Connect with us
Publicitate

Eveniment

Primăria Lopadea Nouă vrea să recupereze Castelul din Ciuguzel, pe care l-a restituit acum 17 ani urmașilor baronului Banffy

Castelul Banffy, sursă foto castelintransilvania.ro

Publicat

Primăria Lopadea Nouă se judecă cu urmașii baronului Daniel Banffy, pentru preluarea Castelului de la Ciuguzel și a unui teren de aproape 8500 de metri pătrați situat în Lopadea Nouă. 

Deși averea baronului a fost confiscată în perioadă comunistă, în 1952, în urma unei decizii definitive prin care Daniel Banffy a fost condamnat la instigare la crime împotriva umanității, în 2004, primarul comunei Lopadea a restituit clădirea și terenul urmașilor lui Banffy, în baza legii 10/2001. 

Acum, reprezentații primăriei Lopadea Nouă se luptă pentru recuperarea castelului și a terenului restitut în urma cu 17 ani tot de primărie. Mai exact aceștia au intentat un proces pentru anularea actului din 2004, proces care se desfășoara pe rolul Judecătoriei Aiud, iar o viitoare ședință va avea pe 1 aprilie 2021.

Reporterii alba24.ro au solicitat Primăriei Lopadea Nouă informații despre acțiunea depusă în instanță.

Pentru ce se judecă Primăria Lopadea Nouă cu Bethlen Ana și Banffy Mikloș Ladomer

În 2004, primar al comunei era Indreiu Marian Cătălin, care este și actualul primar.

Atunci, pe baza legii 10/2001, lege prin care imobilele preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 pot fi returnate urmașilor celor cărora comuniștii le-au confiscat averile, Bethlen Ana și Banffy Mikloș Ladomer au cerut restituirea Castelului din Ciuguzel și a unui teren în suprafață totală de 8461 metri patrați.

Castelul Banffy, sursă foto castelintransilvania.ro

Castelul Banffy, sursă foto castelintransilvania.ro

Cererea a fost făcută în calitate de moștenitori ai Palffy Maria, măritată Banffy cu motivarea că imobilul a fost edificat de antecesorii săi dar după anul 1984.

Acum, comuna Lopadea Nouă consideră că atât Bethlen Ana și Banffy Miklos Ladomer nu sunt persoane îndreptățite și prin urmare nu puteau beneficia de dispozițiile legii speciale.

Cum își motivează primăria Lopadea Nouă acțiunea în instanță

Printr-o decizie penală din 8 octombrie 1946, a Curții de Apel Cluj, baronul Banffy Daniel, inginerul Ernest Pater și soția sa, trimiși în judecată pentru crime contra umanității, au fost achitați.

Însă cu instaurarea la putere a partidului comunist, în 10 martie 1951, tot la Curtea de Apel Cluj a fost admisă o cerere de îndreptare a deciziei din 1946 și dosarul a fost trimis către rejudecare.

Un an mai târziu, pe 3 decembrie 1952, Banffy Daniel, a fost condamnat la  Tribunalul Capitalei și s-a dispus confiscarea întregii averi a acestuia.

Potrivit deciziei penale de condamnare toate bunurile deținute de acesta au fost confiscate printr-o hotărâre definitivă și pin aceasta nu fac obiectul Legii 10/2001.

”nu constituie preluare abuzivă și deci nu fac obictul legii următoarele categorii de situații: confiscarea unor bunuri ca urmare a săvârșirii unor crime contra umanității sau crime de război săvârșite în perioada 6 septembrie 1940 – 9 mai 1945 (…).

Averea baronului Bannfy Daniel, fiul lui Banffy Kasmer și a Mariei Palffy, a fost preluată de Statul Român, ioar confiscarea unor bunuri ca urmare a instigării la săvârșirea unor crime contra umanității sau crime de război nu constituie preluare abuzivă și nu intra sub incidența legii de retrocedare a imobilelor, motiv pentru care s-a solicitat să se constate nulitatea absolută a dispoziției numărul 141 din 23.02.2004 emisă de primarul comunei, au transmis reprezentații primăriei Lopadea Nouă la solicitarea alba24.ro.

Ce a concretizat Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

În urmă cu şapte ani, într-un document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944.

Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Banffy Daniel în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost „vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal” şi că „faţă de această conduită, averea autorului Banffy Daniel a fost preluată de statul român”.

Din acest motiv, s-a considerat că bunurile au fost confiscate ca urmare a săvârşirii unor crime contra umanităţii sau crime de război în perioada 6 septembrie 1940 – 9 mai 1945 şi nu constituie preluare abuzivă, deci nu fac obiectul legii de reconstituire a dreptului de proprietate.

Urmașii baronului susțin că a fost un proces înscenat

Moştenitorii lui Banffy susţin că verdictul din 1952, prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de muncă forţată, i-a fost confiscată averea şi a fost privat timp de 10 ani de drepturile civile pentru crime împotriva umanităţii pe care a fost acuzat că le-a comis între 1940 şi 1944, ar fi fost rezultatul unui proces înscenat.

În trecut au mai fost decizii de anulare a unor acte de proprietate, pe rolul instanțelor din Alba

În 2020, Tribunalul Alba a anulat definitiv trei titluri de proprietate pe numele unor moștenitoare ale baronului Banffy Daniel, titluri care în total au însumat aproape 35 de hectare de pădure.

Au fost anulate un titlu de proprietate emis în 2008 pentru o suprafaţă de 24,35 hectare teren cu vegetaţie forestieră, un altul din 2010, ce viza o suprafaţă de 8,90 hectare teren cu vegetaţie forestieră, şi încă unul din 2007, pentru 8,90 hectare teren cu vegetaţie forestieră, toate pe raza comunei Lopadea Nouă.

Castelul Banffy, sursă foto castelintransilvania.ro

Castelul Banffy, sursă foto castelintransilvania.ro

În 2018 au fost anulate alte patru acte de proprietate: două la Curtea de Apel Alba Iulia și alte două la Tribunalul Alba.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul declarat împotriva unor decizii, din 2017, ale Tribunalului Alba, care făceau referire la anularea unor titluri de proprietate emise în 2009, ce priveau peste 45 de hectare de păşune, respectiv 23,75 hectare de pădure de pe raza comunei Hopârta.

În aceste cazuri, a fost admisă excepţia inadmisibilităţii recursului formulată de Prefectul judeţului Alba şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Alba.

Alte dosare au fost finalizate la Tribunalul Alba, care a respins apelul formulat de cele trei moştenitoare împotriva unor sentinţe civile ale Judecătoriei Aiud.

A fost anulat un Titlu de proprietate emis în 2007, referitor la o suprafaţă de peste 9 hectare de teren agricol, tot de pe raza comunei Hopârta şi un altul din 2010, referitor la o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren agricol de pe raza comunei Lopadea Nouă.

sursă foto: castelintransilvania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate