Actualitate
Preşedintele Klaus Iohannis: Tragedia de la Clubul Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Guvernul a demisionat târziu
După ce premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, iar PNL a cerut alegeri anticipate, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, miercuri, după ora 17.00, primele declaraţii referitor la situaţia creată.
Declaraţiile preşedintelui:
„Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale (…) Aţi decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care nu a dorit acest lucru (…) Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică, o politică curata, nouă, o politică transparentă. De atunci am făcut mulţi paşi în direcţia bună.
În ultimele săptămâni, însă, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie, a avut loc un accident. Poliţistul Bogdan Gigină a murit. Acest lucru a produs multă emoţie şi multă indignare. După zece zile, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Această tragedie a afectat, dacă pot să mă exprim aşa, nervul naţiunii. A atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române.
Oamenii care au fost iniţial indignaţi, au devenit revoltaţi. Au aşteptat acţiuni, rezultate, au aşteptat demisii din partea unor politicieni care, evident, au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să îşi asume răspunderea, să apară în clasa politică acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte tarziu. Acele accidente, şi cu poliţistul care a murit într-un accident, şi tragedia de la Clubul Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate, pentru că cei care au fost responsabili de verificarea, de impunerea legii nu şi-au facut datoria şi atunci oamenii, la început mai timid, apoi tot mai vocal, au cerut o schimbare. Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta revolta, nemulţumirea. Oamenii au avut dreptate, au cerut lucruri de bun-simţ, au solicitat demisiile celor vinovaţi, au solicitat răspunsuri, clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat. Oamenii au arătat clar ce aşteaptă: schimbarea”.
„Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat„.
Vezi şi VIDEO: Tragedia de la „Colectiv”: PROTEST în Capitală. ”E doar începutul!”. 25.000 de oameni au cerut demisii. Filmul protestului
„A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă, dacă s-ar fi impus respectarea legilor, niciunul nu ar fi trebuit să moară” (n.r. – cu referire la incendiul de la Clubul Colectiv).
„Acum avem o situaţie nouă, un guvern demisionar, aştept ca primul ministru demisionar să-mi înainteze demisia sa şi a Guvernului şi imediat voi lua legătura cu partidele politice pentru consultări. În varianta optimală, vor avea loc mâine, cel târziu poimâine; în decursul acestei săptămâni vreau să finalizez prima rundă de consultări politice, pentru a avea o imagine despre cum văd partidele souluţiile pentru această situaţie”.
Citeşte şi Premierul Victor PONTA a DEMISIONAT. A depus mandatul său şi al Executivului. Şi primarul Cristian Popescu Piedone a renunţat la funcţie
Vezi şi Victor Ponta îl propune premier interimar pe Mircea Dușa, ministrul Apărării, odată cu demisia pe care o prezintă preşedintelui Iohannis. PSD nu vrea alegeri anticipate
„Vom avea un Guvern interimar. Astăzi, și partidele şi analistii au vehiculat fel și fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași şi după prima rundă de consultări, voi expune primele concluzii şi opinia mea în ce priveşte demersul ulterior. Aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important în direcţia schimbării politicii românești, în direcţia imbunătăţirii performanţei clasei politice româneşti, înspre o politică așa cum ne-o dorim noi: pragmatică, transparentă. Mai e mult de făcut”.
“Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României, nici măcar pe cele ale clasei politice româneşti. E nevoie de mult mai mult. Sunt dispus să îmi asum aceste demersuri care vor duce la o altfel de politică în România”.
“Cred că aceste solicitări sunt corecte, sunt solicitări de bun-simţ. S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti, care sunt supuse riscului seismic. Perfect adevarat. Au fost făcute propuneri care cu siguranţă trebuie să fie luate în seamă de politicieni şi oricine va fi în următorul Guvern va trebui sa ia seamă de aceste chestiuni şi să vină cu soluţii. Pentru asta e nevoie de consultări, de consultări publice şi politicienii vor trebui să se obişnuiască să îl asculte pe cetăţean şi atunci vom putea să rezolvam mult mai repede, mult mai eficient o serie de probleme care ne sunt cunoscute. Dacă e să fim cinstiţi, noi ştim aceste lucruri, doar ca unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper ca următorii guvernanţi să nu repete aceeaşi greşeală”.
Ce se întâmplă după demisia premierului
Potrivit prevederilor Constituţiei României, preşedintele României trebuie să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interinar, care îndeplineşte atribuţiile premierului până la formarea unui nou Executiv.
Atunci când prim-ministrul îşi dă demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea problemelor publice (până când membrii noului Executiv îşi depun jurământul).
Pentru formarea unui nou Guvern, preşedintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, se mai arată în legea fundamentală a ţării.
„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, scrie în actul normativ amintit.
Apoi, Executivul este numit de către şeful statului pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
surse: realitatea.net, avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News