Actualitate
Primarii localităţilor din Alba, instruiţi de jandarmi pentru campania electorală. Reguli pentru avizarea adunărilor publice
La Alba Iulia a avut loc vineri o întâlnire între primarii localităţilor din judeţul Alba, subprefectul Cornel Murg şi reprezentanţii Jandarmeriei şi ISU Alba. Tema principală a şedinţei a fost organizarea alegerilor europarlamentare şi detalii organizatorice legate de campania electorală ce începe pe 24 aprilie.
Unul dintre subiectele prezentate şi discutate, în cadrul campaniei “Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, l-a reprezentat regulile care trebui respectate pe timpul adunărilor publice. Având în vedere campaniile electorale din acest an, jandarmii au reamintit edililor care este procedura pentru avizarea manifestărilor publice şi măsurile pentru evitarea incidentelor.
„Noi avem ca atribuţie principală asigurarea şi restabilirea ordinii publice; asta implică faptul că atunci când sunt adunări publice noi suntem cei care le gestionează. Dumneavoastră aţi beneficiat pe deplin de sprijinul nostru şi am colaborat foarte bine, însă având în vedere că urmează o campanie electorală şi din experienţa celorlalte campanii electorale numărul adunărilor publice creşte foarte mult, vă rugăm furmos să ne contactaţi şi să ne anunţaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ.
În acest an, datele din registrul electronic al persoanelor cu drept de vot se furnizează de la nivel naţional, iar primăriile trebuie să desemneze cel puţin două persoane care răspund de modul în care se utilizează aceste date. Amenzile sunt de 10.000 de lei dacă nu sunt respectate condiţiile de confidenţialitate a datelor cu caracter personal.
Potrivit Legii 60/1991, primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale şi organele locale ale poliţiei sunt obligate să asigure condiţiile necesare în vederea desfăşurării normale a adunărilor publice, iar organizatorii au obligaţia să întreprindă acţiunile ce se impun pentru ca acestea să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.
Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţie scrisă la primărie, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de acces şi de dispersare, numărul aproximativ al participanţilor, persoanelor împuternicite să asigure şi să răspunda de măsurile de organizare, serviciile pe care le solicită din partea primăriei şi a organelor locale ale poliţiei.
Primăriile pot, cu consultarea organului local al poliţiei, să interzică organizarea adunării publice, dacă deţin date din care rezultă că desfăşurarea acesteia ar duce la încălcarea prevederilor art. 2 sau dacă, în perioada, locul şi pe traseele unde aceasta ar urma să aibă loc, se execută lucrări edilitargospodăreşti de amploare.
Decizia prin care se interzice desfăşurarea adunării publice se comunică în scris organizatorului, cu arătarea motivelor care au determinat-o, în termen de 48 de ore de la primirea declaraţiei scrise.
Primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale sunt obligate:
a) să stabilească prin decizie şi să aducă la cunoştinţa publică, în termen de 5 zile de la publicarea prezentei legi, locurile ce cad sub incindenţa dispoziţiilor art. 5;
b) să asigure, contra cost, serviciile şi amenajările tehnice solicitate în vederea desfăşurării normale a adunărilor publice;
c) să interzică desfacerea băuturilor alcoolice destinate desfăşurării adunărilor publice, în imediata apropriere sau, când consideră necesar, chiar în întreaga localitate, pe toată durata acestora.
d) să întreprindă orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul paşnic şi civilizat al adunărilor publice;
e) să restituie sumele avansate potrivit art. 12 lit. e), dacă adunarea publică a fost interzisă din alte motive decât cele prevăzute în art. 9 sau care nu sunt imputabile organizatorilor.
Comandanţii organelor locale de poliţie şi jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor şi de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice declarate, în condiţiile de deplină ordine.
Încălcarea dispoziţiilor legii atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News