Abrud
Procesul pentru aurul de la Roșia Montană, în faza audierilor. Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat
Tribunalul internaţional de soluţionare a litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID), cu sediul la Washington (SUA), a început audierile în cauza prin care compania minieră Gabriel Resources solicită României daune de 4,75 de miliarde de dolari pentru neacordarea avizelor necesare demarării proiectului minier de la Roşia Montană.
Audierile se desfăşoară pe o perioadă de 10 zile, până în 12 decembrie. Procedura reprezintă punctul culminant al procesului iniţiat în 2015 şi va consta în prezentarea probelor de către fiecare parte, respectiv în audierea unor martori.
Vezi și: DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”
Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe românii de la Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. Componenţa completului este următoarea: Pierre Tercier (Elveţia), preşedinte; Horacio A. Grigera Naon (Argentina) şi Zachary Douglas (Australia), care sunt membri.
Primul a fost numit de către secretarul general al ICSID, al doilea a fost desemnat la propunerea reclamantului (Gabriel Resources), iar al treilea la propunerea pârâtului (Statul român).
Vezi și VIDEO ȘTIREA TA: Soldat pus să spele cu mopul asfaltul din fața tribunei oficiale, de 1 Decembrie, de la Alba Iulia
România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: Emil Boc și Victor Ponta.
În fiecare dintre cele zece zile, audierea se desfăşoară pe o perioadă de nouă ore, iar timpul alocat va fi egal pentru fiecare dintre părţi. Audierile vor fi înregistrate şi transmise prin intermediul unui sistem de televiziune cu circuit închis şi por fi vizionate, într-o altă cameră, de către alte persoane care au solicitat să fie prezente.
Citește și CAZ ȘOCANT în Alba: Fetiță, șantajată de un tânăr, cu poze indecente trimise pe Facebook
Există, însă, o întârziere de 60 de minute între audierile efective şi transmiterea prin sistemul de televiziune în scopul protejării unor informaţii confidenţiale. Gabriel Resources a propus ca martori foşti şi actuali reprezentanţi ai companiei, respectiv angajaţi care au deţinut diferite funcţii în cadrul RMGC, profesori şi specialişti români şi străini.
Partea română are ca martori, preintre alţii, pe foştiii premieri (Victor Ponta, Emil Boc) şi foştii miniştri care au avut în atribuţii acest domeniu. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.
Ponta a transmis chiar și o declarație, parte a apărării. În această declarație, citată de document, Ponta spune că Legea Roșia Montană a fost gândită pentru a susține proiectul.Acesta a negat că ar fi condiționat emiterea unor permise (cum ar fi cel de mediu), într-un efort de a obține mai multe beneficii pentru stat, din dezvoltarea acestui proiect.
Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,75 miliarde de dolari americani, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. O decizie este aşteptată în cursul anului 2020.
Sursă: Adevarul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News