Connect with us
Advertisement

Eveniment

Primăria Alba Iulia vrea să mărească numărul de containere „smart” din oraș. Banii plătiți până acum, rambursați prin PNRR

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să ramburseze cu bani din PNRR cheltuielile suportate deja din bugetul local cu amplasarea a 68 de platforme smart pentru colectarea deșeurilor din municipiu. De asemenea, administrația locală vrea să extindă numărul acestora cu încă 32 de „insule ecologice digitale”, printr-o achiziție centralizată. 

Consilierii locali din Alba Iulia au votat în ședința extraordinară de joi, 15 septembrie, un proiect privind aprobarea implementării proiectului „Insule ecologice digitalizate în municipiul Alba Iulia”. Mai exact, municipiul va participa în cadrul unui apel pentru proiecte finanțate prin PNRR, valoarea totală a proiectului fiind de 4.919.500 de lei (echivalentul a 1 milion de euro), fără TVA.

Potrivit notei de fundamentare, obiectivul proiectului este de a asigura servicii moderne și performante de salubrizare în municipiul Alba Iulia, care să contribuie la eforturile comunității de dezvoltare economico-socială durabilă și de protejare a mediului.

Primăria Municipiului Alba Iulia consideră necesară achiziția a 100 de insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe care le va amplasa în oraș. 68 de insule digitale (platforme cu module „smart” pentru colectarea deșeurilor) au fost deja amenajate, iar alte 32 sunt propuse a fi achiziționate prin achiziție centralizată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Începând cu luna decembrie 2021, odată cu intrarea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos și a intrării în activitate a noului operator de salubritate local, colectarea se face separat de la început, în containere diferite.

În prezent, Primăria Alba Iulia are în implementare un contract de dotări, prin care sunt asigurate funcționarea a 68 insule ecologice digitale (platforme supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor). Înaintea semnării contractului de dotări, activitatea de colectare a deșeurilor se făcea în puncte de colectare dotate cu recipiente standardizate, având capacitățile corelate permanent cu numărul de locuitori și frecvența de colectare, fără a se colecta selectiv, fără a se ține cont de diferențierea deșeurilor reciclabile.

Valoarea totală a contractului este de 1.998.846,10 lei la care se adauga cota TVA. Amplasarea primelor module a început în data de 15 martie, în prezent toate fiind montate și funcționale. Este vorba despre 380 de module individuale, plasate în 68 de platforme.

Potrivit documentației, insula ecologică este un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deșeurilor, accesul fiind asigurat pe bază de cartelă electronică. Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Vor fi colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeuri în containere.

Pentru a fi eligibil, municipiul Alba Iulia va trebui să asigure colectarea digitală pe 5 fracții la nivelul fiecărei insule ecologice digitale, iar fiecare insulă ecologică digitală ar trebui să deservească minim 200 de locuitori.

În prezent la nivelul Municipiului Alba Iulia grad de colectare separată este sub 15%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement