Abrud
Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, ACHITAT de Curtea de Apel Alba Iulia pentru acuzația de abuz în serviciu
Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia pentru acuzația de abuz în serviciu.
Acesta a fost condamnat în primă instanță, la Judecătoria Câmpeni, în data de 30 mai 2023, la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare.
Dosarul a ajuns în apel, la instanța superioară. În data de 15 mai 2024, magistrații Curții au admis apelul primarului și l-au achitat.
Pentru ce a fost condamnat în primă instanță
Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, la data de 31 august 2020, ”cu intenţie, în calitate de primar al comunei Roşia Montană, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu sub aspectul numirii de personal în cadrul aparatului propriu de specialitate, atribuţii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.
CITEȘTE ȘI: Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Ce îi reproșează procurorii
Acesta a emis o dispoziţie prin care a dispus numirea unei persoane, începând cu data de 1 septembrie 2020, în funcţia publică de execuţie de consilier achiziţii publice, clasa I, grad profesional asistent la compartimentul achiziţii publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului, contrar prevederilor Codului administratativ, care, la acel moment, impuneau ocuparea funcţiei doar prin concurs.
”S-a apreciat în actul de sesizare a instanţei că, prin eludarea dispoziţiilor legale, inculpatul a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale UAT comuna Roşia Montană, constând în imposibilitatea ocupării postului respectiv de alte persoane, totodată obţinând pentru persoana numită nelegal,un folos necuvenit reprezentat de angajarea propriu-zisă a acesteia în funcţia publică”, se susţine într-un comunicat al Parchetului.
Cum au judecat magistrații Curții de Apel Alba Iulia cazul
”În acord cu dispoziţiile legale sus-amintite, numirea pe funcţia publică, de către inculpat, a lui David Ana Roxana a putut fi dispusă şi ulterior datei de 01.01.2020, argumentat de împrejurarea existenţei transformării postului anterior acestei date; dreptul la funcţia publică a fost dobândit de numita David Ana Roxana la data de 04.11.2019, o dată cu transformarea postului acesteia, post de natură contractuală în post aferent funcţiei publice.
Nu poate fi primită susţinerea procurorului din actul de sesizare a instanţei potrivit căreia, la data de 31.08.2020, deși a fost depășit termenul de 01.01.2020 stabilit de legiuitor până la care se puteau efectua transformările de posturi de natură contractuală în funcții publice, în lipsa organizării unui concurs, inculpatul Furdui Eugen, în calitate de primar al comunei Roșia Montană, a emis Dispoziția nr. 180/31.08.2020, prin care martora D. Ana Roxana a fost numită, începând cu data de 01.09.2020, în funcția publică de execuție de consilier achiziții publice I grad profesional asistent, pe o perioadă nedeterminată, în cadrul Compartimentului de achiziții publice, argumentat de împrejurarea că transformarea postului de natură contractuală a avut loc anterior datei de 01.01.2020, respectiv la data de 04.11.2019 Hotărârea Consiliului Local Roşia Montană nr. 21/2019.
În dezacord, cu procurorul, Curtea reţine că nu a fost cauzată o vătămare a intereselor legitime ale UAT comuna Roșia Montană constând în imposibilitatea ocupării funcției publice de execuție de consilier achiziții publice din cauză că vacantarea sa a fost suspendată, ci dimpotrivă a fost cauzată o vătămare a intereselor legitime ale numitei D. Ana Roxana care a fost numită pe funcţia publică doar la data de 01.09.2020, cu mult peste termenul prevăzut de lege.
De asemenea, deşi în actul de sesizare se reţine că Instituția Prefectului-Județul Alba, în urma exercitării competențelor de verificare a legalității Dispoziției nr.180/31.08.2020, a comunicat prin adresa nr. 12520/2/G/SJ/II.C.2/04.09.2020, că dispoziția analizată, fiind emisă la data de 31.08.2020, depășește termenul fixat de lege până la care se puteau efectua transformările de posturi de natură contractuală în funcții publice, Curtea nu o poate reţine, atâta vreme cât răspunsul comunicat face referire la transformarea postului de natură contractuală, post transformat prin Hotărârea Consiliului Local Roşia Montană nr. 21/04.11.2019”, au constatat magistrații instanței superioare.
Achitare în instanță
Ca atare, Curtea va constata că fapta descrisă în rechizitoriu nu este în măsură să angreneze răspunderea penală a acestuia, considerent pentru care, în temeiul art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală va pronunța o soluție de achitare a inculpatului Furdui Eugen de sub învinuirea săvârșirii infracțiunii de pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 15.03.2024 at 15:55
Cam asta a devenit Justiţia în Romania, tărăgănări,achitări pentru prescriere şi spălări. Păi cum să nu merite pensii speciale ?