Connect with us
Publicitate

Actualitate

Previziunile analiștilor financiari pentru 2019: ROBOR la trei luni va urca la 3,64%. La cât va ajunge euro

calculator finante economie

Publicat

Analiștii financiari membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA) estimează că ROBORUL își va relua creșterea în 2019, ceea ce va însemna rate și mai mari la creditele în lei, în timp ce cursul euro va atinge 4,74 lei peste 12 luni.

Un sondaj realizat în rândul analiștilor financiari CFA arată că 83% dintre aceștia estimează un curs euro de 4,69 lei în mai 2019, dar de 4,74 lei la finalul anului viitor. De asemenea, indicele ROBOR la trei luni ar putea urca la 3,64% la sfârșitul lui 2019, în ciuda „taxei pe lăcomie” introdusă de către guvernul Dăncilă la începutul lunii decembrie.

Potrivit CFA, în luna noiembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 4,1 puncte până la valoarea de 44,3 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 0,2 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%.

Analiștii financiari susțin că sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, și respectiv peste 64%, dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.

Astfel, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,78%. Că urmare, având în vedere rată anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate