Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile gazelor s-ar putea tripla în România. Avertismentul unui economist: cum sunt influențate piețele, de bursa de la Viena

Publicat

Economistul Adrian Câciu afirmă că explozia preţului la gaze pe bursă, la peste 300 de lei MWh, este cauzată de Bursa de la Viena, dar şi că acest lucru se va simţi şi mai rău în timpul iernii, dacă nu se iau măsuri concrete. 

Pe Piața GasForward, unde sunt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh.

Vezi și Ministrul Economiei, despre subvenția de la stat pentru electricitate: Doar cei care consumă sub 200 de KW/lună se încadrează

În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh, scrie DC News.ro.

La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani.

Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor.

Citește și Cine va primi subvenția la gaze naturale de 25% din factură. Care este consumul maxim subvenționat. Anunțul ministrului Economiei

Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpărați puțin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpărați peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpărați circa 16.000 mc de gaze.

Legăturile prețurilor cu politica

„Dacă nu se plafonează preţurile, se va traduce în mod direct în facturi. Pentru că ceea ce citim aici este bursa pentru consumatorii finali, nu cea en-gross, unde preţul pe MWh este de 100 de lei. De aceea trebuie intervenit foarte rapid pe această plafonare.

Citește și Ce categorii de români vor primi ajutoare de la Guvern pentru a plati facturile la curent și gaze naturale, la iarnă. LISTA

Explicaţia e foarte simplă, se conexează preţul intern cu preţul de pe bursa de la Viena, care este influenţat de Gazprom, companie care îşi negociază influenţa în zona europeană, şi a Rusiei, forţând o negociere cu Comisia Europeană pentru ridicarea sancţiunilor pe care Rusia le are.

Şi foloseşte instrumentul gazului şi a preţului pentru a face aceste negocieri. Iar iarna va fi sub aceste auspicii. Deci trebuie să luăm măsuri care să protejeze piaţa internă”, a mai spus Adrian Câciu.

Preţurile se pot tripla

„Preţurile vor creşte în continuare la gaze.

Pe piaţa europeană se vor dubla, iar la noi se pot tripla. Pentru că noi, mai ales în perioada rece, suntem şi dependenţi de importuri. Ar trebui să facem ce face şi Ungaria.

Pe producţia internă, să vindem la preţuri rezonabile, iar pe importuri să accesăm contracte bilaterale directe cu Gazprom, nu prin intermediul Bursei de la Viena.

Astfel, am putea obţine preţuri foarte bune de import, pe modelul Ungariei, care are cel mai mic preţ din ultimii 10 ani”, a mai spus specialistul.

Florin Cîțu, după ședința de Guvern: am discutat despre plafonarea prețului la gaze

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern de miercuri s-a discutat despre plafonarea prețurilor la gaze. Sunt mai multe variante, vom lua o decizie săptămâna viitoare, a spus prim-ministrul.

Premierul Florin Cîțu a declarat că în cadrul ședinței de Guvern i-a mandatat pe miniștrii Muncii, Economiei și Finanțelor să redacteze formula finală a proiectului de lege privitor la compensarea prețurilor la energie.

„Compensarea prețurilor la energie și gaz, am mandatat ministerele să vină cu o formulă finală, să fie protejați și clienții non casnici”, a anunțat miercuri, prim-ministrul Florin Cîțu.

Premierul a vorbit și despre plafonarea prețurilor la gaze anunțând că sunt avute în vedere mai multe variante.

„În ceea ce privește plafonarea prețurilor la gaze, sunt mai multe variante la care ne gândim… Aici este o discuție, avem deja soluție pentru compensare, vrem să ne asigurăm că și clienții non casnici, în special IMM-urile, nu vor plăti toată factura la iarnă. Este important să nu afectăm prea mult piața, trebuie să recunoaștem că există o situație specială care necesită soluții speciale”, a mai spus Florin Cîțu.

Decizia va fi luată săptămâna viitoare, a precizat premierul Florin Cîțu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Scartz

    joi, 16.09.2021 at 07:36

    Ieri pe str Dorin Pavel din Sebes se plimbau in uniforma TREI angajati doar privind tevile de la case ! Nu aveau nici un aparat de detectie a scurgerilor de gaze , nu citeau contoare ! Sigur au salarii mari pe care le platesc prostii mintiti ca s-au scumpit gazele !!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate