Administrație
Primăriile ar putea fi obligate să organizeze dezbateri publice pentru proiectele importante, la solicitarea a minim 3 cetățeni
Administrațiile locale ar putea fi obligate să organizeze dezbateri publice pentru proiectele de acte normative importante, dacă acest lucru este solicitat de către minim trei cetățeni cu drept de vot. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată recent la Senat.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică a fost înregistrată în 26 octombrie la Senat.
Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, în prezent există obligativitatea consultării publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică.
Astfel, parlamentarii propun ca simplii cetățeni să poată solicita dezbateri publice, pentru proiectele de acte normative importante ale autorităților publice locale.
„Așa cum legea prevede ca un partid politic să fie înființat cu trei cetățeni cu drept de vot, același principiu poate fi aplicat și la solicitarea pentru organizarea unei dezbateri publice. Este o minimă modificare, care susține participarea cetățenilor simpli la elaborarea deciziilor importante pentru comunitate”, se precizează în expunerea de motive.
Astfel, se propune modificarea art. 7 alin (9) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică:
„(9) Autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public, proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către minim 3 cetățeni cu drept de vot, o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News