Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Preşedintele Klaus Iohannis: Tragedia de la Clubul Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Guvernul a demisionat târziu

Publicat

klaus iohannis presedinteDupă ce premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, iar PNL a cerut alegeri anticipate, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, miercuri, după ora 17.00, primele declaraţii referitor la situaţia creată.

Declaraţiile preşedintelui:

„Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale (…) Aţi decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care nu a dorit acest lucru (…) Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică, o politică curata, nouă, o politică transparentă. De atunci am făcut mulţi paşi în direcţia bună.

În ultimele săptămâni, însă, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie, a avut loc un accident. Poliţistul Bogdan Gigină a murit. Acest lucru a produs multă emoţie şi multă indignare. După zece zile, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Această tragedie a afectat, dacă pot să mă exprim aşa, nervul naţiunii. A atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române.

Oamenii care au fost iniţial indignaţi, au devenit revoltaţi. Au aşteptat acţiuni, rezultate, au aşteptat demisii din partea unor politicieni care, evident, au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să îşi asume răspunderea, să apară în clasa politică acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte tarziu. Acele accidente, şi cu poliţistul care a murit într-un accident, şi tragedia de la Clubul Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate, pentru că cei care au fost responsabili de verificarea, de impunerea legii nu şi-au facut datoria şi atunci oamenii, la început mai timid, apoi tot mai vocal, au cerut o schimbare. Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta revolta, nemulţumirea. Oamenii au avut dreptate, au cerut lucruri de bun-simţ, au solicitat demisiile celor vinovaţi, au solicitat răspunsuri, clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat. Oamenii au arătat clar ce aşteaptă: schimbarea”.

Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat„.

Vezi şi VIDEO: Tragedia de la „Colectiv”: PROTEST în Capitală. ”E doar începutul!”. 25.000 de oameni au cerut demisii. Filmul protestului

A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă, dacă s-ar fi impus respectarea legilor, niciunul nu ar fi trebuit să moară” (n.r. – cu referire la incendiul de la Clubul Colectiv).

„Acum avem o situaţie nouă, un guvern demisionar, aştept ca primul ministru demisionar să-mi înainteze demisia sa şi a Guvernului şi imediat voi lua legătura cu partidele politice pentru consultări. În varianta optimală, vor avea loc mâine, cel târziu poimâine; în decursul acestei săptămâni vreau să finalizez prima rundă de consultări politice, pentru a avea o imagine despre cum văd partidele souluţiile pentru această situaţie”.

Citeşte şi Premierul Victor PONTA a DEMISIONAT. A depus mandatul său şi al Executivului. Şi primarul Cristian Popescu Piedone a renunţat la funcţie

Vezi şi Victor Ponta îl propune premier interimar pe Mircea Dușa, ministrul Apărării, odată cu demisia pe care o prezintă preşedintelui Iohannis. PSD nu vrea alegeri anticipate

„Vom avea un Guvern interimar. Astăzi, și partidele şi analistii au vehiculat fel și fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași şi după prima rundă de consultări, voi expune primele concluzii şi opinia mea în ce priveşte demersul ulterior. Aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important în direcţia schimbării politicii românești, în direcţia imbunătăţirii performanţei clasei politice româneşti, înspre o politică așa cum ne-o dorim noi: pragmatică, transparentă. Mai e mult de făcut”.

“Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României, nici măcar pe cele ale clasei politice româneşti. E nevoie de mult mai mult. Sunt dispus să îmi asum aceste demersuri care vor duce la o altfel de politică în România”.

“Cred că aceste solicitări sunt corecte, sunt solicitări de bun-simţ. S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti, care sunt supuse riscului seismic. Perfect adevarat. Au fost făcute propuneri care cu siguranţă trebuie să fie luate în seamă de politicieni şi oricine va fi în următorul Guvern va trebui sa ia seamă de aceste chestiuni şi să vină cu soluţii. Pentru asta e nevoie de consultări, de consultări publice şi politicienii vor trebui să se obişnuiască să îl asculte pe cetăţean şi atunci vom putea să rezolvam mult mai repede, mult mai eficient o serie de probleme care ne sunt cunoscute. Dacă e să fim cinstiţi, noi ştim aceste lucruri, doar ca unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper ca următorii guvernanţi să nu repete aceeaşi greşeală”.

Ce se întâmplă după demisia premierului

Potrivit prevederilor Constituţiei României, preşedintele României trebuie să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interinar, care îndeplineşte atribuţiile premierului până la formarea unui nou Executiv.

Atunci când prim-ministrul îşi dă demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea problemelor publice (până când membrii noului Executiv îşi depun jurământul).

Pentru formarea unui nou Guvern, preşedintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, se mai arată în legea fundamentală a ţării.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, scrie în actul normativ amintit.

Apoi, Executivul este numit de către şeful statului pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

surse: realitatea.net, avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Val de aer rece în România. Temperaturile coboară cu peste 10 grade. Județul Alba, sub cod galben de furtuni până la ora 20.00

Publicat

Temperaturile vor scădea semnificativ în a doua parte a acestei săptămâni, la nivelul întregii ţări, şi va ploua în mai multe zone. Și județul Alba este sub cod galben de furtuni miercuri, 6 iulie, până la ora 20.00.

Potrivit directorului ANM, în partea de vest şi nord-vest a țării este un deficit de precipitații semnificativ.

