Educație
Programul ”Masa caldă” în școli continuă și în noul an școlar. Care este valoarea meniului pentru elevi și numărul de unități
Programul ”Masa caldă” în școli continuă și în anul școlar 2023-2024, potrivit unui proiect publicat în consultare publică de către Ministerul Educației.
Vor fi tot 450 de unități școlare incluse în program. Valoarea mesei calde/pachetului alimentar pentru elevi, pe zi, rămâne la 15 lei. Bugetul total este de 195.000.000 lei.
”În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul.
Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz, potrivit sursei citate.
Se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
Lista unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, numărul de beneficiari şi sumele alocate pentru finanţarea programului în anul 2023 se aprobă prin ordin al ministrului educației.
Anul trecut, în Alba, erau 13 unități incluse în program.
Trei variante de suport alimentar
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:
- a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
- b) masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate;
- c) pachet alimentar, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlat
Dreptul de a primi zilnic suportul alimentar îl au elevii/ preşcolarii prezenţi la activităţile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanţelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.
Elevii şi preşcolarii primesc suportul alimentar şi în situaţia suspendării cursurilor cu prezenţă fizică.
Variante de meniu
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
- 1. ciorbă de legume;
- 2. supă de pui cu legume;
- 3. ciorbă de văcuţă cu legume;
- 4. legume cu piept de pui la grătar;
- 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
- 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
- 7. piure de morcov cu grătar de pui;
- 8. piure de cartofi cu piept de curcan;
- 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- 10. ghiveci de legume cu pui;
- 11. orez cu legume şi pui la tavă;
- 12. sufleu de broccoli cu brânză;
- 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
- 14. tocană de legume cu orez brun;
- 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
- 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
- 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
- 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- 20. macaroane cu brânză;
- 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
- 22. quinoa cu legume;
- 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
- 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
- 25. un fruct întreg.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News