Connect with us
Advertisement

Eveniment

Prognoza meteo în săptămâna 12 – 18 februarie: Vremea va intra într-un proces de răcire. Sunt așteptate și ploi

vreme rea atentionare meteo cod galben

Publicat

Prognoza meteo în săptămâna 12 – 18 februarie: Urmează o săptămână în care vom avea parte de variații mari de temperatură. Luni ne vom mai bucura de vreme frumoasă, cu temperaturi peste cele specifice datei din calendar.

Apoi, de la mijlocul săptămânii, vremea va intra într-un proces de răcire.

Potrivit prognozemeteo, vremea în săptămâna 12 – 18 februarie 2024 aduce o alternanță între temperaturi mai scăzute și valori peste normalul perioadei.

Sunt așteptate precipitații însemnate cantitativ, în majoritatea zonelor țării. La munte, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Citește și: Vremea în ALBA, în săptămâna 12-18 februarie 2024: Câteva ploi, variații de temperatură. Prognoza meteo pe localități

În județul Alba, temperaturile se vor menține ridicate, pentru data din calendar. Soarele își face simțită prezența, iar la începutul prognozei sunt așteptate și câteva ploi.

Temperaturi minime

Luni și marți vom avea parte de temperaturi minime care vor fi cu mult peste valorile normale chiar și pentru maximele unei zile de februarie, 6 – 8 grade, cu valori chiar de 11 – 13 grade prin sudul și estul Munteniei  Dobrogea și sudul Moldovei (pe parcursul dimineții de luni), în timp ce prin regiunile montane vor fi valori ușor sub 0 grade, spre –2, –3 grade.

Minimele de miercuri coboară semnificativ prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, unde nu mai depășim valori de 0 – 1 grad, și chiar sub 0, spre –2, –3 grade, cu –6, –8 grade pe crestele montane.

În Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea vom avea în continuare minime pozitive.

Vezi și: Atenționări meteo de vreme rea: Cod GALBEN de ploi și vânt, în Alba și alte județe din țară. La munte va ninge

Diminețile de joi și vineri aduc minime negative (-0, –2 spre –3 grade) prin mare parte din țară, doar Muntenia, Moldova și Dobrogea vor păstra în continuare minime pozitive, spre 4 – 6 grade.

În weekend, întreaga țară are parte de temperaturi matinale negative, de la –2, spre –4, –5 grade, cu –7,-8 grade prin zonele montane.

Singura excepție pozitivă va fi vestul extrem al Banatului, unde vor fi valori de 2 – 4 grade.

Temperaturi maxime

Maximele de luni rămân, în continuare, caracteristice mai degrabă lunii aprilie, și nu unei zile de februarie.

Valorile vor ajunge la 13 –15 grade prin bună parte din țară, iar prin estul Munteniei și sudul Moldovei putem ajunge chiar la 17 – 19 grade.

La munte și prin zonele deluroase vor fi maxime de 8 – 10, 11 grade.

Marți răcirea se resimte deja prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, regiuni unde maximele nu mai trec de 6 – 8 grade, cu valori de 0 – 2 grade prin zonele montane (-1, –3 grade pe creste).

Și în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea temperaturile pierd câteva grade bune, oprindu-se la 11 – 13 grade,

Intervalul miercurivineri va fi unul cu temperaturi maxime cuprinse între 8 – 10, 11 grade.

Sâmbătă, răcirea este și mai puternică pe Moldova (0 – 2, 3 grade), nordul Dobrogei (0 – 2, 3 grade) Muntenia, mare parte din Oltenia (4 – 5 grade) pentru ca prin restul Olteniei, Transilvania și Maramureș vor fi maxime de 8 – 9 grade.

Cel mai cald va fi, de data acesta, prin Banat și Crișana (11 – 13 grade).

Încheiem săptămâna cu un regim termic cu maxime de la 4 spre 6, 8 grade la nivelul întregii țări.

Precipitații

Odată cu dimineața zile de luni un front de precipitații pătrunde prin sudul țării și ploile vor uda Oltenia, Dobrogea, mare parte din Muntenia.

Odată cu orele după amiezii până la finalul zilei va ploua în cea mai mare parte a țării, la munte vom avea condiții de lapoviță și ninsori (pe creste) în timp ce prin Muntenia și sudul Moldovei nu sunt excluse inclusiv descărcările electrice.

Se pot acumula și cantități de 5 – 10, izolat 15 l/mp prin zona Munteniei, nordul Moldovei iar prin zona montană de Curbură și SE extrem al Transilvaniei se pot acumula chiar 20 – 25 de l/mp.

ȘI în noaptea de luni spre marți ploile vor continua prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei, iar prin Orientali vor fi condiții de lapoviță și ninsori.

Odată cu orele după amiezii și serii ploile coboară și spre Muntenia, Dobrogea și continuă în nordul și centrul țării, iar la munte avem ninsori.

Finalul zilei de marți va fi unul cu ploi, chiar moderate cantitativ, prin Moldova, dar și prin areale din Muntenia.

Regiunile cu cele mai multe cantități de precipitații

Nordul Moldovei, zonele montane și Transilvania vor fi regiunile care vor primi cele mai importante cantități de precipitații, 15 – 20 de l/mp, iar prin nordul Orientalilor chiar 30 – 35 de l/mp.

În restul zonelor unde sunt prezente ploile nu acumulăm mai mult de 3 – 5 l/mp.

În Moldova ploile vor continua până dincolo de orele prânzului zilei de miercuri, va ploua și prin nordul Dobrogei, estul și centrul Munteniei iar la munte vor predomina ninsorile.

De joi, precipitațiile ne părăsesc, nemaivorbind despre ele până la finalul intervalului de prognoză.

Va fi o săptămână în care cele mai câștigate regiuni din punct de vedere al cantităților de precipitații căzute vor fi nordul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei, Orientalii și Meridionalii, regiuni unde se pot strânge și 25 – 30 de l/mp, izolat chiar 40 de l/mp.

În restul țării nu vot fi mai mult de 3 – 5, izolat, pe arii restrânse, mai ales din Muntenia și estul Olteniei, 7 – 10 l/mp.

Context sinoptic

Începem săptămâna cu un continent european dominat de prezența centrilor barici de joasă presiune (Paulina și Quinta), astfel că depresiuni și fronturi atmosferice vor avea cale liberă inclusiv spre țara noastră.

Începem cu ziua de miercuri revenim la un regim de presiune ridicată, asociată unui anticiclon est-european care va determina o vreme stabilă și plăcută.

Dar, până atunci, pe parcursul zilelor de luni și marți țara noastră va fi traversată de un front rece (pe direcție SV – NE) iar pe parcursul zilei de joi un front de ocluziune se va poziționa în zona de SE, în bazinul Mării Negre.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, după o săptămână cu abateri termice și cu 15 grad peste normalul perioadei, următoarea săptămână aduce o ușoară răcorire, cel puțin până spre weekend, cu valori de temperatură tot peste normalul perioadei, dar de data aceasta cu ”doar”,  2 –4 5 grade peste valorile normale.

Prin vestul și nord-vestul țării este posibil să vorbim chiar de temperaturi ușor sub medie, mai ales pe parcursul zilei de miercuri.

Începând de joi, ca urmare a unei circulații atlantice, aerul cald și foarte cald revine spre țara noastră și duce din nou abaterile termice și la valori cu +10, +12 grade peste ce ar trebui să avem la data din calendar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement