Educație
Programa BACALAUREAT 2022 la Limba și literatura ROMÂNĂ. Ce au de învățat elevii de clasa a XII-a pentru examen
Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au la dispoziție programa cu materiile pentru examenul de Bacalaureat 2022, publicată de Ministerul Educației, în vederea pregătirii pentru examen.
Potrivit ordinului 5151 privind organizarea examenului în acest an, programa pentru materia Limba și literatura Română este aceeași ca anul trecut.
”Programele pentru susţinerea probelor scrise la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie, valabile pentru examenul naţional de bacalaureat 2022, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.237/2021”, se arată în document.
- Vezi BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte pentru examenul de BAC, publicate de Ministerul Educației
- Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației
PROGRAMA BACALAUREAT 2022 – LITERATURĂ
Autori canonici:
- Mihai Eminescu
- Ion Creangă
- I. L. Caragiale
- Ioan Slavici
- G. Bacovia
- Lucian Blaga
- Tudor Arghezi
- Ion Barbu
- Mihail Sadoveanu
- Liviu Rebreanu
- Camil Petrescu
- G. Călinescu
Conform programei şcolare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.
Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în prezenta programă.
Vezi și Vacanțe și zile libere pentru elevi în 2022. Calendarul examenelor: Evaluare Națională și Bacalaureat. Modele de subiecte
Tematica studiilor de caz şi a dezbaterilor din programele şcolare, regăsită în programa de examen, poate fi valorificată în cadrul probelor orale şi scrise, prin solicitarea argumentării unor opinii sau judecăţi de valoare pe marginea acestora.
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a iau vacanță pe data de 27 mai.
În perioada 6 – 10 iunie au loc probele orale – evaluările competențelor lingvistice și digitale. În 2021, acestea au fost echivalate și probele nu s-au mai susținut.
CALENDAR BACALAUREAT 2022
Sesiunea iunie – iulie 2022:
- 23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00
- 28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor
- 1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News