Connect with us
Advertisement

Eveniment

Primăria din Șpring, obligată să plătească daune morale pentru acțiunile fostului primar, Daniel Rusu și ale Consiliului Local

Publicat

Primăria Comunei Șpring a pierdut un proces în civil, intentat în urmă cu zece ani și are de plătit daune materiale în valoare de 60.951 lei.

La prima vedere pare un caz simplu, dar în realitate, acțiunile Consiliului Local din 2013 și a fostului primar, actualul deputat Gheorghe Daniel Rusu, se răsfrâng în noua conducere a primăriei.

Acum actual primar Iulia Stănilă trebuie să plătească daunele cauzate de fosta conducere. 

Gheorghe Daniel Rusu a condus primăria Șpring între anii 2004 și 2020. Acesta a devenit deputat din partea AUR, partid din care și-a dat demisia, iar acum face parte din formațiunea politică condusă de Ludovic Orban, Forța Dreptei. În trecut a mai făcut parte din PNL și ALDE.

În linii mari, Primaria și Consiliul Local al comunei Șpring în 2013 au reziliat abuziv un contract de închiriere a unei pășuni de 21 de hectare. Contractul era făcut pe zece ani (2009-2019).

Însă acesta a fost închis în 2013. Pus în situația de a nu mai avea cu ce să hrănească cele 400 de oi, la doi ani de la rezilierea contractului bărbatul care a pierdut terenul s-a sinucis.

Înainte de a-și pune capăt zilelor a dat primăria și Consiliul Local în judecată. După ce a murit, fratele său a continuat acțiunea în instanță, iar după zece ani a câștigat definitiv procesul.

Deși conducerea primăriei s-a schimbat, procesul a fost intentat pe primărie nu pe o persoană fizică.

Procesul s-a desfășurat pe trei instanțe: Judecătoria Sebeș, Tribunalul Alba și în final Curtea de Apel Alba Iulia.

Ce au reținut magistrații Curții de Apel Alba Iulia

Magistrații au notat că ”reclamantul prin contractul de închiriere nr. 823/30.03.2009, pârâta a închiriat fratelui reclamantului, păşunea cu o suprafaţă de 21 ha. situată în raza administrativă a comunei Șpring, în locul numit «Dealul Bozului», începând cu data de 30.03.2009 şi până la 30.03.2019.

Contractul s-a derulat în condiţiile contractuale stabilite până la data de 25.03.2013, dată la care contractul a fost reziliat unilateral şi abuziv de către pârâte.

Totodată fratelui reclamantului i-a fost uzurpată posesia (folosinţa) păşunii, păşunea fiind închiriată altor persoane, rămânând la început de sezon cu cele cea. 400 ovine fără păşune”, au stipulat magistrații.

În acțiunea din instanță, fratele bărbatului păgubit a precizat că: ”pe fondul supărărilor pricinuite de pierderea abuzivă a păşunii şi a marilor greutăţi întâmpinate pentru identificarea altor resurse cu care să-şi hrănească cele circa 400 ovine, fratele la data de 26.04.2015 s-a sinucis”,

Ce a spus actualul primar al comunei, Iulia Stănilă

Actualul primar al comunei, Iulia Stănilă, a primit o notificare prin care a aflat că primăria trebuie să plătească daunele către fratele bărbatului, altfel instituția va fi executată silit.

Noul primar încearcă să schimbe fața comunei, să facă proiecte pentru comunitate și să atragă fonduri și sponsorizări din partea marilor firme. De curând acesta chiar a reușit să obțină o mare sponsorizare pentru construirea unei grădinițe în comună.

Astazi am primit o notificare cu trimitere la o Hotarâre Judecătorească definitivă prin care Primăria Comunei Șpring este obligată să plătească daune în valoare de 60.951 lei pentru o acțiune din 2013.

”Pe scurt, în anul 2013, primarul de la acea vreme a reziliat contractul de închiriere pășune al unui crescător de animale, care nu a avut ce să mai facă cu animalele și deși si-a câștigat în instanță dreptul de a fi repus în posesie, nu a fost respectată hotărârea judecătorească de către primărie, chiar dacă s-a dovedit în instanță că rezilierea contractului a fost ilegală. Din păcate omul a renunțat la luptă și… la viață.

Fratele persoanei nedreptățite, dorind să facă dreptate, a continuat procesul, câstigand după 10 ani.

Așadar, instituția noastră este obligată să plătească daunele și cheltuielile de judecată.

Pentru că nu este normal ca banii publici să acopere abuzurile si ambițiile unor persoane, vom solicita în instanță recuperarea prejudiciului de la persoana/persoanele care nu au respectat hotărârea judecătorească și au reziliat contractul in 2013, dar până atunci PRIMĂRIA trebuie să plătească întreaga sumă cu termen de plată – 31.10.2023.

Ce folos că am adus atâtea sponsorizări, că m-am zbătut să economisim fiecare leu, că mă chinui de doi ani și jumătate să prind din urmă măcar o fărâmă din normalitatea comunelor dezvoltate? Cum să plătim acum din banii oamenilor asemenea sume pentru niște persoane care doar și-au bătut joc?

După 3 ani de muncă, stres, oboseală și sacrificii personale constat că nu am cum să avansez fără să mă lovesc de problemele din trecut, de faptele din trecut, de ignoranța din trecut.

Cum să recuperez eu în 2 ani, banii irosiți în 16 ani?

Cum să construiesc eu în 2 ani, ce nu s-a construit în 16 ani?

Cum să recuperez eu oportunitățile de finanțare pierdute, pentru a ajunge din urmă primarii care și-au făcut treaba în ultimii 20 de ani? Cum?

Nu am cum!”, a scris Iulia Stănilă pe Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement