarii efectuate, în zona de consum Alba Iulia – Zlatna există un debit disponibil de gaze naturale pentru înfiinţarea de noi distribuţii.”, se menţionează în răspunsul primit de senatorul de Alba, de la Ministerul Economiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News