Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Sebeșului, reacție după ce Alba24.ro a publicat date despre incidența cancerului în județ: am tolba plină de jalbe…

Publicat


Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, anunță ca a solicitat răspunsuri și sprijin din partea autorităților de mediu și sănătate, privind ”incidența unor boli grave” semnalate în oraș, după ce Alba24 a prezentat situația îmbolnăvirilor de cancer.

Potrivit acesteia, aproape 30% dintre cazurile noi de cancer semnalate în județul Alba sunt la Sebeș.

Citește și EXCLUSIV: Câte cazuri noi de cancer apar anual în Alba și câte dintre acestea sunt la Sebeș. Document de la Ministerul Sănătății

”Am tolba plină de jalbe fără răspuns! Solicit o legislație fermă de mediu și o atitudine instituțională în România!”, susține primarul din Sebeș.

”În contextul în care se vehiculează informația publică potrivit căreia crește incidența unor boli grave și se face mențiune la Municipiul Sebeș, solicit cu maximă celeritate răspunsuri și sprijin din partea autorităților îndreptățite: Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Direcția de Sănătate Publică Alba, instituții către care am înaintat adrese oficiale, începând cu anul 2016 și până în prezent.

În tot acest interval, am menținut un dialog deschis cu companiile locale, asociațiile și ONG-urile de profil și am avut întâlniri directe cu cetățenii, îndeosebi în perioada premergătoare referendum-ului din 27 mai 2018.

Municipiul Sebeș are în topul priorităților o strategie de dezvoltare economică și socială, orașul cunoscând o evoluție de invidiat: peste două miliarde de euro investiții străine, fiecare a șasea familie înseamnă o companie activă, șomaj aproape de zero, un trafic de circa 40.000 de mijloace de transport zilnic, o industrie dezvoltată însă, Municipiul Sebeș are o strategie de dezvoltare durabilă în care comunitatea locală, prezentul și viitorul locuitorilor Sebeșului constituie elementele centrale.

Subliniez faptul că problemele de mediu sunt o preocupare a tuturor orașelor dezvoltate din Uniunea Europeană, unele dintre ele interzicând circulația mașinilor Diesel în zonele centrale şi în aşa-numitele Low Emission Zones: Londra, Bruxelles, Milano, Paris, Barcelona sau Stuttgart. Multe dintre orașele din România, mari sau mici, au aceeași dinamică economică, multe au probleme de trafic, de aceea preocuparea pentru un mediu sănătos ar trebui să fie continuă și să fie legiferată corespunzător.

În speranța că la nivel guvernamental, dar și la nivelul Parlamentului României, vor fi făcute cât mai curând posibil demersurile pentru o lege a monitorizării calității aerului, Municipiul Sebeș rămâne pe aceeași linie a preocupării pentru dezvoltarea durabilă a zonei și a întregii țări”, precizează Dorin Nistor.

De asemenea, primarul a anunțat că procedura de achiziționare a laboratorului mobil pentru măsurarea calității aerului este pe ultima sută de metri. Acesta va fi livrat până la sfârșitul anului.

”Aparatul va furniza date care vor fi permanent afișate pe un panou amplasat într-o zonă de maximă vizibilitate din oraș, precum și pe site-ul oficial al instituției, date la care toți cetățenii vor avea acces neîngrădit”, spune primarul.

Acesta a amintit că 7.011 locuitori ai Sebeșului, din cei 7.393 care au votat la referendumul din 27 mai, au votat ”DA”, adică în favoarea achiziționării unui autolaborator pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului.

Acest lucru ”a demonstrat că populația este alături de administrația locală în preocuparea pentru problemele de mediu și implicațiile pe care acestea le au asupra sănătății și dezvoltării viitoare a orașului”.

Primarul cere tuturor instituțiilor abilitate din România – Parlamentul României, Guvernul României prin Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, ca în cel mai scurt timp posibil să susțină legiferarea obligativității monitorizării transparente a calității aerului din orașele României, prin instrumente omologate și informații date publicității în mod constant, ”având în vedere acordurile de mediu semnate de România cu instituțiile Uniunii Europene, precum și preocuparea crescândă a societății românești față de problemele de mediu”.

Totodată, solicită „cu celeritate” Ministerului Sănătății publicarea unor studii privind starea de sănătate a populației României, iar Direcției de Sănătate Publică Alba să ofere, în cel mai scurt timp posibil, ”un tablou complet al stării de sănătate a populației din județul Alba, pentru a transmite cetățenilor un mesaj corect”.

Primarul precizează că Municipiul Sebeș a solicitat, ”în repetate rânduri, date oficiale privind starea de sănătate a populației, răspunsul primit invocând lipsa bazelor de date”.

”În calitate de primar ales al Municipiului Sebeș, începând cu anul 2016, m-am preocupat de problema mediului, purtând corespondență cu Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatului Județean Alba, Ministerul Mediului, solicitând imperativ și primind vizita ministrului mediului la Sebeș, în anul 2018”, mai transmite Dorin Nistor.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

SFÂNTUL NICOLAE: De ce Moșul apare pe un cal alb. Semnificații ale sărbătorii din 6 decembrie

Publicat

Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb, iar Moș Crăciun într-o sanie trasă de reni. Cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară, despre Sfântul Nicolae se spune că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el, pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, unde va lăsa lumea fără căldură și lumină. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: INCENDIU la Vințu de Jos. Acoperișul unei case, mistuit de flăcări

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 21:35, la acoperișul unei case aflate în localitatea Vințu de Jos. Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu SVSU Vințu de intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case în localitatea Vințu de Jos. UPDATE, ora 22:25 – Potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

FOTO: Gala performerilor, la Aiud. Elevii olimpici și profesorii pregătitori, premiați de autoritatea locală. LISTA

Publicat

Excelența în educație a fost apreciată și recompensată joi, în cadrul Galei Performerilor, la Aiud. Elevii unităților de învățământ din municipiu care au obținut rezultate excepționale la olimpiadele școlare naționale și internaționale dar și profesorii care i-au pregătit au fost recompensați de autoritatea publică locală. Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, recompensa financiară s-a acordat conform HCL […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Alba Iulia. Un autoturism a luat foc, pe strada Arnsberg

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe o stradă din municipiul Alba Iulia. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru lichidarea unui incendiu aparut la compartimentul motor al unui autoturism în municipiul Alba Iulia pe strada Arnsberg. Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate