Actualitate
PRIMA CASĂ 2015: Plafonul de garantare de 2,5 miliarde lei a fost împărţit celor 17 bănci participante la program. FNGCIMM verifică trimestrial utilizarea sumelor
Plafoanele de garantare pentru anul 2015 au fost distribuite celor 17 bănci participante la programul „Prima Casă”, transmite Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Plafonul total este în valoare de 2,5 miliarde lei.
Plafonul va fi utilizat în condițiile împărțirii în mod egal a riscurilor și a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, prin FNGCIMM și finanțatori, precizează Fondul.
Alocările de sume au fost realizate de FNGCIMM cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcție de estimările băncilor partenere privind volumul garanțiilor ce vor fi acordate în anul 2015, precum și de valoarea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în anul 2014.
“Pentru a asigura o bună dinamică a fondurilor alocate, conform prevederilor legale incidente, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a sumelor alocate și să efectueze redistribuiri între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a acestora”, se arată într-un comunicat FNGCIMM.
Etapa a șaptea a programului se desfăşoară în 2015 şi a început în luna februarie. Comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garanții la același nivel cu cel anterior, respectiv 0,49%/an aplicat la soldul finanțării.
Băncile au la dispoziție un plafon total de garantare de 2,64 miliarde lei în cadrul programului „Prima Casă” în 2015, sumă care include plafonul alocat pentru anul în curs, la care se adaugă diferența rămasă neutilizată din plafonul anului 2014.
Creditele bancare acordate prin programul „Prima Casă” sunt garantate de stat în proporţie de 50%. Avansul este de minimum 5%, iar dobânzile sunt limitate.
Programul “Prima Casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, când piața imobiliară era blocată din cauza crizei. În prezent, garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.
Până în prezent, în cadrul programului au fost acordate circa 130.000 de garanții, pentru finanțări în valoare de 2,525 miliarde de euro, respectiv 10,985 miliarde de lei, din care 31% reprezintă valoarea garanțiilor destinate achiziției de imobile construite între anii 2008-2014. În tot acest timp, au fost executate 312 garanții, reprezentând o rată de default de 0,2%.
Băncile participante la programul „Prima Casă” sunt: CEC Bank, BRD, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, BCR, Alpha Bank, Millenium Bank, Banca Românească, Intesa Sanpaolo Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, Marfin Bank.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News