Connect with us
Publicitate

Actualitate

Problemele Caselor de cultură ale sindicatelor, dezbătute la Alba Iulia. Impozite mari pe clădiri şi restricţii prin legea patrimoniului

Publicat

claudiu marean În aceste zile, la Alba Iulia sunt marcaţi 20 de ani la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. Cu această ocazie, în Cealaltă Capitală sunt prezenţi aproximativ 50 de directori ai Caselor de cultură ale sindicatelor din România, care, în urmă cu 20 de ani, au hotărât, la Alba Iulia, înfiinţarea acestei organizaţii.

După dictonul „cine se descurcă trăieşte, cine nu pleacă”, casele de cultură ale sindicatelor din România se „luptă” să „supravieţuiască” din fonduri proprii, respectiv închiriere de spaţii, organizare de evenimente. Motiv pentru care nu se mai pune problema nici de lucrări de modernizare ale clădirilor.

La Alba Iulia, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Claudiu Marean a spus că ar fi necesari aproximativ 500.000 de lei pentru reparaţii capitale, la sediul CCS din oraş.

trepte casa de cultura a sindicatelor alba iulia Cu toate că imobilul este o construcţie solidă care din 1976 a găzduit mii de spectacole, acum, în 2015, treptele din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor te „întâmpină” cu imagine dezolantă: scările sunt rupte şi într-o stare de degradare avansată.

În cadrul unei conferinţă de presă, directorul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor (ANCCSR) din România, Eugen Luha, a vorbit şi despre una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă aceste instituţii: impozitul excesiv pe care îl plătesc, fiind singurele aşezăminte culturale supuse impozitului pe clădiri şi teren.

În urmă cu 20 de ani, la Alba Iulia a luat fiinţă Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România prin iniţiativa celor patru mari confederații sindicale din România: CNSRL Frăția, BNS, Cartel Alfa, CSDR și este condusă de un Consiliu de Administrație format din reprezentanții confederaţiilor sindicale menționate.

asociatia caselor de cultura romania În cadrul unei conferinţe de presă de la Alba Iulia, la care au fost prezenţi Eugen Luha – directorul general al ANCCSR, Claudiu Marean – directorul Casei de Cultură Sindicatelor din Alba Iulia şi şef al ANCCSR pe Ardeal, Ioan Cristea – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Arad şi secretar general al ANCCSR, Gheorghe Ungureanu – directorul Casei de Cultură din Constanţa şi şef al ANCCSR pe Muntenia şi Valentin Rău – directorul al Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoşani şi şef al ANCCSR pe Moldova.

De asemenea, la Alba Iulia sunt prezenţi şi alţi directori ai acestor instituţii din alte oraşe, care, miercuri, de la 18.00, deupă şedinţa organizaţiei, vor participa la un eveniment dedicat celor 20 de ani de la înfiinţarea ANCCSR: un spectacol de muzică populară cu artiştii Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Deac, Nicolae Furdui Iancu şi formaţia „Crai Nou”.

Directorul ANCCSR, Eugen Luha a vorbit la Alba Iulia despre situaţia caselor din cultură a sindicatelor din România în 2015 şi care sunt „doleanţele” asociaţiei de la Guvernul României.

Directorul CCS Alba Iulia, Claudiu Marean spus că, la Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor este „puţin privilegiată pentru că avem o relaţie grozavă cu Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Alba Iulia, Biblioteca Judeţean „Lucian Blaga”, Centrul de Cultură „Augustin Bena”. Lucrăm foarte bine cu ei. Nici nu au unde să se ducă, suntem singura sală şi ca acustică, şi ca aşezare. Toţi regizorii şi impresarii care vin de la Bucureşti o laudă. La noi se joască majoritatea pieselor de teatru la rece, fără amplificare. E greu în contextul economic, pentru că eu plătesc impozit pe clădire, cum plăteşte orice fabrică din Alba Iulia”.

„Suntem relativ bine, în afară de treptele care aţi văzut în ce hal sunt. Faţă de alte case de cultură ale sindicatelor, suntem pe la mijloc. Vă spun sincer că din fonduri proprii noi nu putem. Discutăm estimativ de o sumă de 500.000 de lei pentru o reparaţie capitală. Încă reuşim să o ţinem deschisă, încă reuşim să plătim 9 salarii. Până când nu ştiu. Când nu vom mai putea, o închidem şi o băgăm în conservare. Sunt curios atunci unde se vor ţine toate acţiunile din Alba Iulia”, a mai precizat Claudiu Marean.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia are 40 de ani de când se află în „slujba” comunităţii locale. Cu toate că imobilul este o construcţie solidă care din 1976 a găzduit mii de spectacole şi care nu a avut nevoie de foarte multe reparaţii, acum, în 2015, treptele din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor te „întâmpină” cu imagine dezolantă: scările sunt rupte şi într-o stare de degradare avansată.

La 20 de ani de la înfiinţarea Asociației Naţionale a Caselor de Cultură A Sindicatelor din România la Alba Iulia, directorul general organizaţiei Eugen Luha a spus că „o să ne gândim la scări anul acesta cum să rezolvăm. E foarte complicat să strângi o sumă. Asta este cel mai greu, în rest e totul bine”.

Din 1976, de când şi-a deschis uşile pentru prima dată, singurele reparaţii de modernizare au fost făcute în 2001, când sala mare de spectacole a fost renovată în totalitate.

În 2015, situaţia caselor de cultură a sindicatelor din România nu este „strălucită”. Potrivit directorului ANCCSR, Eugen Luha „avem 51 de case de cultură ale sindicatelor, pe care doar le administrăm, pentru că nu suntem proprietari, printre care câteva cu probleme juridice. Avem probleme financiare în vreo 4-5 instituţii, cum ar fi la Orşova, Urziceni, Sfântul Gheorghe, mai ales legate de plata impozitelor pe clădiri care sunt uriaşe şi care sunt recalculate de ANAF. Noi nu primim niciun leu de la nimeni, absolut tot ce înseamnă Casa de Cultură a Sindicatelor, gestionăm noi”.

eugen luha „Noi nu cerem regim prefernţial. Noi cerem regim egal, dacă casele de cultură ale statului şi ale primăriilor sunt scutite de impozit, trebuie să fim scutiţi şi noi de impozit. Dacă statul român sau Ministerul Culturii sau cei care se ocupă de cultură cred că este interesant să facă activitate culturală le stăm la dispoziţie cu aceste aşezăminte şi cu oameni specializaţi, nu pentru profit, ci pentru întreţinerea acestor clădiri în stare de funcţionare în folosul comunităţii.

Rezistăm, mergem înainte. Încercăm să păstrăm patrimoniul, să-i menţinem domeniul de activitate care este extrem de greu”, a declarat la Alba Iulia, directorul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură A Sindicatelor din România, Eugen Luha.

La 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură A Sindicatelor din România la Alba Iulia, membrii organizaţiei vor ca „legea patrimoniului să se clarifice, cine sunt proprietarii, pentru că deocamdată în acte proprietarul este UCSR-ul, care nu mai există şi noi directorii numai le administrăm.

Dacă am primi dreptul de proprietate am putea utiliza fonduri europene pentru reabilitare ale instituţiilor. Şi ne-ar interesa programe naţional culturale care să se deruleze prin casele de cultură”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate