Actualitate
Procesele verbale ANAF nu pot constitui mijloace de probă. Decizie a Curţii Constituţionale
Mai multe prevederi din Codul de procedură fiscală au fost declarate neconstituţionale de către judecătorii CCR. Acestea se referă la „colaborarea cu organele de urmărire penală”. Potrivit deciziei, procesele verbale ale ANAF nu pot constitui mijloace de probă.
Potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale a României, făcut public marţi, „cu privire la excepţia de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.2331 din Ordonanța Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală și ale art.350 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:
– admiterea excepției de neconstituționalitate, constată că dispozițiile art. 233 indice 1 alin.(2) și alin.(3) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 și ale art.350 alin.(1) din Legea nr. 207/2015 sunt neconstituționale.
– admiterea excepției de neconstituționalitate și constatarea că sintagma „care constituie mijloace de probă” din cuprinsul art. 233 indice 1 alin.(5) din Ordonanța Guvernului nr.92/2003 cu referire la alin.(2) și (3) din același articol este neconstituțională„.
Aceeaşi sintagmă a fost considerată neconstituţională din cuprinsul art. 350 alin. (3) din Legea nr.207/2015 cu referire la alin.(1) din același articol.
OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală prevede la Art. 233 indice 1, prevede următoarele:
„Colaborarea cu organele de urmărire penală:
(1) În situatia in care sunt date sau indicii temeinice cu privire la pregatirea sau savarsirea unor infractiuni ce vizeaza bunuri prevazute la art. 135 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ce intra in sfera de aplicare a accizei, organele de urmarire penala pot efectua activitati de constatare, cercetare si conservare de probe.
(2) În situatia prevazuta la alin. (1) organele de urmarire penala solicita de indata organelor cu atributii de control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectuarea de verificari fiscale conform obiectivelor stabilite.
(3) La solicitarea organelor de urmarire penala, cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unei situatii de fapt si este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale cauzei, personalul desemnat din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectueaza verificari fiscale.
(4) În cazuri temeinic justificate, dupa inceperea urmaririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectuarea de verificari fiscale, conform obiectivelor stabilite.
(5) Rezultatul verificarilor prevazute la alin. (2)–(4) se consemneaza in procese-verbale, care constituie mijloace de probă. Procesele-verbale nu constituie titlu de creanta fiscala in intelesul art. 110„.
Legea 207/2015 la art. 350 prevede următoarele:
“Colaborarea cu organele de urmărire penală
(1) La solicitarea organelor de urmărire penală, când există pericol de dispariție a unor mijloace de probă sau de schimbare a unei situații de fapt și este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, personalul desemnat din cadrul A.N.A.F. efectuează controale fiscale.
(2) în cazuri temeinic justificate, după începerea urmăririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitată A.N.A.F. efectuarea de controale fiscale, conform obiectivelor stabilite.
(3) Rezultatul controalelor prevăzute la alin. (1) și (2) se consemnează în procese-verbale, care constituie mijloace de probă. Procesele-verbale nu constituie titlu de creanță fiscală în sensul prezentului cod”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News