Educație
Prințesa urbană: Nota de la capacitate nu este egală cu cine ești tu. Ce nu le spune nimeni, copiilor de 14 ani
Scriitoarea și jurnalista Ioana Chicet-Macoveiciuc, foarte cunoscută sub numele de ”Prințesa urbană”, a abordat pe blogul ei, în maniera caracteristică, o problemă extrem de importantă pentru elevii care trec în această perioadă prin examenele de capacitate.
Copiii resimt o mare cantitate de stress, presiune și oboseală, fără ca nimeni să le spună că nu totul depinde de un examen sau de o notă.
”Acum un an am vorbit prima oară unui grup mare de copii de 14 ani. În aceeași zi povesteam prin mesaje private cu un tânăr de 18 ani, vorbeam despre relații, examene, Luca e un copil foarte fain și prezent în viața lui.
I-am spus că urmează să am o întâlnire online cu adolescenți și el s-a oferit să-și întrebe colegii de clasă ce le-ar transmite celor cu patru ani mai tineri, dacă ar putea.
Am primit o listă atât de frumoasă! Cât de mult mi-ar fi plăcut să-mi spună și mie cineva la 14 ani toate astea!
Cât de mult m-am stresat din cauza tezelor, mi se părea că viața mea o să se sfârșească dacă iau mai puțin de 9.
Nu dormeam bine, nu puteam mânca, nu-mi pria nimic, corpul meu reacționa cum putea, bietul, cu dureri de burtă, acnee, migrene.
De multe ori nu luam note mari nu pentru că nu era pregătită, ci pentru că eram prea stresată.
Mama mă încuraja cum putea, dar profesorii puneau multă presiune, prezentau examenele astea ca pe ceva de viață și de moarte.
Ce mult mi-ar fi plăcut să știu că nu mi se va întâmpla nimic rău dacă iau note mijlocii la teze! Că nu voi fi o ratată dacă nu voi învăța pe de rost și al cinzecilea comentariu.
Ce mult mi-ar fi plăcut să-mi spună un adult că viața mea nu depinde de examenele astea, că sunt bună și prețioasă și dacă iau sub 10, că n-o să-mi pierd prietenii, familia, drumul din cauza asta”.
După o experiență îndelungată în presa scrisă, Ioana Chicet-Macoveiciuc și-a început blogul în ianuarie 2007.
”De când am devenit mamă, subiectele de pe blog se învârt în jurul vieții de familie, al unui stil de viață sănătos, al dezvoltării de sine și al creșterii copiilor cu respect și blândețe” a scris aceasta pe blog.
Citește aricolul complet pe printesaurbana.ro
Sursă foto: Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mariana
sâmbătă, 26.06.2021 at 15:18
Ceea ce faceți este lăudabil! Continuării,vă rog! Sunt puține cadre didactice care au timp pentru a face educație pentru viață nu numai instruire. Nu din vina lor, să fie clar! Curricula este foarte încărcată iar ,, documentele- păduri tăiate inutil- cerute îți consumă timpul. Tot ce afirm
este sustinut de experiența mea în domeniu.