Administrație
REACȚIE: Patroana singurei construcții demolate în urma lucrărilor din Cetate a solicitat facilități de la Primăria Alba Iulia
Patroana fostului bar cu terasă “Romana Mena” (lângă poarta a V-a a Cetăţii Alba Iulia), Mihaela Mateș, a propus autorităţilor locale să i se dea posibilitatea să obţină o locaţie în interiorul fortificaţiei, fără să mai treacă prin procesul de licitaţii publice, motivând că afacerea ei a avut de suferit din cauza lucrărilor de reamenajare a centrului istoric. SC „Romana Mena” SRL a avut concesionat pe 49 de ani terenul pe care a funcționat un bar și o terasă, iar despăgubirile pentru demolare au fost calculate la un profit estimat pentru 10 ani.
Propunerea albaiuliencei a fost făcută cunoscută la dezbaterea publică privind regulamentul pentru spaţiile din interiorul Şanţurilor Cetăţii. Pentru a-şi argumenta cererea propusă în faţa autorităţilor locale, patroana a menţionat că i s-a făcut o nedreptate, pentru că obţinuse concesiunea spaţiului pe o perioadă de 49 de ani, iar acum a rămas fără afacere, fiind nevoită să cedeze totul Primăriei, în contextul reamenajărilor.
Şeful Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Alba Iulia, Doru Inureanu, a subliniat însă că reprezentanţii SC „Romana Mena” SRL au primit o despăgubire destul de consistentă pentru bar.
Înainte de a primi din partea administraţiei locale despăgubirea de 493.000 lei pentru construcţie şi afacerea propriu-zisă, societatea avea datorii la bugetul local în valoare de aproximativ 80.000 de lei. Totodată, “Romana Mena” mai trebuia să plătească taxa pentru terasa sezonieră construită ilegal, pentru perioada 2006-2010.
Suma datorată a fost reţinută de administraţia locală din plata totală de despăgubire a afacerii.
Mai multe detalii despre cum s-a stabilit evaluarea barului “Romana Mena” găsiţi AICI.
Proprietara „Romana Mena”, Mihaela Mateş, a trimis pe adresa redacţiei noastre precizări privind solicitarea pe care a adresat-o reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia:
„1. Într-adevăr, în data de 29 august 2011, începând cu ora 14.00, subsemnata Mihaela Mateş, administrator al SC Romana Mena SRL, am fost prezentă la dezbaterea publică realizată de către Primăria Alba Iulia pe tema Regulamentului pentru concesionarea spaţiilor din Şanţurile Cetăţii. Asta deoarece, după cum toată lumea ştie, dar puţini vor să şi priceapă, sunt singurul agent economic, proprietar de spaţiu comercial din zona Cetăţii bastionare, al cărui spaţiu comercial a fost demolat. Astfel, potrivit celor 3 rapoarte de evaluare realizate de către evaluatori autorizaţi ANEVAR, EI, EPI, EBM (existente la Primăria Alba Iulia), care au stat la baza negocierii dintre Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia şi SC Romana Mena SRL în vederea stabilirii preţului final al despăgubirilor acordate proprietarului pentru demolarea Barului Romana Mena în vederea amenajării turistice a laturii de Vest a Cetăţii Vauban, despăgubirile pe valoarea afacerii au fost calculate doar pentru o perioadã de 10 ani din cei 39 de ani rămaşi nematurizaţi din Contractul de concesiune dintre părţi, încheiat în anul 2000, pentru o perioadã de 49 de ani. Pentru perioada de 29 de ani pentru care nu s-au calculat despăgubiri, am solicitat în mai multe rânduri, cu ocazia şedinţelor ordinare ale Consiliului Local Alba Iulia în care s-a negociat preţul de despăgubire pentru demolarea Barului Romana Mena dreptul de preemţiune asupra atribuirii directe (închiriere, în folosinţă) a unui alt spaţiu (teren pentru amenajare terasă) din zona şanţurilor Cetăţii, solicitare care nu mi-a fost aprobată atunci pe motivul că… <Consiliul Local Alba Iulia nu poate hotărî de pe acum destinaţia spaţiilor comerciale ce vor fi amenajate aici>. Dovada în acest sens o reprezintă Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Local Alba Iulia din data de 29 octombrie 2010 (care poate fi accesat direct pe site-ul Consiliului Local), din care rezultă faptul că au mai rămas 39 de ani de concesiune, pe care nu i-am folosit (din care pentru 10 ani s-au calculat despăgubiri la valoarea afacerii) şi că am solicitat în acest sens dreptul de preemţiune la atribuirea unui nou spaţiu comercial în viitor, pentru perioada de 29 de ani rămasă nematurizată. Ori tocmai în virtutea negocierilor purtate atunci şi a cererii noastre, experţii evaluatori nu au luat în considerare la calculul despăgubirilor asupra valorii afacerii decât o perioadă de 10 ani.
2. Sumele vehiculate că au fost acordate pentru despăgubire sunt inexacte şi prezentate într-un mod oarecum tendenţios, din care să rezulte, chipurile, că proprietarul Barului Romana Mena s-ar fi îmbogăţit de pe urma acestora. Ori, din suma totală prezentatã, 54.240 lei a reprezentat-o valoarea TVA plãtită la data încheierii tranzacţiei pentru valoarea imobilului supus demolării, peste 90.000 de lei impozitul şi penalităţile aferente pe clădire şi pe valoarea închirierii terasei, care au fost viraţi direct la Serviciul Impozite şi Taxe al Primăriei Municipiului Alba Iulia. Alţi peste 100.000 lei au fost plătiţi ca sume pentru TVA şi impozite datorate la bugetul statului la Administraţia Finanţelor Publice Alba Iulia. Din ce a rămas, s-au mai achitat creditele avute contractate la bancă pe societate pentru fondul de marfă şi alte investiţii realizate. Aşa încât, practic, eu nu m-am ales cu mare lucru din această afacere, ci mi-am pierdut afacerea de familie construită în aproape 20 de ani, cu mari sacrificii şi locul de muncă.
3. Barul nu a fost construit ilegal, ci a fost achiziţionat în cadrul procesului naţional de privatizare, prin cumpărarea acţiunilor la licitaţie de la FPS şi FPP, la care s-au modernizat unele anexe (birou şi două magazine pentru depozitarea mărfii), pentru care au fost calculate valori de despăgubire mai mici, doar pentru materialele folosite, în conformitate cu prevederile legale. Valorile au fost calculate total independent, de către experţii autorizaţi, iar calculele făcute sunt evidenţiate cu lux de amănunte în rapoartele de evaluare existente la Primăria Alba Iulia.
4. SC Romana Mena SRL şi-a plătit pânã la ultimul leuţ toate taxele şi impozitele locale datorate, inclusiv penalităţile de întârziere la plată. Aş vrea să mai văd o firmă de mărimea SC Romana Mena SRL (IMM) din Alba Iulia sau chiar din judeţ care a plătit atâtea taxe la bugetul local şi la bugetul consolidat al statului, de când funcţioneazã şi pânã în prezent, chiar şi cu unele întârzieri. Pentru că înainte de a plăti taxele amintite, am mai virat la buget oricum sume mai mari decât valoarea despăgubirilor primite, care oricum tot în taxe şi impozite au mers în cea mai mare parte.
5. Cred că şi unii dintre responsabilii Primariei, în speţă domnul Doru Inurean, Şeful Serviciului Domeniului Public ar fi trebuit să reţină mai bine, din rapoartele de evaluare şi din dezbaterile din Consiliul Local, că perioada care a fost luată în calcul pentru despăgubire şi răscumpărare a fost de 10 ani din contractul de concesiune, rămânând o perioadă de 29 de ani pentru care nu s-a acordat niciun fel de despăgubire sau răscumpărare.
Aşadar, titlul corect al relatării de presă ar fi fost <La dezbaterea publică realizată de către Primăria Alba Iulia, patroana SC Romana Mena SRL şi-a cerut un drept perfect legal>.
Cu stimă, Mihaela Mateş, administrator SC Romana Mena SRL”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gura cetatii
marți, 30.08.2011 at 20:25
daca nu m-ansel, doamna in cauza are,deja, bar in cetate, mai jos de „gotic”, iar cu despagubirea……..lasa loc de interpretari, de ce nu-l despagubeste primaria si pe talnar cu baza sportiva ca l-a blocat toata vara si ca el multi altii……………hmmm