Connect with us
Advertisement

Eveniment

Primăria Alba Iulia a pierdut finanțarea de 5 milioane euro pentru reabilitarea Palatului Principilor. Hava: ”Undeva, lipsea o hârtiuță”

Publicat

Mircea HavaPrimarul Mircea Hava a declarat luni, că proiectul de solicitare a finanţării prin fonduri europene a reabilitării Palatului Principilor a fost respins. Motivul? “Undeva lipsea o hârtiuţă”, a spus Hava.

Reamintim că documentaţia a fost depusă de Primăria Alba Iulia, la ADR, în iunie, pentru restaurarea unuia dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor. Planurile s-au conturat de anul trecut, iar în 2016 sunt stabilite detaliile lucrărilor pentru transformarea unei părţi din acesta – corp principal „E” al clădirii, unde se află şi Centrul Militar – în centru expoziţional. Cerea de finanţare a fost pentru suma de 4,9 milioane euro cu TVA.

Din ce a explicat primarul, la momentul depunerii proiectului, nu funcţiona platforma electronică.

“A fost respins pentru că lipsea o hârtiuţă. Dacă era de pus pe electronic, aşa cum ar fi trebuit, dacă mergea totul, nu mai putea lipsi nimic, pentru că nu mai intra, era sub formă de tabel. Acest tabel nu depunctează, doar că trebuia să fie acolo”, a declarat Hava.

palatul principilor Edilul a precizat că suma maximă pentru astfel de proiecte este de 5 milioane de euro. “Dacă am fi vrut să mai punem noi 5 milioane, nu am fi putut. Tot proiectul se închide la 5 milioane. Puteam să mai luăm un credit şi să facem palatal cu 10 milioane. Nu avem voie”, susţine Hava.

Primarul a completat că nu este singurul caz. În aceleaşi situaţii au fost şi proiecte cum este cel pentru Castelul Corvinilor din Hunedoara şi altele.

“Ei spun că aceste proiecte nu mai pot fi depuse. Proiectul nostru este în analiză la Autoritatea de Management (AM POR), am făcut contestaţie. Eu sunt sigur că vom face licitaţie pe acest proiect, nu va rămâne aşa. Nu cred că este răutate în acest caz, ci mai mult un exces de zel. Însă excesul de zel duce la supra-reglementare şi duce la blocare”, a mai spus Hava.

A precizat că aşa se specifică în regulamentele AM. “Dacă din proiect lipseşte o hârtiuţă, indiferent de însemnătate, proiectul se respinge”, a precizat primarul.

Reamintim că intenţia primăriei era să reabiliteze Palatul Principilor, printr-o cerere de finanțare care să pună în evidență vestigiile din perioada Principatului Transilvan, până la mijlocul secolului al XVII-lea, perioadă în care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei, ținând seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci: romană, medievală, renascentistă.

Amenajările vizate prin proiect urmează să redefinească spațiile din Palat, luând în calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, toate în zonele în care acestea au existat până la remodelările din perioada habsburgică, dar și o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar.

De asemenea, palatul reabilitat ar putea găzdui o secție de arheologie/ lapidar, un centru cultural și un centru de conferințe, un sediu de bibliotecă, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale. AICI, mai  multe detalii.

Până acum, în reabilitarea Cetăţii Alba Carolina s-au investit peste 70 milioane de euro, bani accesaţi în special din fonduri europene şi guvernamentale.

Citeşte şi Palatul Principilor din Alba Iulia, dincolo de faţadă: Investiţie de 5 milioane de euro pentru transformare în centru expoziţional

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Marcel Pintea

    marți, 06.09.2016 at 09:17

    Voi sunteti platiti cu o gramada de bani ca sa va asigurati ca nu lipsesc hartiute din dosar.Sunteti toti niste ****

  2. albanezul

    miercuri, 07.09.2016 at 11:55

    Undeva lipseste responsabilitatea si asumarea ei…oare unde?!?

  3. dorinteodor

    vineri, 09.09.2016 at 12:01

    proiectele cu finantare europeana ar trebui sa fie apreciate in mai mare masura dupa importanta si dupa posibilele efecte pozitive si nu dupa considerente birocratice. hirtiuta aia putea fi adusa ulterioer, motivul invocat cu lipsa hirtiutei cred ca este inventat de cei care dau aprobarile…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement