Administrație
Primăria Alba Iulia renunță la înlocuirea crucilor soldaților ruși, în Cimitirul Eroilor. Ce spune primarul Pleșa despre situație
Primăria Alba Iulia renunță la înlocuirea crucilor soldaților sovietici din Cimitirul Eroilor din municipiu. Licitația pentru lucrări a fost reluată doar pentru înlocuirea crucilor de pe mormintele eroilor români.
Contactat de către Alba24, primarul Gabriel Pleșa a precizat că a avut la sfârșitul anului trecut o discuție cu reprezentanții Ambasadei Rusiei, concluzia fiind că eventualele reparații la crucile soldaților sovietici din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia vor fi realizate de către Ambasadă. „Noi doar o să le îndreptăm pe cele care sunt strâmbe și dacă vor fi identificați soldații, vom scrie numele acolo unde se poate scrie, atât”, a mai explicat primarul Gabriel Pleșa.
Primăria Alba Iulia a lansat vineri, 2 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de înlocuire cruci și reparații curente la Cimitirul Eroilor din municipiu.
Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 770.000 de lei, fără TVA.
Reamintim faptul că în luna iunie, administrația locală a lansat o licitație pentru lucrări de reparații la cruci și alei, la Cimitirul Eroilor, valoarea lucrărilor fiind estimată la peste 840.000 de lei, fără TVA. Procedura a fost anulată după ce au fost constatate abateri grave de la prevederile legislative.
Documentația actuală prevede înlocuirea crucilor de pe mormintele eroilor români (337 bucăți), deoarece acestea sunt înclinate, deteriorate sau rupte. Noile cruci se vor executa din beton clasa C20/25 armat cu oțel beton cu diametrele de B500C 8 – 10 mm B500C 12 – 14 mm și se vor în grinzi din beton armat, îngropate în pământ.
„Pentru a realiza o liniaritate, se va demonta câte un rând de cruci, se va săpa un șanț pe toată lungimea, se toarnă beton de egalizare clasa C8/10, se cofrează, se montează armătura (…) și se va turna beton clasa C20/25, realizând o grindă continuă cu dimensiunile de 600 mm x 300 mm. (…) Pe grinda din beton se vor fixa crucile noi executate din beton armat, apoi se va turna la baza lor câte o centură din beton pe toate cele patru laturi pentru fixare suplimentară.
Pe aceste laturi se va completa cu marmură decorativă naturală spartă pe o adâncime de 10 cm până la nivelul solului, pe o suprafață de 300 mm x 300 mm. Se va repeta procedura pentru fiecare rând de morminte”, se precizează în caietul de sarcini.
Dimensiunea crucilor va fi de 1.515 mm x 450 mm x 100 mm, din care vizibil 1.115 mm. Crucile se vor vopsi în culoarea albă.
Pe fiecare cruce se vor fixa plăcuțe din marmură pe care se vor inscripționa datele de identificare a soldatului îngropat. Dimensiunea plăcuțelor va fi de 180 mm x 220 mm. Fontul scrisului va fi Nottingham Bold.
„În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor, se va realiza o alee de-a lungul mormintelor, din dale și borduri de beton. Se vor repara aleile existente dintre morminte.
Se va delimita zona de morminte prin bordura realizată din beton armat pe o lungime de aproximativ 85 m.
Se va confecționa și amplasa un panou informativ din plexiglas cu suport din țeavă inox fixat în beton, care să cuprindă schița de amplasare a mormintelor, numele și prenumele eroilor în ordine alfabetică, cu rândul și numărul de mormânt unde este înmormântat. La capătul fiecărui rând se va amplasa câte o plăcuță din plexiglas cu suport din țeavă de inox cu numărul rândului”, se mai precizează în documentație.
Primăria a renunțat la înlocuirea crucilor de pe mormintele soldaților sovietici
Potrivit documentației, Cimitirul Eroilor a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldați români și sovietici care au murit luptând pentru libertate, credință, întregirea neamului și a teritoriului național. Cimitirul Eroilor din Alba Iulia are o suprafață de 1.904 mp, fiind împărțit în două parcele:
- în stânga cea a eroilor români, cu 14 terase, 173 morminte și un monument
- în dreapta cea a eroilor ruși, cu 9 terase, 110 morminte și un monument funerar
În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor, se mai găsesc 164 de morminte și un monument.
Prima licitație pentru lucrările de reparații, lansată în luna iunie, prevedea pe lângă înlocuirea celor 337 de cruci ale eroilor români și înlocuirea celor 110 cruci ale soldaților ruși.
„Cinstindu-ne înaintașii, făcând cunoscute faptele și jerfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice și pe făptuitorii lor. Îngrijirea locurilor în care aceștia își dorm somnul de veci, constituie nu numai un gest de recunoștință, dar și o operă de educație și cultură pentru generațiile viitoare. Există, de asemenea, tradiția de a respecta monumentele și mormintele cetățenilor stăini căzuți pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost aliați sau inamici. Conform prevederilor din Legea 379/2003 – cu privire la regimul mormintelor și operelor comemorative de război, art. 37 – Consiliile Locale ale orașelor au atribuția de a asigura protejarea mormintelor și operelor comemorative de război situate pe raza lor teritorială”, se preciza atunci în caietul de sarcini.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 03.09.2022 at 12:52
Procedura a fost anulată din cauza abaterilor grave de la legislaţie ! Păi în ce frizerie s-a întocmit documentaţia, să ştim şi noi. Sau frizeria asta funcţionează în birourile din Primărie ? Oricum tot proştii au stat la baza întocmirii documentaţiei. Ce năcădăi sălăşluiesc acolo şi care mănâncă banii contribuabililor. Sunteţi o ruşine în frunte cu şeful vostru.