Connect with us
Publicitate

Actualitate

Procedura pentru plata retroactivă a contribuţiei la pensii pe ultimii cinci ani, pentru cei neasiguraţi în sistem, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Publicat

pensii mari Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor prevede dreptul celor care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, potrivit proiectului.

Facilitatea nu va viza persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie.

„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date”, dispune propunerea de act normativ.

Plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate vor avea la dispoziție șase luni pentru a-și face intenția cunoscută autorităților.

În acest timp, vor putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii de la domiciliu/ reședință.

„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul (…) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate