Connect with us
Advertisement

Eveniment

Primăvara ne scoate din casă. Recomandări pentru mişcare şi sport în aer liber în Alba. Plimbări, ciclism, echitație, tenis sau parapantism

parada

Publicat

skirtbike parada bicicletelor Iarna și-a pus amprenta pe silueta fiecăruia dintre noi și, odată cu venirea primăverii, parcă a revenit și pofta de mișcare. Plimbările în aer liber, mersul pe bicicletă sau alergatul nu doar că ne mobilizează organismul, dar sunt adevărate comori ale sănătății trupului și minții.

Nu contează dacă ai sau nu condiție fizică, atunci când vine vorba de mișcare și asta pentru că fiecare poate alege varianta care i se potriveşte. Plimbări în parcul dendrologic sau în alte locaţii din oraş, o tură cu bicicleta pe pista de pe Mamut, o mică expediție prin Cheile Râmețului sau câteva minute de alergare în Şanțurile Cetății sunt opţiuni la îndemâna fiecărui albaiulian sau turist.

(P) Haine și încălțăminte sport pentru orice sezon pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sportive de la 900 de branduri renumite. Adidași și îmbrăcaminte pentru alergare, tricouri, treninguri,  adidași pentru tenis, îmbrăcăminte pentru fitness , ghete fotbal , haine și pantofi pentru golf de la mărci ca Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc.

Mersul în ritm alert şi alergatul

parc santuriSpecialiștii ne spun că mersul în ritm vioi şi alergatul este recomandat aproape tuturor celor care îşi doresc să facă mişcare. Din fericire, nu este nevoie, cel puţin la început, de un echipament de alergare special și pentru o astfel de activitate în Alba Iulia se găsesc locuri perfecte.

Pentru o plimbare alertă sau chiar și pentru alergare, Șanțurile Cetății reprezintă o zonă preferată. Nu este aglomerat, bicicliștii au propria lor pistă și nu riscați să vă accidentați. În plus, este o zonă strict pietonală, deci nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește traficul rutier.

Dacă preferați o plimbare în natură puteți alege Parcul Dendrologic. Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Pentru alergat trebuie, în schimb, să ştiţi şi cum să alergați, pentru a proteja articulaţiile. Trebuie evitate suprafeţele dure, însă puteți alerga pe pista de la Stadionul Cetate ori pe suprafeţe cu iarbă sau pământ. Pantofii de alergare trebuie să fie cu o talpă mai groasă, de spumă şi sunt recomandaţi cei de calitate superioară. Nu se aleargă pe toată talpa. Puteţi chiar să căutaţi pe internet, la magazinele online de echipament sportiv. Alergatul e doar cu 20% mai eficient decât mersul într-un ritm alert, explică un profesor de sport.

Ciclismul şi rolele

12647090_1138399712844484_5701248642393406052_n Mersul pe role şi skateboard-ul sunt de obicei sporturile preferate de tineri și din fericire pentru ei la Alba Iulia s-a deschis de curând un skatepark modern în care se pot mișca și socializa. În aceste cazuri aveți nevoie echipament pentru skate: cască, genunchiere, cotiere şi o placă de skate potrivită vârstei şi nivelului de performanţă.

Ciclismul poate fi una dintre cele mai plăcute metode de a face mișcare și de a te relaxa.

La doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista de biciclete măsoară cu puţin peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Această pistă are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea.

skirt bike biciclete mamut Pe lângă zona pietonală şi pista de biciclete, mai există şi o bandă asfaltată, destinată circulaţiei cu autoturismul, însă aceasta doar pentru o parte din traseu (aproximativ un kilometru).

Și Șanțurile Cetății sunt o alternativă potrivită pentru cei care preferă mersul pe bicicletă. Pe traseul de aproximativ 2,5 km vă puteți mișca și relaxa, dar și admira diferite obiective turistice din cetate.

 

Tenis de câmp

tenis Pentru acest sport este nevoie de un echipament sportiv lejer, care să vă permită să faceţi orice mişcare. Cea mai importantă este încălţămintea. Pantofii de tenis ar fi de preferat să fie specifici pentru jocul de tenis. Aceştia îi oferă piciorului o stabilitate în timpul schimbărilor de direcţie, a opririlor bruşte, altfel riscaţi să vă accidentaţi.

Dacă alegeți să jucați cu un antrenor, majoritatea au deja au rachete, pe care le împrumută cursanţilor, astfel că nu mai trebuie să faceţi investiţii de acest gen.

Tenisul este un sport destul de pretenţios în perioada de iniţiere, dar care îi răsplăteşte pe cei care perseverează şi ajung la un nivel minim de practicare. Perioada în care puteţi dobândi acest minim necesar depinde atât de calităţile motrice de care dispuneţi, cât şi de frecvenţa la antrenamente.

tenisÎn Alba există mai multe terenuri unde se poate practica acest sport. Unul dintre terenuri este în Şanţurile Cetăţii, Baza sportivă Tenis Pro Lincă, unde sunt amenajate trei terenuri cu zgură. Închirierea terenului costă 25 de lei/oră, iar cei care nu au rachete nu trebuie să își facă probleme deoarece vor primi în același preț. Cei interesați de o oră de mișcare la terenurile din cetatea trebuie să se programeze deoarece o mare parte din timp terenul este ocupat de membrii clubului de tenis.

Tenis Club Sun este o altă bază sportivă dedicată tenisului, situată în Alba Iulia, pe strada Fântânele Nr. 84. Tenis Club Sun oferă inițierea și formarea împătimiților de acest sport, indiferent de vârstă. Baza dispune de patru terenuri de zgură, dintre care două acoperite, însă odată cu venirea primăverii, baloanele vor fi date jos.

Pentru o oră la Baza de Agrement de pe strada Fântânelelor din Alba Iulia, prețul este de 20 de lei/ora în timpul zilei, iar pentru cei care vor să joace seara pe nocturnă, prețul este de 40 de lei/oră.

Iubitorii de tenis se pot delecta cu o partidă amicală și la Baza Sportivă „Constructorul”, situată în drum spre Pâclișa. În incinta bazei sunt amplasate 7 terenuri de tenis pe zgură. Se mai poate juca tenis la Baza Sportivă Winner’s Club Țălnar, dar şi în alte locaţii.

 

Călărie

Asociatia de calarie terapeutica Hip-Tep (800x530) “La Mesteceni” un complex aflat la Răhău, lângă Sebeș vă propune tabere de echitaţie pentru copii, ce îmbină lecţii de călărie cu alte activităţi de grup în aer liber. Lecția de călărie pentru adulți costă 60 de lei (30 de minute individual sau 60 minute pentru grup), respectiv 500 lei pentru setul de 10 lecții pentru adulți (şedinţe de 30/60 minute). Pentru copii, lecţiile de călărie costă 50 de lei (individual – 30 minute şi grup 60 minute), iar seria de 10 lecții – 400 de lei.

“La Mesteceni” Country Club e situat în satul “Răhău”, la drumul european E81, la 6 km de orasul Sebeş, 24 km de Alba Iulia, 48 km de oraşul Sibiu şi la 360 km nord-vest de Bucureşti.

Cursuri de echitație se fac și în Cetatea din Alba Iulia, la Centrul Alba Carolina. Centrul propune cursuri de călărie cu cai de rasă friziană aduși din Olanda. Caii frizieni sunt recunoscuți pentru docilitate și ținuta lor aristocrată, fiind ideali atât pentru cursurile de începători, cât și pentru cele de avansați.

Centrul de Echitație Alba Carolina pune la dispoziție următoarele servicii: plimbări cu trăsura, 15 minute, tarif 30 de lei adult, 15 lei copil; echitație 30 de min tarif 50 lei, abonament de echitație 8 sedințe – 350 lei; plimbări la mână 10 minute costă 30 de lei, plimbări cu poneiul 10 minute – 20 de lei; foto medievale (costum inclus) 10 lei, sedințe foto cu cai de rasa Friziana – 150 de lei.

„Expediții” în zonele montane

cheile rametului Aerul curat de munte, peisajele spectaculoase şi gazdele primitoare sunt la ordinea zilei, în zonele montane din judeţul Alba. De la Munţii Trascău, la Apuseni şi Munţii Sebeşului, aveţi de unde alege trasee care să vă dea organismului tonus bun de primăvară. Dacă pentru zonele mai înalte, nu trebuie să uitaţi că iarna pleacă mai târziu, în regiunile cu altitudini mai joase se simte aer de primăvară.

De exemplu, Munţii Trascăului sunt situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul. Deşi nu depăşesc 1400 m, priviţi dinspre culoarul Mureşului, Munţii Trascău înregistrează, pe alocuri, 1000 m diferenţă de nivel.