„Discutăm și de intensificări ale vântului, care la nivel local pot favoriza extinderea incendiilor, atunci când, într-adevăr, există condiții favorabile și din punct de vedere meteorologic pentru propagarea rapidă a acestora.

Ce urmează? Trebuie să menționăm că până mâine dimineață la ora 10 pentru partea de sud-vest a țării și mă refer aici la Oltenia, la partea de nord-vest a Munteniei, mă refer la Banat și sudul Crișanei, rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină și, izolat, cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat”, a declarat Elena Mateescu, marţi seara, potrivit Antena 3.

„Mâine o să observăm o schimbare semnificativă, pentru că dacă astăzi în partea de vest a țării am avut valori de temperaturi la umbră de 37-38 de grade mâine în această parte a țării o masă de aer rece își va face simțită prezenta, temperaturile coborând cu mai mult de 10-12 grade”.

Director ANM: Nu vom mai depăși 28-30 de grade, doar în partea de sud-est a țării

„Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă.

Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat”.

Va ploua în câteva ore cât pentru o lună, a mai spus şefa ANM.

Județul Alba este miercuri sub cod galben de furtuni până la ora 20.00

Potrivit meteorologilor, vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii nu mai pot fi exmatriculaţi. Toate modificările importante din noul regulament de funcţionare a şcolilor

Publicat

Ministerul Educaţiei informează că a fost semnat şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Elevii nu mai pot fi exmatriculați, cu o singură excepție: cei care urmează învățământul postliceal.

Potrivit regulamentului care intră în vigoare la 1 septembrie 2022 profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

De asemenea, la fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în, elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în: 

 • Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
 • Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
 • Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
 •  Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
 •  Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
 •  Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
 • Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
 • Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
 •  Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
 •  Eliminarea oricărei dispoziții/ trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cadastrarea României continuă până la ultimul imobil. Anunțul Agenției Naționale de Cadastru. Situația în județul Alba

Publicat

Perioada de derulare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost extinsă până la finalizarea înregistrării sistematice a tuturor proprietăților din România.

Hotărârea de Guvern nr. 836/2022 pentru modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 294/2015 privind aprobarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară a fost publicată marți, 5 iulie, în Monitorul Oficial.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), gestionează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, care prevede înregistrarea sistematică, gratuit pentru cetățeni și instituții, a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale agenției, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, și din bugetele administrațiilor publice locale, mai transmit reprezentanții ANCPI, într-un comunicat.

Stadiul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară la 30 iunie 2022

Peste 4,8 milioane de imobile au fost  înregistrate, până în prezent, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și Programul Operațional Regional (POR), derulate de ANCPI.

 • În 2.109 de UAT-uri din totalul de 3.181 au loc lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților.
 • 136 UAT-uri din 33 de județe și 18.610 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 3.660.639,22 de hectare sunt cadastrate integral.
 • Dintre cele 136 de UAT-uri cadastrate integral, 28 au beneficiat de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (#POR).
 • În 292 de comune, dintre cele 660 incluse în POR, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților.
 • În alte 240 de comune, atribuite ca urmare a finalizării procedurii de achiziție, vor începe lucrări de cadastru, gratuite pentru cetățeni, cu finanțare europeană.

Situația Programului Național de Cadastru și Carte Funciară în județul Alba

Lucrări în derulare la nivel de UAT (județul Alba)

 • Mihalț – SIRUTA*: 5700, Număr estimat de imobile: 11.500, Suprafața estimată (ha): 4.982,0000
 • Miraslău – SIRUTA: 5755, Număr estimat de imobile: 18.000,  Suprafața estimată (ha): 5.629,0000
 • Poiana Vadului – SIRUTA: 6271,  Număr estimat de imobile: 5.000, Suprafața estimată (ha): 3.240,0000
 • Unirea –  SIRUTA: 8158,  Număr estimat de imobile: 16.270 , Suprafața estimată (ha): 8.769,0000

Lucrări finalizate la nivel de UAT (județul Alba)

 • Daia Română – SIRUTA: 4240, Număr cărți funciare deschise: 9.874, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 4.137,24
 • Horea – SIRUTA:4767,  Număr cărți funciare deschise:  7.138, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 5.840,00
 • Șpring – SIRUTA: 7945,  Număr cărți funciare deschise:17.742, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 8.800,59
 • Vințu de Jos -SIRUTA: 8826,  Număr cărți funciare deschise: 16.392,  Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 8.862,00

Vezi harta județului Alba AICI:

* Fiecare UAT este identificată unic printr-un cod numeric – SIRUTA.

sursa: site ANCPI

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, la Dumbrava. Un bărbat a fost lovit MORTAL de o mașină, în timp ce traversa șoseaua

Publicat

politie noaptea

Un accident grav a avut loc noaptea de marți spre miercuri, pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, în zona localității Dumbrava. Un bărbat de 66 ani din Hunedoara a fost lovit mortal de o mașină, în timp ce încerca să traverseze șoseaua.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a produs în jurul orei 04:00, pe Autostrada A10, km 60+ 750 de metri, în dreptul localității Dumbrava, pe sensul Turda – Alba Iulia.

Un bărbat de 46 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a surprins și accidentat mortal un bărbat de 66 de ani, din Vulcan, județul Hunedoara, care era angajat în traversarea autostrăzii.

Cercetările sunt continuate, de către polițiștii Biroului Autostrăzi, sub aspectul înfracțiunii de ucidere din culpă.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax