Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii concediați nu se mai pot întoarce în învățământ timp de 7 ani. Meditațiile, violența și politica în școală, interzise

Publicat

Profesorii concediați nu se mai pot întoarce în învățământ timp de 7 ani. Meditațiile pentru proprii elevi, violența fizică și verbală, politica și prozelitismul religios în școală sunt interzise.

Cadrele didactice care dau meditații elevilor de la clasă sau care sunt sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă nu mai pot ocupa posturi didactice în învățământ pentru o perioadă de șapte ani.

”Cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învățământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de șapte ani școlari” – Metodologia-cadru a Ministerului Educației.

Practic, profesorii concediați nu se mai pot întoarce în învățământ.

Până acum, perioada de suspendare era de un an. Noua măsură echivalează practic cu excluderea acestora din învățământ.

Abateri pentru care pot fi penalizați profesorii:

Concret, conform edupedu.ro, vorbim de următoarele categorii de abateri:

  • faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor
  • fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică elevilor,
  • manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar.
  • activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
  • încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;
  • fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

De menționat că aceste fapte nu aduc automat desfacerea contractului de muncă, pentru că există mai multe trepte de sancțiune.

Sancționarea profesorilor: pași până la desfacerea contractului de muncă

Prima treaptă de sancționare ar fi un avertisment scris, urmată de reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni.

Grilele cu salariile majorate din învățământ. Listele detaliate pe fiecare grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient

Dacă profesorul respectiv își continuă activitatea, i se poate suspenda, pe o perioadă de până la 3 ani, dreptul de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de meri sau pentru ocuparea unei funcții de conducere.

De asemenea se poate alege cu suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă este ultima și cea mai radicală măsură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. titi

    joi, 04.01.2024 at 09:05

    Inspectorii scolari si directorii de scoala sunt numiti politic, dar in scoli e interzisa politica.Romania e un film tot mai prost ,pe zi ce trece.

  2. Pamfil

    joi, 04.01.2024 at 10:18

    hahahaha… bine ca „superiorii” profilor sunt politruci nomenclaturisti. Sefii de sindicat la fel.
    Nu mișca nimeni in front altfel out. Toti ies la proteste la comanda, „in mod esalonat” ca minerii la mineriade.

    Cand am zis ca tacerea ii face pe bugetari complici la hotie si sclavie mi-au sarit unii in cap cum ca „nu suntem suficient de educati sa intelegem sursele raului”.

  3. Petru

    joi, 04.01.2024 at 11:34

    Corect, toate subt INTERZISE în școală, inclusiv ÎNVĂȚATUL.Made in Romania !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax