Connect with us
Advertisement

Actualitate

„Prima Casă”: Banii sunt pe terminate pentru programul pe 2015. Avantaje versus controlul creditării imobiliare

Publicat

prima casa Avantajele “Prima casă” au făcut ca numărul creditelor prin acest program să crească cu 40 la sută în primele şase luni, comparativ cu perioada similară de anul trecut Guvernatorul BNR spune însă că acesta contribuie la creditarea imobiliară, care trebuie ţinută sub control, iar bokeri de credite susţin că fondurile pentru program sunt pe terminate.

Avansul mai mic decât la un credit normal şi dobânzile reduse sunt unele dintre avantajele care au crescut creditarea prin “Prima casă”.

Anul acesta, cele mai multe credite prin programul Prima Casa au fost date în București și Ilfov. Peste 42 la sută din total. Din 2009 și până acum, au fost acordate un număr de 148.500 de credite.

Dragoş Nichifor, broker de credite a afirmat pentru digi24.ro că „evoluția cererii de finanțare pe Prima Casă a fost mare și avem estimări că fondurile se vor termina în septembrie-octombrie, mai ales pe băncile foarte mari. Dacă vom avea final de fonduri pe Prima Casa ar fi foarte important de știut de acum. Dacă se vor mai aloca fonduri și dacă da, care va fi valoarea alocată. Să nu apară iar o pauză de 1-2 luni în care băncile să nu poată să dea finanțări.”

La rândul său, guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a declarat, săptămâna trecută, că programul umflă creditarea imobiliară, iar acest lucru nu este de dorit, ţinând cont de experienţa anilor de dinainte de criză.

„Uitându-ne la viteza de creștere a creditului, creștere de peste 10 la sută, te face să îți ciulești urechile. Bună parte din creştere vine din programul Prima Casă, care are şi părţi bune, dar ca orice evoluţie a creditului imobiliar trebuie să ne uităm cu atenţie la el”, potrivit lui Isărescu.

În acest an, Guvernul a alocat, 2,6 miliarde de lei pentru programul Prima Casă, astfel că băncile puteau da credite în valoare de 5,2 miliarde de lei.

Din 2009, când a demarat acest program şi până luna trecută, românii au luat credite în valoare de 5,6 miliarde de euro. Valoarea medie a împrumuturilor a fost de 38.000 de euro.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement