Connect with us
Publicitate

Eveniment

Proces la Alba Iulia: O companie din Ungaria a cerut unei firme din România să nu mai vândă o jucărie folosită de mulți copii

Publicat

Două companii, una din Ungaria, iar alta din Hațeg, își dispută în instanță, dreptul de folosire și punere în vânzare a unei jucării des întâlnite în locurile de joacă din România. 

Este vorba despre o tricicletă de plastic, fără roți, care imită imaginea unei motociclete. 

O parte a procesului a ajuns și la Curtea de Apel Alba Iulia, unde în data de 27 septembrie 2023, magistrații instanței superioare au dat o decizie în acest caz.

Mai exact, aceștia au avut de judecat o cerere de ordonanţă preşedinţială, în care firma din Ungaria a cerut în instanța ca firma din România să nu mai comercializeze sau promoveze modelul de bicicletă.

În paralel, pe rolul Tribunalului Hunedoara se derluează un proces pentru drepturi de autor, în care firma din Ungaria a dat-o în judecată pe cea din România.

Până atunci cei din Ungaria au cerut ca firma să oprească distribuirea jucăriei până când instanța de fond va da o decizie. Acesta a și fost cererea judecată de Curtea de Apel Alba Iulia.

sursă foto: dohanytoys.hu

Potrivit motivării instanței, reclamanta, firma din Ungaria, ”a solicitat interzicerea cu titlu provizoriu a oricăror acţiuni de reproducere, distribuire, comunicare publică şi utilizare în orice altă modalitate a operelor aparţinând reclamantei constând în design-ul produsului „SuperBike” – până la judecarea definitivă a acţiunii în fond privind încălcarea drepturilor de autor”, se arată în documentul citat.

Ce a decis instanța de fond

La instanța de fond, unde s-a judecat prima dată magistrații hunedoreni au respins cererea firmei din Ungaria.

Mai exact, judecătorii de la instanța de fond au precizat că ”în mod evident, modelul de jucărie „SuperBike” nu reprezintă o operă artistică originală ori una derivată, ci un desen, un model industrial, creat de societatea de design în scopul fabricării şi comercializării unor produse industriale, pe baza lui, urmând ca acestea să fie oferite publicului interesat, pentru consum, deci, ca majoritatea modelelor/desenelor industriale şi acesta are scop economic, comercial, ceea ce exclude incidenţa Legii nr. 8/1996 reglementând drepturile de autor şi drepturile conexe de care beneficiază autorul (sau interpretul) unei creaţii artistice originale dintre cele enumerate expres la art. 7 şi 8 din acest act normativ.

Fiind, aşadar, în cauză, litigiu asupra unui model comunitar, de jucărie, pentru copii înregistrat la EUIPO şi, care, până la data de 11.10.2015 i-a conferit reclamantei un drept exclusiv de utilizare, respectiv, de interzicere a folosirii lui de orice terţ (înţelegând prin această utilizare, fabricarea, oferirea, punerea pe piaţă, importul, exportul sau folosirea oricărui fel de produs pe care desenul jucăriei sau modelul ei să fie încorporat sau pe care să fie aplicat), în cauză sunt incidente prevederile Legii nr. 129/1992, privind protecţia desenelor şi modelelor, în condiţiile în care modelul în cauză îşi produce efectele pe teritoriul României, precum şi dreptul comunitar în materie.

Prin expirarea termenului de protecţie comunitar, determinat de înregistrarea modelului în cauză la EUIPO şi urmare a faptului că reclamanta nu a solicitat prelungirea duratei de protecţie conferită de înregistrare, aceasta a pierdut monopolul de exploatare a modelului/desenului „SuperBike”, în spaţiul UE, dreptul său, în acest sens, fiind epuizat”, se arată în motivarea instanței.

Decizia la Curtea de Apel Alba Iulia

”În primul rând, se observă că desenul pentru modelul de jucărie ”SuperBike” a fost înregistrat de reclamantă ca și desen comunitar la EUIPO, însă această înregistrare a expirat la data de 02.08.2016, nemaifiind prelungită.

Pe de altă parte, pârâta nu a procedat în mod clandestin la distribuirea pe piață a acestei jucării, ci a declanșat procedura de înregistrare a desenului, cererea fiind înregistrată la data de 21.02.2023, de observat și faptul că societatea reclamantă nu a formulat opoziție la cererea pârâtei de înregistrare a desenului, aspect recunoscut chiar prin cererea de apel”, au precizat magistrații.

”În atare condiții, având în vedere că reclamanta nu mai beneficiază de protecție pentru desen comunitar înregistrat, iar pârâta, la rândul ei, a declanșat procedurile de înregistrare, nu se poate concluziona că există, la acest moment, o aparență de drept în favoarea reclamantei care să justifice luarea unor măsuri provizorii în procedura ordonanței președințiale”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, magistații din Alba Iulia au respins cererea firmei din Ungaria.

Procesul în civil deschis la Hunedoara are un prim termen în data de 28 noiembrie 2023.

sursă foto: dohanytoys.hu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate