Eveniment
Premierul Ciucă, în județul Alba: Anul 2024 va fi dedicat eroului național Avram Iancu
Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a vizitat, joi, Complexul Muzeal „Avram Iancu” din satul Inceşti, comuna Avram Iancu, ce include Casa memorială a „Crăişorului Munţilor”.
Acesta a declarat că 2024, când se vor împlini 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar pașoptist, va fi dedicat eroului național Avram Iancu.
”Nu puteam veni în Țara Moților fără a aduce un omagiu eroului național Avram Iancu, un înaintaș iubit de toți românii, dar mai ales de românii transilvăneni. Personalitate cu rol proeminent în istoria țării noastre, intelectual condus de patriotism, a fost în același timp un om al acțiunii, care și-a pus faptele și talentul de avocat în slujba poporului și a idealului de unire.
România de astăzi nu ar fi fost posibilă fără curajul, fără implicarea și eroismul unor astfel de oameni. Tocmai de aceea poporul nu l-a uitat, îi păstrează vie amintirea și-l comemorează în fiecare an.
Eroul național transilvănean rămâne un model care trebuie făcut cunoscut și generațiilor viitoare. Din aceste considerente, 2024, când se vor împlini 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar pașoptist, va fi dedicat eroului național Avram Iancu.
Merită respectul urmașilor săi pentru idealurile pentru care a luptat și, mai ales, pentru că și-a câștigat locul în inimile tuturor românilor prin acțiunile sale.
Tinerii de astăzi au nevoie de modele inspiraționale și trebuie să știe că țara noastră este astăzi un stat european modern datorită marilor oameni de stat care și-au iubit țara”, a declarat premierul.
Nicolae Ciucă a depus, cu prilejul vizitei la casa memorială, în sunet de tulnic, o coroană de flori albe la bustul lui Avram Iancu amplasat în curtea complexului muzeal.
De asemenea, premierul a vizitat interiorul muzeului.
Inaugurat în 1924, în cadrul unor manifestări la care a participat şi regele Ferdinand I, Complexul Muzeal „Avram Iancu” din satul Inceşti a fost redeschis publicului în 2013 după ce timp de trei ani s-a aflat într-un proces de reabilitare totală.
Avram Iancu este personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor. Avocat, Avram Iancu a jucat un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Denumit şi „Crăişorul Munţilor”, a comandat în 1849 armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare, potrivit Agerpres.
foto: Facebook – Guvernul României
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News