Connect with us
Advertisement

Eveniment

Primul test de apărare a planetei, realizat vreodată. NASA lovește INTENȚIONAT un asteroid situat la 11 milioane de kilometri

Publicat

O navă spațială a NASA se va lovi luni, 26 septembrie, în mod deliberat, de un asteroid numit Dimorphos. Este primul test de apărare planetară împotriva asteroizilor. 

Misiunea Double Asteroid Redirection Test, sau DART, urmărește să vadă dacă acest tip de impact cinetic poate ajuta la devierea unui asteroid care reprezintă o amenințare pentru Pământ. 

În cazul de față însă, asteroidul lovit nu reprezintă nici o amenințare pentru Pământ.

Acest test va arăta că o navă spațială poate naviga în mod autonom către un asteroid țintă și se ciocnește intenționat de acesta pentru a schimba mișcarea asteroidului într-un mod care poate fi măsurat folosind telescoape de la sol.

DART va furniza date importante pentru a ajuta la o mai bună pregătire pentru un asteroid care ar putea reprezenta un pericol de impact viitor pentru Pământ, în cazul în care ar fi descoperit vreodată, potrivit siteului NASA.

NASA lovește un asteroid: ținta

Misiunea, denumită DART (săgeată în engleză și acronimul de la Double Asteroid Redirection Test), va lovi ținta situată la 11 milioane de kilometri de Pământ.

Este vizat satelitul unui asteroid de dimensiuni mari, Didymos, cu un diametru de 780 de metri, de două ori mai înalt decât Turnul Eiffel.

Acesta are un satelit care orbitează în jurul lui, Dimorphos, cu 160 metri diametru. Pe aceasta își va termina cursa naveta, cu o viteză de 24.000 de kilometri la oră.

Impactul “nu va distruge asteroidul, îi va da doar o mică lovitură”, a explicat Nancy Chabot, de la laboratorul de fizică aplicată al unversității Johns Hopkins, care conduce misiunea în parteneriat cu NASA.

Astfel, orbita micului asteroid va fi redusă cu “circa 1%”.

În prezent, Dimorphos efectuează o rotație în jurul lui Didymos în 11 ore și 55 de minute.

Estimările arată că noua rotație, după impact, va dura circa 11 ore și 45 de minute. Efectul depinde însă de numeroși factori, precum unghiul de impact, aspectul suprafeței asteroidului, compoziția și masa sa, în prezent necunoscute.

NASA lovește un asteroid: Ce ne învață experimentul

În acest fel, “dacă într-o zi un asteroid este descoperit pe o traiectorie de coliziune cu Terra (…) vom avea o idee despre forța de care vom avea nevoie pentru ca acest asteroid să rateze Terra”, a explicat Andy Cheng, de la Universitatea Johns Hopkins.

Orbita lui Didymos în jurul Soarelui va fi și ea ușor modificată, din cauza relației gravitaționale cu luna sa, a adăugat Cheng. Dar această schimbare va fi “prea mică pentru a fi măsurată. Deci este un experiment sigur”.

Un mic satelit va face și el călătoria spre asteroid. La trei minute după coliziune, va survola Dimorphos pentru a observa efectele șocului.

Costul total al misiunii este de 330 milioane dolari.

Până în prezent, au fost identificați circa 27.000 de asteroizi în apropiere de Terra. Asteroidul Bennu, cu un diametru de 500 de metri, este cel care prezintă cel mai mare risc pentru Pământ, potrivit NASA.

Transmisiunea în direct a impactului DART cu asteroidul Dimorphos va fi difuzată pe NASA TV și pe site-ul web al agenției.

Publicul poate urmări evenimentul în direct și pe conturile agenției de socializare pe Facebook, Twitter și YouTube.

Foto: Illustration of NASA’s DART spacecraft and the Italian Space Agency’s (ASI) LICIACube prior to impact at the Didymos binary system.

Credits: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement