Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăvara ne scoate din casă. Recomandări pentru mişcare şi sport în aer liber în Alba. Plimbări, ciclism, echitație, tenis sau parapantism


Publicat

parada

skirtbike parada bicicletelorIarna și-a pus amprenta pe silueta fiecăruia dintre noi și, odată cu venirea primăverii, parcă a revenit și pofta de mișcare. Plimbările în aer liber, mersul pe bicicletă sau alergatul nu doar că ne mobilizează organismul, dar sunt adevărate comori ale sănătății trupului și minții.

Nu contează dacă ai sau nu condiție fizică, atunci când vine vorba de mișcare și asta pentru că fiecare poate alege varianta care i se potriveşte. Plimbări în parcul dendrologic sau în alte locaţii din oraş, o tură cu bicicleta pe pista de pe Mamut, o mică expediție prin Cheile Râmețului sau câteva minute de alergare în Şanțurile Cetății sunt opţiuni la îndemâna fiecărui albaiulian sau turist.

(P) Haine și încălțăminte sport pentru orice sezon pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sportive de la 900 de branduri renumite. Adidași și îmbrăcaminte pentru alergare, tricouri, treninguri,  adidași pentru tenis, îmbrăcăminte pentru fitness , ghete fotbal , haine și pantofi pentru golf de la mărci ca Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc.

Mersul în ritm alert şi alergatul

parc santuriSpecialiștii ne spun că mersul în ritm vioi şi alergatul este recomandat aproape tuturor celor care îşi doresc să facă mişcare. Din fericire, nu este nevoie, cel puţin la început, de un echipament de alergare special și pentru o astfel de activitate în Alba Iulia se găsesc locuri perfecte.

Pentru o plimbare alertă sau chiar și pentru alergare, Șanțurile Cetății reprezintă o zonă preferată. Nu este aglomerat, bicicliștii au propria lor pistă și nu riscați să vă accidentați. În plus, este o zonă strict pietonală, deci nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește traficul rutier.

Dacă preferați o plimbare în natură puteți alege Parcul Dendrologic. Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Pentru alergat trebuie, în schimb, să ştiţi şi cum să alergați, pentru a proteja articulaţiile. Trebuie evitate suprafeţele dure, însă puteți alerga pe pista de la Stadionul Cetate ori pe suprafeţe cu iarbă sau pământ. Pantofii de alergare trebuie să fie cu o talpă mai groasă, de spumă şi sunt recomandaţi cei de calitate superioară. Nu se aleargă pe toată talpa. Puteţi chiar să căutaţi pe internet, la magazinele online de echipament sportiv. Alergatul e doar cu 20% mai eficient decât mersul într-un ritm alert, explică un profesor de sport.

Ciclismul şi rolele

12647090_1138399712844484_5701248642393406052_nMersul pe role şi skateboard-ul sunt de obicei sporturile preferate de tineri și din fericire pentru ei la Alba Iulia s-a deschis de curând un skatepark modern în care se pot mișca și socializa. În aceste cazuri aveți nevoie echipament pentru skate: cască, genunchiere, cotiere şi o placă de skate potrivită vârstei şi nivelului de performanţă.

Ciclismul poate fi una dintre cele mai plăcute metode de a face mișcare și de a te relaxa.

La doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista de biciclete măsoară cu puţin peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Această pistă are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea.

skirt bike biciclete mamutPe lângă zona pietonală şi pista de biciclete, mai există şi o bandă asfaltată, destinată circulaţiei cu autoturismul, însă aceasta doar pentru o parte din traseu (aproximativ un kilometru).

Și Șanțurile Cetății sunt o alternativă potrivită pentru cei care preferă mersul pe bicicletă. Pe traseul de aproximativ 2,5 km vă puteți mișca și relaxa, dar și admira diferite obiective turistice din cetate.

 

Tenis de câmp

tenisPentru acest sport este nevoie de un echipament sportiv lejer, care să vă permită să faceţi orice mişcare. Cea mai importantă este încălţămintea. Pantofii de tenis ar fi de preferat să fie specifici pentru jocul de tenis. Aceştia îi oferă piciorului o stabilitate în timpul schimbărilor de direcţie, a opririlor bruşte, altfel riscaţi să vă accidentaţi.

Dacă alegeți să jucați cu un antrenor, majoritatea au deja au rachete, pe care le împrumută cursanţilor, astfel că nu mai trebuie să faceţi investiţii de acest gen.

Tenisul este un sport destul de pretenţios în perioada de iniţiere, dar care îi răsplăteşte pe cei care perseverează şi ajung la un nivel minim de practicare. Perioada în care puteţi dobândi acest minim necesar depinde atât de calităţile motrice de care dispuneţi, cât şi de frecvenţa la antrenamente.

tenisÎn Alba există mai multe terenuri unde se poate practica acest sport. Unul dintre terenuri este în Şanţurile Cetăţii, Baza sportivă Tenis Pro Lincă, unde sunt amenajate trei terenuri cu zgură. Închirierea terenului costă 25 de lei/oră, iar cei care nu au rachete nu trebuie să își facă probleme deoarece vor primi în același preț. Cei interesați de o oră de mișcare la terenurile din cetatea trebuie să se programeze deoarece o mare parte din timp terenul este ocupat de membrii clubului de tenis.

Tenis Club Sun este o altă bază sportivă dedicată tenisului, situată în Alba Iulia, pe strada Fântânele Nr. 84. Tenis Club Sun oferă inițierea și formarea împătimiților de acest sport, indiferent de vârstă. Baza dispune de patru terenuri de zgură, dintre care două acoperite, însă odată cu venirea primăverii, baloanele vor fi date jos.

Pentru o oră la Baza de Agrement de pe strada Fântânelelor din Alba Iulia, prețul este de 20 de lei/ora în timpul zilei, iar pentru cei care vor să joace seara pe nocturnă, prețul este de 40 de lei/oră.

Iubitorii de tenis se pot delecta cu o partidă amicală și la Baza Sportivă „Constructorul”, situată în drum spre Pâclișa. În incinta bazei sunt amplasate 7 terenuri de tenis pe zgură. Se mai poate juca tenis la Baza Sportivă Winner’s Club Țălnar, dar şi în alte locaţii.

 

Călărie

Asociatia de calarie terapeutica Hip-Tep (800x530)“La Mesteceni” un complex aflat la Răhău, lângă Sebeș vă propune tabere de echitaţie pentru copii, ce îmbină lecţii de călărie cu alte activităţi de grup în aer liber. Lecția de călărie pentru adulți costă 60 de lei (30 de minute individual sau 60 minute pentru grup), respectiv 500 lei pentru setul de 10 lecții pentru adulți (şedinţe de 30/60 minute). Pentru copii, lecţiile de călărie costă 50 de lei (individual – 30 minute şi grup 60 minute), iar seria de 10 lecții – 400 de lei.

“La Mesteceni” Country Club e situat în satul “Răhău”, la drumul european E81, la 6 km de orasul Sebeş, 24 km de Alba Iulia, 48 km de oraşul Sibiu şi la 360 km nord-vest de Bucureşti.

Cursuri de echitație se fac și în Cetatea din Alba Iulia, la Centrul Alba Carolina. Centrul propune cursuri de călărie cu cai de rasă friziană aduși din Olanda. Caii frizieni sunt recunoscuți pentru docilitate și ținuta lor aristocrată, fiind ideali atât pentru cursurile de începători, cât și pentru cele de avansați.

Centrul de Echitație Alba Carolina pune la dispoziție următoarele servicii: plimbări cu trăsura, 15 minute, tarif 30 de lei adult, 15 lei copil; echitație 30 de min tarif 50 lei, abonament de echitație 8 sedințe – 350 lei; plimbări la mână 10 minute costă 30 de lei, plimbări cu poneiul 10 minute – 20 de lei; foto medievale (costum inclus) 10 lei, sedințe foto cu cai de rasa Friziana – 150 de lei.

„Expediții” în zonele montane

cheile rametuluiAerul curat de munte, peisajele spectaculoase şi gazdele primitoare sunt la ordinea zilei, în zonele montane din judeţul Alba. De la Munţii Trascău, la Apuseni şi Munţii Sebeşului, aveţi de unde alege trasee care să vă dea organismului tonus bun de primăvară. Dacă pentru zonele mai înalte, nu trebuie să uitaţi că iarna pleacă mai târziu, în regiunile cu altitudini mai joase se simte aer de primăvară.

De exemplu, Munţii Trascăului sunt situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul. Deşi nu depăşesc 1400 m, priviţi dinspre culoarul Mureşului, Munţii Trascău înregistrează, pe alocuri, 1000 m diferenţă de nivel.

În cadrul Munţilor Trascăului se disting mai multe zone: Cheile Turzii, Râmetea-Colţeşti şi Râmeţi.

Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Brădeşti – Peştera Huda lui Papară – Valea Morilor – Sălciua.
Marcaj: cruce albastră. Durata: 6-8 ore. Traseu dificil care necesită traversarea cheilor pe firul apei şi pe Brâna Caprei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Modoleşti – Cabana Întregalde.
Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 ore. Traseu dificil, necesită traversarea cheilor pe firul apei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

Cabana Râmeţ – satul Valea Uzei – satul Olteni – satul Râmetea
Marcaj: bandă roşie. Durata: 8 ore. Traseul principal de creastă al Munţilor Trascău, continuă prin Moldoveneşti şi Cheile Turzii până la Cluj-Napoca.

Cabana Râmeţ – sat Răicani – Piatra Craivii – Platoul Ciumerna
Marcaj: bandă roşie. Durata: 12-13 ore. Continuarea magistralei turistice europene E7 spre Platoul Ciumerna.

Cabana Râmeţ – Sat Râmeţ – Cabana Sloboda.
Marcaj: punct roşu. Durata: 4 ore.

Cabana Râmeţ – sat Tecşeşti – Cheile Întregalde – Cabana Întregalde.
Marcaj: cruce galbenă. Durata: 6 ore.

Vezi aici mai multe.

parc de aventura, mamutPuțină aventură pentru cei mici și cei mari

Parcul de Aventura Dynamis din zona Parcului Dendrologic poate fi o alegere perfectă pentru cei care vor să petreacă o zi în natură, încercând să-și  învingă temerile și să facă mișcare într-un mod inedit.

Cele trei trasee sunt realizate în așa fel încât oricine se poate bucura de puțină aventură, începând cu cei mici până la adulți.

Cei interesați de o oră de distracție și mișcare și s-au decis pentru traseele de la Dynamis, sunt sfătuiți să apeleze la numărul de telefon 0746 670 729, pentru a se asigura că parcul este accesibil. Prețul pentru o oră de adrenalină este de 10 lei.

parapanta, rimeteaSenzații tari la înălțime

Oamenii care deja au încercat toate activitățile mai sus menționate și care vor ceva mai multă adrenalină, pot alege să participe la cursurile de zbor cu parapanta. Astfel de cursuri se pot face la Clubul Sportiv Archaeopteryx Alba Iulia, iar locurile de zbor sub Râpa Roșie, Râpa Roșie, Oiejdea și Piatra Craivii. Pentru informații referitoare la program și tarife puteți apela la numărul de telefon: 0732 499 377

 

 

cupa transavia golfGolf

Un alt sport care se poate practica odată cu venirea primăverii este Golful. În Alba există un teren cu 18 găuri la Pianul de Sus. Terenul de la Clubului Paul Tomiță este omologat internaţional, având 18 trasee, 18 cupe, cu o întindere de peste 70 de hectare, Clubul de Golf fiind membru al Asociaţiei Europene de Golf, iar calitatea de membru este recunoscută oriunde în lume. Mari branduri de renume naţional şi internaţional organizează cupe cu tradiţie în lumea jucătorilor de golf, precum: Cupa Henkel, Cupa Edy, Cupa Transavia, Cupa Albalact, Cupa Elit, Cupa Banca Transilvania, Cupa ING Bank, Cupa Cristal BMW, etc. De asemenea, au loc competiţii naţionale şi internaţionale precum: Cupa Alba Golf Challenge, Golf Community Challenge International Pairs etc. Haine și pantofi pentru golf la prețuri accesibile găsiți pe FashionSport.ro

Tarife

Cotizaţie anuală membru: 3000 lei/an
Membru de familie: 1500 lei/an
Membru nejucător: 1000 lei/an
Membru la distanţă (100-200 km): 2000 lei/an
Membru la distanţă (peste 200 km): 1500 lei/an
Cotizaţie juniori până la 14 ani: fără taxă
Cotizaţie tineri până la 25 de ani: 1500 lei
Green Free / 18 Holes:150 lei
Taxa competiţie: 100 lei
Taxa organizare competiţii: 7500 lei
Caddy: 30 lei
Coş de mingi (25 buc): 10 lei
Trusa de golf (18 holes): 30 lei
Troliu (18 holes): 10 lei
Golf car (18 holes): 100 lei
Taxa driving range: 50 lei

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în următoarele 2 săptămâni. Cât timp va fi mai cald și când va ninge. Prognoza meteo pe regiuni, până în 31 ianuarie

Publicat

Meteorologii anunță vreme foarte rece în primele zile ale acestei săptămâni, apoi în intervalul 22-24 ianuarie se încălzește. După 25 ianuarie temperaturile scad din nou, dar nu vor fi maxime negative.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pe regiuni din țară până în 31 ianuarie.

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme deosebit de rece, local geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, când se vor înregistra valori medii ale temperaturilor minime de -18…-14 grade.

Apoi vremea se va încălzi și, în jurul datei de 24 ianuarie, media minimelor va fi de 0-1 grad, pentru ca apoi să coboare ușor, iar până la finalul celor două săptămâni, să se situeze în general între -4 și -2 grade.

Maximele diurne vor fi de -6…-4 grade în primele zile, apoi vor crește spre 7-9 grade în intervalul 21 – 23 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă.

Ulterior, va avea loc o răcire ușoară, iar media temperaturilor maxime se va încadra între 2 și 4 grade în intervalul 25 – 31 ianuarie.

Precipitații slabe și pe arii restrânse se vor semnala în jurul datei de 19 ianuarie, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 22 ianuarie.

LA MUNTE

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Media maximelor va crește de la -12…-10 grade, la 3-4 grade, iar a minimelor, de la -18…-16 grade, la -2…-1 grad.

În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată, spre medii ale maximelor de -4…-1 grad și ale minimelor, de -8…-6 grade.

În prima parte a intervalului vor mai fi ninsori slabe, pe arii restrânse, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților la începutul primei săptămâni de prognoză, când vor fi temperaturi maxime de -8…-7 grade și minime de -14…-12 grade.

Apoi va avea loc o încălzire treptată, care va determina maxime diurne de 8 grade și minime nocturne de aproximativ 2 grade, în medie regională, în jurul datei de 23 ianuarie.

Apoi vremea se va răci ușor, iar valorile termice vor fi între 2 și 4 grade, ziua și -3…-1 grad, noaptea, în medie, în intervalul 25 – 31 ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 19 ianuarie și, din nou, începând cu data de 23 ianuarie până la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

BANAT

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece, caracterizată prin valori maxime de -3…-2 grade și minime de aproximativ -9 grade, în medie. Apoi vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 21 – 23 ianuarie, când se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 11-12 grade, iar a celor minime de 4-5 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în ușoară scădere, astfel încât, în intervalul 24 – 31 ianuarie, temperaturile maxime vor fi de 6…8 grade, iar minimele nocturne vor scădea, în medie regională, spre -1….1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va deveni semnificativă după data de 23 ianuarie, astfel încât, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, acestea se vor semnala frecvent.

CRIŞANA

Vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la -4 grade la început, spre 11-12 grade pe 22 – 23 ianuarie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă. În cea de a doua săptămână se va resimți un proces de răcire ușoară, care va determina, în intervalul 24 – 31 ianuarie, maxime diurne de 4-6 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară și se va concretiza prin valori medii de -11…-10 grade în primele dimineți, când vremea va fi local geroasă, pentru ca în jurul datei de 23 ianuarie să se înregistreze 4-5 grade, iar între 25 și 31 ianuarie să se înregistreze valori de -2…0 grade, în medie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 19 și 20 ianuarie, iar după data de 22 ianuarie acestea se vor semnala în fiecare zi.

MOLDOVA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Maximele termice vor crește de la medii de -8…-6 grade, la medii în jurul a 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1-2 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4-5 grade și ale minimelor, de -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

DOBROGEA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea, dar până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creștere semnificativă. Temperaturile diurne vor crește de la medii de -3…-2 grade, la medii în jurul a 13 grade, iar cele nocturne, de la medii de -10…-8 grade, la medii de 6-7 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere ușoară și treptată spre medii ale maximelor de 6-8 grade și ale minimelor, de 1-2 grade. La începutul intervalului, doar trecător va mai ninge slab. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

MUNTENIA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor marca o creștere importantă. Maximele termice vor crește de la medii de -2…-1 grad, la medii de 10-11 grade, iar cele minime, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 3…4 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 6-8 grade și ale minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

OLTENIA

La începutul primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea. Până în jurul datei de 22 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ și astfel, maximele vor crește de la medii de -1…0 grade, la medii în jurul a 9 grade, iar minimele, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 2-3 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va avea ușoare variații, media maximelor va fi de 6…8 grade, iar cea a minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii relativ extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO: Căprioarele au ieșit la joacă prin zăpadă. Imagini amuzante surprinse în Parcul Național Apuseni

Publicat

Imagini inedite au fost surprinse de o cameră de monitorizare amplasată în Parcul Național Apuseni. Aparatul de filmat a surprins un grup de căprioare care se jucau prin zăpada proaspăt depusă.

Imaginile au dat sens activităților de monitorizare în prima zi a anului. Căprioarele se antrenează într-un joc de-a prinselea, nestingherite de prezența camerei de supraveghere.

Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj , Bihor şi Alba, din care 50.793 de hectare sunt păduri.

F. Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Moduri de a vă îmbunătăți regimul alimentar, fără legătură cu dietele pentru slăbit. Regula celor 5 legume și fructe

Publicat

Nu este nevoie să începem neapărat o dietă pentru slăbit, pentru a mânca sănătos. Trebuie să o facem în fiecare zi și să ne amintim de regula care spune că zilnic trebuie să consumăm minimum 5 alimente și fructe diferite. 

Alimentele fermentate, care au fost transformate de activitatea microorganismelor vii, inclusiv bacterii, drojdie și mucegaiuri, sunt considerate de către oamenii de știință bune pentru sănătatea noastră.

Acestea includ iaurt, chefir și câteva brânzeturi. Unii dintre acești microbi, atunci când sunt ingerați ca parte a alimentelor fermentate, călătoresc prin tractul digestiv pentru a susține trilioanele de microbi care trăiesc deja în intestin, conform cercetărilor.

Studiile au legat o compoziție sănătoasă a microbilor intestinali de funcționarea sistemului imunitar, funcțiile metabolice ale corpului și multe alte aspecte ale sănătății.

Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin microorganisme vii, deci este important să verificați eticheta.

De exemplu, varza murată sau alte murături pot fi preparate cu oțet sau pasteurizate, proces care ucide bacteriile.

Experimentați și altfel de cumpărături

Mâncăm un număr relativ mic de alimente, doar 15 plante furnizând 90% din caloriile lumii, chiar dacă există mai mult de 7.000 de specii de plante comestibile.

Consumul unei game largi de alimente pe bază de plante este considerat a fi bun și pentru microbii intestinali.

Jumătate din aportul de legume din lume este alcătuit din mazăre, roșii (din punct de vedere tehnic un fruct), ceapă și morcovi, potrivit The British Nutrition Foundation.

Aceste patru legume sunt forte bune când vine vorba de nutrienți, dar diferite legume oferă cantități diferite și combinații de nutrienți, deci varietatea este importantă.

Orezul ca tăiței și paste este indicat. Dar orzul perlat și quinoa sunt, de asemenea, ușor de gătit.

Mulți oameni nu mănâncă cele două porții recomandate de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras.

Peștele oferă nu numai proteine ​​și mai multe vitamine și minerale, dar peștele gras – inclusiv somonul, stavridul, sardinele și tonul proaspăt – conțin acizi grași omega-3 cu lanț lung, ceea ce cercetările sugerează că sunt importante pentru funcția creierului.

Este o idee bună să vă modificați și gustările. Nucile sunt o opțiune bogată în proteine, bogată în nutrienți, care vă va face să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.

Gătiți acasă, mai mult decât aveți nevoie pentru o masă

Este ușor să dublați ingredientele atunci când gătiți un curry, supă, tocană, ardei iute, lasagna sau plăcintă. Surplusul din această mâncare îl puteți congela.

Dar asigurați-vă că etichetați totul înainte de al pune în congelator, astfel încât să știți ce dezghețați.

Economisiți timp, iar mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă.

Regula celor cinci fructe și legume diferite, pe zi

Mai puțin de o treime din adulți consumă cinci fructe și legume pe zi, cum spune regula unei alimentații sănătoase.

O porție are aproximativ 80g – o mână de legume mai grele, cum ar fi broccoli și roșii, sau două mână de frunze, cum ar fi spanacul și varza.

Puteți combina diferite fructe și legume pentru a face o singură porție, deci merită să includeți cantități mici în mese ușoare și gustări.

Fasolea și leguminoasele, în orice cantitate, ele nu se pun la socoteală mai mult de o porție deoarece, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puțini nutrienți decât alte fructe și legume.

Fructele uscate contribuie la consumul de cinci fructe și legume pe zi, deoarece conține o mulțime de fibre, dar porția recomandată este de 30g datorită densității caloriilor și a zahărului.

O porție (150 ml) de suc de fructe sau de smoothie contează, de asemenea, dar oricât ai bea, nu contează niciodată mai mult decât o singură porție, deoarece are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de zahăr.

Cartofii nu contează, din cauza conținutului lor de amidon, deși conțin substanțe nutritive.

Cu toate acestea, cartofii dulci sunt recomandați.

Gătiți de la zero

Mai mult de jumătate din alimentele cumpărate dinsupermarket sunt ultra procesate, potrivit unui raport publicat de Cambridge University Press.

Este mult mai bine să nu utilizați alimente semi-preparate, deși acestea necesită mai puțin timp de gătire.

Sursă: BBC.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate