Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia pierde o finanțare UE pentru un proiect unic în Transilvania, dedicat copiilor. Care este motivul

Publicat

Un proiect pe fonduri europene, care se anunța a fi unul inedit în Transilvania, dar și în România, cel mai probabil va fi pierdut de către Primăria Alba Iulia. 

Este vorba despre construirea unui ”Muzeu al Copilului”, mai exact un spațiu multifuncțional, cu diverse spații și dotări moderne, unde copiii să participe la diferite experimente științifice, să participe la diferite ateliere și să învețe despre știință și fenomene ale naturii. 

Însă proiectul este blocat de mai bine de doi ani din cauza unui litigiu în instanță, pentru o suprafață de teren de aproximativ 279 de metri pătrați. Termenul de finalizare a construcției trebuia să fie anul 2023, dar acest lucru nu va fi posibil.

În aceste condiții, primăria va pierde proiectul și automat finanțarea de 2,5 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: „Muzeul Copilului” de la Alba Iulia va fi construit de o asociere între șase firme. Valoarea complexului multifuncțional

Potrivit viceprimarului Emil Popescu, este vorba despre un litigiu între Primăria Alba Iulia și două persoane care dețin o mică parte din terenul pe care trebuia să fie construcția. Procesul a început în 2018, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, înainte de câștigarea proiectului pe fonduri UE.

Este vorba despre un teren situat în cartierul Tolstoi din Alba Iulia pe strada Marcus Aurelius. Mai exact, din terenul pe care s-a propus construirea spațiului multifuncțional, o parte de 279 de metri pătrați a fost subiect de dezbatere în instanță. În urma a două procese, cele două persoane care au dat în judecată Primăria au câștigat bucata de teren.

Echipa primăriei a scris proiectul pentru finanțare pe fonduri UE, pentru terenul care era motivul procesului. Apoi, în timp ce procesul se desfășura, proiectul a fost câștigat. S-a făcut o licitație, iar lucrările de construcții au fost atribuite unei asocieri de firme.

Din cauza faptului că procesul nu s-a terminat, proiectul este blocat. Cum nu s-a început construcția, nici banii europeni nu au început să fie virați către Primărie, iar termenul de finalizare din anul 2023 nu poate fi atins.

Viceprimarul Emil Popescu a precizat pentru alba24.ro că pentru terenul în cauză, după ce se va termina procesul cu o decizie definitivă a instanței superioare, se va putea scrie un alt proiect.

Ce își propunea să construiască Primăria Alba Iulia

Potrivit studiului de fezabilitate, „Complexul multifuncțional” este un loc de joacă interactiv, adresat în principal copiilor, fiind în același timp un loc în care și adulții pot interacționa cu exponatele și pot participa la activitățile oferite în acest centru.

Complexul va avea impact atât la nivel de prezentare a inovației, cât și la nivelul câmpului educațional.

Prin proiect se propune executarea unei construcţii cu regim de înălțime D+P+E, amplasată în limita de proprietate a beneficiarului cu suprafața construită de 1.191 mp și suprafața desfășurată de 2.418,87 mp.

Construcția va avea următoarele funcțiuni:

– Demisol – grupuri sanitare, ateliere, spații de depozitare, oficiu;

– Parter – foaier, sală de spectacole, spațiu expozițional, depozit, modul comercial (cafenea/ magazin), ateliere creative, terasă exterioară;

– Etaj – ateliere, mediateca, zonă expozițională temporară

Primul contact cu clădirea va fi asigurat de o grădină verticală poziționată în zona accesului, a cărei geometrie conduce vizitatorul spre foierul dezvoltat pe două nivele (parter și etaj 1).

CITEȘTE ȘI: Muzeul Copilului la Alba Iulia, o investiție de 2,5 milioane euro. Când încep lucrările

De aici se va realiza distribuția vizitatorilor înspre zone diferite, delimitate prin mobilier și partiții ușoare mobile. Astfel, parterul adăpostește zona de expoziții temporare și permanente, zona de ateliere creative, zona de cafenea și spațiu comercial tematic, zona sălii auditoriu, în care se pot desfășura activități cu un public numeros și accesul spre celelalte nivele.

Dacă spațiile de la nivelul parterului descriu un parcurs dinamic, astfel încât atenția și curiozitatea să fie stimulate în permanență, la etajul 1, se propune gruparea unui număr redus de funcțiuni (expoziție temporară, ateliere creative și centru de documentare/mediatecă), pentru a crea un cadru mai intim, propice relaxării și contemplării.

La asigurarea acestor condiții participă o serie de factori ca înălțimea la care se dezvoltă etajul, care deschide privirea spre un orizont extins, curtea de lumină din zona accesului vertical, care, cu ajutorul luminii zenitale, crează un punct de reper ușor de identificat și acoperișul înierbat, populat cu vegetație autohtonă de talie mică și mare, unde se încurajează apropierea de natură și toate beneficiile acesteia.

Fiindcă parterul și etajul 1 sunt dedicate funcțiunilor cu publicul, la demisol se vor dezvolta spațiile tehnice, necesare bunei funcționări a clădirii, și anume atelier și spațiu tehnic, spațiu de depozitare și toaletele publice și ale personalului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    vineri, 15.07.2022 at 11:12

    ” Care este motivul ? ” Motivul este PROSTIA Primariei : Trebuia ca, mai intai, sa FIE SIGURA ca TERENUL pe care „urma sa fie construit ” Muzeul copilului ” ESTE un Teren PUBLIC , in ” dotarea ” PRIMARIE, NU unul detinut de catre ALTCINEVA !!!!! Si, DOI : La CE ar FOLOSI un Astfel de MUZEU ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  2. pilu

    vineri, 15.07.2022 at 13:22

    Încă o prostie crasă a unui primar bătrân şi îngâmfat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax