Connect with us
Advertisement

Actualitate

Victor Ponta îl propune premier interimar pe Mircea Dușa, ministrul Apărării, odată cu demisia pe care o prezintă preşedintelui Iohannis. PSD nu vrea alegeri anticipate

Publicat

mircea dusa Victor Ponta a anunțat miercuri că îl va propune pe Mircea Dușa, ministrul Apărării, drept premier interimar. Ponta a spus că îi va face această propunere președintelui Klaus Iohannis în această după-amiază, când îi va înainta și demisia sa.

„Am discutat cu liderii coaliției de guvernare. Sunt convins că această coaliție este solidă și poate să asigure în continuare guvernarea României. În această seară îi transmit președintelui demisia și propunerea ca Dușa să fie prim ministru interimar”, a transmis Victor Ponta.

Mircea Duşa a fost, în primul Guvern Ponta, ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, iar din august 2012 a fost numit ministru de Interne după demisia lui Ioan Rus, în scandalul neactualizării listelor electorale pentru referendumul de suspendare a fostului preşedinte Tarian Băsescu, în 29 iulie. Mircea Duşa a fost prezent în toate cabinetele conduse de Victor Ponta, în ultimii trei ani. El a preluat Apărarea Naţională în decembrie 2012, după formarea guvernului Ponta II, în urma alegerilor parlamentare. Dușa a mai fost lider al deputaților PSD și prefect de Harghita.

La rândul său, Liviu Dragnea, a precizat că PSD nu susţine varianta alegerilor anticipate, pentru că trebuie menţinută stabilitatea politică (s-a referit la necesitatea adoptării legii bucetului şi la apropierea iernii) şi că, de asemenea, partidul pe care-l reprezintă nu vrea să plece de la guvernare.

Reamintim că, în urma protestelor din Capitală de marţi seara, premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, miercuri dimineaţa.

Vezi şi Premierul Victor PONTA a DEMISIONAT. A depus mandatul său şi al Executivului. Şi primarul Cristian Popescu Piedone a renunţat la funcţie

Ce se întâmplă după demisia premierului

Potrivit prevederilor Constituţiei României, preşedintele României trebuie să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interinar, care îndeplineşte atribuţiile premierului până la formarea unui nou Executiv.

Atunci când prim-ministrul îşi dă demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea problemelor publice (până când membrii noului Executiv îşi depun jurământul).

Pentru formarea unui nou Guvern, preşedintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, se mai arată în legea fundamentală a ţării.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, scrie în actul normativ amintit.

Apoi, Executivul este numit de către şeful statului pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

surse: agerpres.ro, realitatea.net, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement