Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Precizări oficiale despre întârzieri la dosarele de pensionare în Alba şi introducerea gazului metan în Apuseni. Răspunsuri primite de senatorul Alexandru Pereş


Publicat

alexandru peresSenatorul de Alba Alexandru Pereş a primit recent răspunsuri la două întrebări adresate Ministerului Muncii, respectiv Ministerului Economiei, referitor la situaţii din judeţ.

Prima întrebare s-a referit la întârzieri înregistrate la soluţionarea cererilor de pensionare, la Casa de Pensii Alba şi a fost adresată oficial încă de la începutul lunii iunie.

Senatorul a atenţionat că mai multe persoane care îşi depun dosarele de pensie la Casa de Pensii Alba au reclamat că perioada ce trece din momentul depunerii cererii până la primirea deciziei de pensionare este mult mai mare decât termenul prevăzut de lege (45 de zile)

În răspunsul primit de la minister, este evidenţiat personalul insuficient şi atribuţiile diverse ale instituţiei, ce îngreunează activitatea:

“Conform prevederilor art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Decizia casei teritoriale de pensii se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.

Există situaţii în care, din motive obiective, cererile de pensionare nu pot fi soluţionate în termenul prevăzut de lege, de 45 de zile, dintre care enumerăm:

– imposibilitatea valorificării stagiului de cotizare realizat până la data depunerii cererii, întrucât obligaţia angajatorilor este de a depune declaraţiile nominale lunar, până la data de 25 inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţiile

– actele depuse la dosar sunt incomplete

– neplata la termen a contribuţiilor şi a accesoriilor de către persoanele asigurate pe baza declaraţiei individuale, fapt ce duce la imposibilitatea transmiterii către ANAF a stagiilor de cotizare

– corespondenţa efectuată în vederea confirmării perioadelor de vechime în muncă realizată la angajatorii cuprinşi în listele cu unităţile în numele cărora au fost întocmite documente de vechime neconforme cu realitatea

– corespondenţa efectuată cu angajatorii în vederea clarificării perioadelor de activitate desfăşurate în grupă superioară de muncă, confirmării timpului util realizat în fostele cooperative agricole de producţie etc., ca urmare a faptului că adeverinţele depuse la dosarul de pensie nu respectă condiţiile prevăzute de lege

– neconcordanţe între hotărârile judecătoreşti depuse şi adeverinţele eliberate de angajatori, în baza hotărârilor menţionate

– timpii de aşteptare pentru depunerea declaraţiilor rectificative în situaţia declaraţiilor nominale eronate depuse de angajatori

– complexitatea fiecărui dosar în parte şi particularităţile legislative ce impun completarea dosarului cu noi documente.

Schimbările legislative, numeroase şi semnificative, reprezintă un element care influenţează de cele mai multe ori termenul de soluţionare a cererilor.

Întârzierile în soluţionarea cererilor de pensionare au drept cauză şi reducerea numărului de personal. Dacă în anul 2001, la data înfiinţării, Casa Naţională de Pensii Publice a primit aprobarea de a avea un număr total de 5.950 de angajaţi, în luna decembrie 2014, numărul angajaţilor era de 3.729, ceea ce reprezintă o scădere a numărului de personal cu aprox. 37%. Această reducere de personal (dintre care cea mai semnificativă a fost înregistrată în anul 2010) s-a produs în condiţiile în care au fost atribuite noi responsabilităţi Casei Naţionale de Pensii Publice, inclusiv caselor teritoriale de pensii.

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Alba există o situaţie de excepţie, în sensul că întârzierile în soluţionarea cererilor de pensionare sunt mai mari decât cele înregistrate de alte case teritoriale de pensii, cauzate de suspendarea din activitate a 6 funcţionari publici, dintre care cinci din cadrul Direcţiei Stabiliri şi Plăţi Prestaţii.

Precizăm că posturile vacante temporar ca urmare a suspendărilor au fost ocupate în cursul lunilor decembrie 2016 şi ianuarie 2017, iar în prezent se fac eforturi pentru recuperarea întârzierilor acumulate.”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu.

Cealaltă întrebare, adresată Ministerului Economiei, s-a referit la introducerea reţelei de gaz metan în Ţara Moţilor.

Referitor la acest subiect, senatorul a precizat în adresa transmisă la minister că locuitorii Munţilor Apuseni se încălzesc pe timp de toamnă – iarnă cu lemne, fiind singura sursă în acest sens, iar lemnul de foc este din ce în ce mai costisitor. Astfel că a întrebat care sunt condiţiile legale pentru introducerea gazului metan în zonă.

Ministerul precizează că la înfiinţarea unei noi distribuţii de gaze naturale pentru localităţile din zona Munţii Apuseni este necesară parcurgerea unor etape:

„- înfiinţarea unor asociaţii de dezvoltare intercomunitare care să întocmească studii de fezabilitate pentru localităţile care vor intra în asociaţie)

-avizarea studiilor de fezabilitate ANRE

– depunerea studiilor de fezabilitate (vizate ANRE) la Ministerul Energiei, în vederea aprobării concesionării sistemului de distribuţie

– procedura de concesionare a sistemului de distribuţie, conform legislaţiei în vigoare

– concesionarii sistemului de distribuţie vor solicita la Transgaz racordarea la sistemul naţional de transport gaze naturale, respectiv acordul de acces la DNT conform Legii energiei nr. 123/2012 şi HG 1043/2004.

În cazul în care nu se doreşte înfiinţarea unor asociaţii, se vor parcurge aceleaşi etape de mai sus, pentru fiecare localitate în parte.

În funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate, pentru înfiinţarea de noi distribuţii, SNTGN Transgaz va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investiţiilor necesare extinderii SNT

În urma unei analize preliminarii efectuate, în zona de consum Alba Iulia – Zlatna există un debit disponibil de gaze naturale pentru înfiinţarea de noi distribuţii.”, se menţionează în răspunsul primit de senatorul de Alba, de la Ministerul Economiei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Copil de 14 ani, prins la volanul unui autoturism, la Bistra. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

masina-politia

Un adolescent de 14 ani din comuna Bistra s-a ales cu dosar penal după ce a condus o mașină prin localitate.

Potrivit IPJ Alba, joi, 29 octombrie, în jurul orei 17.50 polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Bistra, l-au depistat pe un minor de 14 ani, din comuna Bistra, care conducea un autoturism, pe DC 145, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea „Masca”, în Alba: Peste 180 de persoane, amendate pentru că purtau greșit masca sau nu aveau deloc

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  În ultimele 24 de ore au fost depistate 186 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 186 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 148 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 137 mijloace de transport, din care 51 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.184 de persoane.

Echipele de control au depistat 186 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, la Sebeș, a fost organizată o acțiune cu efective suplimentare, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 79 de societăți comerciale, au fost legitimate 55 de persoane și au fost aplicate 36 de amenzi pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Alba Iulia polițiștii au verificat 27 de mijloace de transport în comun, au legitimat 146 de persoane și au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

La Aiud au fost verificate 15 societăți comerciale, au fost legitimate 111 persoane și au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi luate măsuri.

Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție sanitară și să nu se expună la riscuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar COVID la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Medici și pacienți infectați cu noul coronavirus

Publicat

Un focar de COVID-19 a fost descoperit la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN). În ultima săptămână, au fost confirmați pozitivi mai mulți medici și pacienți.

Directorul medical al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat vineri pentru Cluj24.ro că au fost identificate 10 cadre medicale  infectate.

”La 1000 de angajați câți are IOCN găsim persoane pozitive. În ultima săptămână am identificat 10 cadre medicale infectate deoarece testăm, facem 300-400 de teste pe zi. Nu au fost toți 10 într-o zi. Testăm și angajații care ne informează că au membri ai familiei confirmați pozitiv”, a spus Achimaș Cadariu.

Potrivit sursei citate, au fost și 15 pacienți infectați cu noul coronavirus. În cadrul Institutului Oncologic sunt 10 secții.

”Sunt retestați cei care au simptome, cum sunt cei cu cancere pulmonare care prezintă simptome respiratorii, apoi se pozitivează și angajații de pe secții. Așa se adună”, a explicat directorul medical al IOCN.

sursă: cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat infectat cu COVID-19 și care trebuia să stea izolat, prins în trafic la Alba Iulia. S-a ales cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat confirmat cu COVID-19 și care trebuia să stea izolat la domiciliu a fost prins în trafic de polițiștii din Alba Iulia. Acesta s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Potrivit procurorilor, ”în data de 20.10.2020, în urma unui control în trafic efectuat pe raza mun. Alba Iulia, organele de poliţie au identificat o persoană de sex masculin care a încălcat măsura izolării la domiciliu, dispusă ca urmare a diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2 pentru o perioadă de 14 zile începând din data de 11.10.2020” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate