Connect with us
Advertisement

Actualitate

Previziuni sumbre pentru următoarele decenii: România ar putea deveni deşert, iar clima temperat-continentală, o amintire

Publicat

Clima temperat-continentală din România ar putea deveni o amintire. Climatologii susţin că ţara noastră riscă să devină un adevărat deşert, după concluziile unui studiu privind schimbările climatice din macroregiunea Dunării. Condiţiile sunt afectate de reducerea resursei de apă, stresul termic şi aridizarea solului pe suprafeţe mari.

Studiul SeeRisk arată că schimbarea climei determină deja o creştere a frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură, mai ales în sudul Europei. Climatologii spun că există pericole iminente la adresa stării de sănătăte a populaţiei.
„Dacă nu se iau măsuri de adaptare la riscurile climatice, în următoarele două decenii acestea vor deveni necontrolabile. Măsurile de adaptare trebuie să vizeze riscurile fierbinţi legate de stresul termic, de resursa de apă şi riscurile legate de inundaţiile rapide. Există riscul inundaţiilor rapide pe timp de vară, care să puncteze perioadele mari de secetă”, se arată în studiu.
Studiul SEERISK a fost lansat la scurt timp după ce experţii de la Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei au dat publicităţii raportul prin care se arată că schimbările climatice sunt severe şi ireversibile. Raportul IPPC arată că în România clima va fi caracterizată prin diferenţe mari şi bruşte de temperatură, datorate încălzirii climatice la nivel global. Raportul arată că România se va confrunta în deceniile următoare cu temperaturi mult mai ridicate, care vor avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor, agriculturii, silviculturii şi producerii de energie.

O avertizare similară au făcut-o reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, potrivit căroria, în cel mult zece ani, românii din Transilvania, Banat şi Câmpia Română ar putea să rămână fără apă, dacă autorităţile nu iau măsuri.

Motivul este legat de schimbările climatice, încălzirea globală, scăderea debitelor râurilor.

Pentru următorii 50 – 100 de ani, specialiştii estimează că vor creşte în medie cu două grade Celsius temperaturile în timpul iernii, iar cu peste trei grade vara.

Mai ales în zonele din afara arcului carpatic vor fi temperaturi mai mari iarna. În sudul şi sud-estul ţării, pe timpul verii va fi foarte cald, mai ales în oraşe, din cauza densităţii mari a construcţiilor.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement