Actualitate
Profesor de la Școala nr.3 Cugir, la Seminarul Internațional „Project Quality in Early Education” din Polonia
O profesoară de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Cugir a participat, la mijlocul lunii aprilie, alături de alte trei cadre didactice din țară, la Seminarul Internațional „Project Quality in Early Education” desfășurat la Varșovia, Polonia.
Evenimentul de la Varșovia a reunit cadre didactice din învățământul preșcolar din 11 țări: Armenia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Letonia, Malta, Republica Moldova, Polonia, Slovacia și România.
„În perioada 12-15 aprilie 2018 am participat la Varșovia, capitala Poloniei, la un seminar Etwinning internațional organizat de Etwinning Polonia și realizat cu sprijinul ambasadorilor Etwinning Anna Krzyżanowska, eTwinning Ambasador în Polonia și Juan Carlos Garrido, eTwinning Ambasador în Spania, care împreună cu alți profesori au realizat proiecte etwinning foarte reușite, valoroase, și prin aceasta au reușit împreună cu toată echipa Etwinning din Polonia să învețe și pe alții, respectiv pe noi, participanții care am fost selectați să participăm.
Vreau să mulțumesc pe această cale Institutului de Științe ale Educației care a făcut posibilă participarea mea la acest eveniment și totodată mulțumesc Etwinning, platformă pe care lucrez și sunt înregistrată încă din 2008, obținând certificate de calitate și certificate europene, în urma activității la aceste proiecte ca fondator și nu numai, alături de alte colege din Europa și România, bineînțeles. Țin să menționez că participarea mea la aceste proiecte și evenimente, precum și a colegilor din școală a adus anul acesta un real success Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir, aceasta obținând titlul de „Școală Etwinning” pentru anul școlar 2018-2019, ceea ce este o mare realizare pentru noi.
Participarea la acest seminar a fost deosebit de utilă, programul a fost foarte bine întocmit și respectat, am avut foarte multe de învîățat, chiar dacă, așa cum spuneau și cei din Polonia, că lucrează cu participanții la seminar ca și cu utilizatori avansați ai Etwinning.
Activitatea a debutat cu sesiunea plenară, în care ne-a fost prezentat programul și totodată s-a urmărit pe tot parcursul desfășurării seminarului găsirea de parteneri pentru viitoare proiecte Etwinning, avându-se în vedere faptul că e mult mai eficientă găsirea de parteneri face-to-face decât pe platform. În prima zi am sintetizat o scurtă definiție etwinning pe care de-a lungul timpului am și experimentat-o, însă nu am scris-o niciodată: <Etwinning înseamnă prietenie și colaborare!>
Pentru a doua zi fiecare din cei 63 de profesori participanți din 11 țări: România, Franța, Polonia, Moldova, Slovacia, Malta, Cehia, Cipru, Bulgaria, Armenia și Latvia a trebuit să se înscrie la unul din cele 4 workshopuri, cu specificația că cel legat de web tools era obligatoriu pentru fiecare. Astfel pe parcursul întregii zile am fost conectați la internet mai ales în sesiune în care ne-am consolidate folosirea platformei etwinning și utilizarea intrumentelor web în proiectele Etwinning. Am participat deasemenea la un worksop legat de dezvoltarea senzorială în educația timpurie, unde ne-a fost prezentat atât un proiect deja desfășurat în Polonia și apoi am lucrat efectiv, realizând materiale folositoare la clasă, astfel încât le-am și putut testa și apoi chiar să ne confecționăm câteva, atât cât timpul ne-a permis, pe care să le luăm cu noi la întoarcere acasă.
Toate workshopurile la care am participat au fost deosebit de atractive, în cadrul lor am aprofundat colaborarea dintre noi, utilizatori etwinning și viitori parteneri de proiect.
Ultima zi parcă a dat tonul, deși era cea de-a treia zi, iar cât despre primele două, au fost la fel de eficiente, dar în a treia zi s-a concretizat munca depusă și cunoștințele accumulate prin inchegarea unui nou proiect pe care îl discutasem în fiecare din cele trei zile, colaborând cu parteneri din alte țări. La sfârșitul zilei proiectul a fost depus ca aplicație on line, urmând să fie aprobat, iar în ce privește proiectul din care fac parte, menționez că a și fost aprobat la întoarecerea în țară, înainte de a scrie acest articol, dar urmează să înceapă după începerea anului viitor școlar, având în vedere faptul că deja avem în derulare proiecte și dorim să fie un proiect de calitate.
Seminarul international s-a încheiat cu festivitatea de premiere, unde fiecare țară participant a avut ocazia să primească pentru fiecare participant în parte certificatul de participare și să mulțumească pe această cale organizatorilor pentru această experiență deosebită.
Doresc să încurajez colegele și colegii profesori să se implice în aceste tipuri de proiecte, deși necesită timp, dar se merită, fiindcă așa cum spune și proverbul românesc: <După faptă și răsplată! Încercați! Nu veți regreta, cu siguranță!>”, a transmis prof. Nicoletta Hustiuc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News