În cadrul Munţilor Trascăului se disting mai multe zone: Cheile Turzii, Râmetea-Colţeşti şi Râmeţi.

Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Brădeşti – Peştera Huda lui Papară – Valea Morilor – Sălciua.
Marcaj: cruce albastră. Durata: 6-8 ore. Traseu dificil care necesită traversarea cheilor pe firul apei şi pe Brâna Caprei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Modoleşti – Cabana Întregalde.
Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 ore. Traseu dificil, necesită traversarea cheilor pe firul apei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

Cabana Râmeţ – satul Valea Uzei – satul Olteni – satul Râmetea
Marcaj: bandă roşie. Durata: 8 ore. Traseul principal de creastă al Munţilor Trascău, continuă prin Moldoveneşti şi Cheile Turzii până la Cluj-Napoca.

Cabana Râmeţ – sat Răicani – Piatra Craivii – Platoul Ciumerna
Marcaj: bandă roşie. Durata: 12-13 ore. Continuarea magistralei turistice europene E7 spre Platoul Ciumerna.

Cabana Râmeţ – Sat Râmeţ – Cabana Sloboda.
Marcaj: punct roşu. Durata: 4 ore.

Cabana Râmeţ – sat Tecşeşti – Cheile Întregalde – Cabana Întregalde.
Marcaj: cruce galbenă. Durata: 6 ore.

Vezi aici mai multe.

parc de aventura, mamut Puțină aventură pentru cei mici și cei mari

Parcul de Aventura Dynamis din zona Parcului Dendrologic poate fi o alegere perfectă pentru cei care vor să petreacă o zi în natură, încercând să-și  învingă temerile și să facă mișcare într-un mod inedit.

Cele trei trasee sunt realizate în așa fel încât oricine se poate bucura de puțină aventură, începând cu cei mici până la adulți.

Cei interesați de o oră de distracție și mișcare și s-au decis pentru traseele de la Dynamis, sunt sfătuiți să apeleze la numărul de telefon 0746 670 729, pentru a se asigura că parcul este accesibil. Prețul pentru o oră de adrenalină este de 10 lei.

parapanta, rimetea Senzații tari la înălțime

Oamenii care deja au încercat toate activitățile mai sus menționate și care vor ceva mai multă adrenalină, pot alege să participe la cursurile de zbor cu parapanta. Astfel de cursuri se pot face la Clubul Sportiv Archaeopteryx Alba Iulia, iar locurile de zbor sub Râpa Roșie, Râpa Roșie, Oiejdea și Piatra Craivii. Pentru informații referitoare la program și tarife puteți apela la numărul de telefon: 0732 499 377

 

 

cupa transavia golf Golf

Un alt sport care se poate practica odată cu venirea primăverii este Golful. În Alba există un teren cu 18 găuri la Pianul de Sus. Terenul de la Clubului Paul Tomiță este omologat internaţional, având 18 trasee, 18 cupe, cu o întindere de peste 70 de hectare, Clubul de Golf fiind membru al Asociaţiei Europene de Golf, iar calitatea de membru este recunoscută oriunde în lume. Mari branduri de renume naţional şi internaţional organizează cupe cu tradiţie în lumea jucătorilor de golf, precum: Cupa Henkel, Cupa Edy, Cupa Transavia, Cupa Albalact, Cupa Elit, Cupa Banca Transilvania, Cupa ING Bank, Cupa Cristal BMW, etc. De asemenea, au loc competiţii naţionale şi internaţionale precum: Cupa Alba Golf Challenge, Golf Community Challenge International Pairs etc. Haine și pantofi pentru golf la prețuri accesibile găsiți pe FashionSport.ro

Tarife

Cotizaţie anuală membru: 3000 lei/an
Membru de familie: 1500 lei/an
Membru nejucător: 1000 lei/an
Membru la distanţă (100-200 km): 2000 lei/an
Membru la distanţă (peste 200 km): 1500 lei/an
Cotizaţie juniori până la 14 ani: fără taxă
Cotizaţie tineri până la 25 de ani: 1500 lei
Green Free / 18 Holes:150 lei
Taxa competiţie: 100 lei
Taxa organizare competiţii: 7500 lei
Caddy: 30 lei
Coş de mingi (25 buc): 10 lei
Trusa de golf (18 holes): 30 lei
Troliu (18 holes): 10 lei
Golf car (18 holes): 100 lei
Taxa driving range: 50 lei

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement