Connect with us
Advertisement

Economie

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 -2020: Finanţare de până la 50.000 de euro pentru tinerii fermieri care vor să se mute la ţară

Publicat

În Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru relansarea investițiilor în agricultură, unul dintre obiectivele principale este încurajarea tinerilor fermieri care doresc să investească şi să locuiască în mediul rural. Aceştia au posibilitatea să primească 50.000 de euro în vederea susţinerii unei afaceri rentabile şi pe termen lung. Măsura pentru tinerii până la vârsta de 40 de ani a fost inclusă şi în PNDR 2007- 2013.

În viitorul program se continuă alocarea unei sume substanțiale pentru Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” în mediul rural, de circaca 612 milioane euro, dublu faţă de programul trecut, în care s-au alocat doar 302 milioane euro, transmite directorul general adjunct DPRDP, Nicolae Popa. Fiecare tânăr fermier instalat prin PNDR 2014-2020 va primi suma de 50.000 de euro în vederea susţinerii unei afaceri rentabile şi pe termen lung. Astfel, aproximativ 12.300 de tineri vor fi beneficiarii acestei măsuri în programul 2014-2020, alături de alţi 12.976 tineri până în 40 de ani care au beneficiat de fonduri europene pe măsura 112 ,,Instalarea tinerilor în mediul rural’’ pe programul 2007-2013.

Pentru Măsurile de investiţii, Măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole” şi Măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, tinerii beneficiază de un punctaj suplimentar faţă de alţi beneficiari, iar cofinanțarea publică va fi mult mai mare. Cofinanţarea privată, care vine în sarcina beneficiarului, va fi sprijinită prin crearea unor pachete de creditare la nivelul celor mai scăzute dobânzi, adică maxim 7-8%. Intensitatea sprijinului acordat tinerilor fermieri creşte cu 20 de procente pentru proiectele de investiţii în active fizice.

Pentru fermele mici se acordă în viitorul program 150 de milioane euro pentru susţinerea financiară şi dezvoltarea acestora, iar alocaţia pe fiecare fermă este de 15.000 de euro nerambursabili . Tinerii vor avea prioritate în obţinerea acestor fonduri.

De asemenea, tinerii pot accesa şi fonduri europene pe măsura de finanţare ,,Ferme familiale” unde, pe lângă fondurile nerambursabile acordate, în procent cuprins între 50 şi 70%, vor beneficia de creditarea avantajoasă pentru cofinanţare. Este vorba de Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 43 din 15 mai 2013, care stabileşte acordarea de credite de finanţare pe o perioadă de 10 ani şi termen de graţie de 2 ani.

Tinerii care vor investi în zona montană şi zonele defavorizate pe Măsura 121 “Dezvoltarea şi modernizarea exploataţiilor agricole” şi Măsura 123 ,,Procesarea şi industrializarea produselor agricole” vor putea beneficia de sprijin nerambursabil cumulat de până la 80%.

Prin Măsura 312 “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” sunt disponibile în perioada 2014-2020 330 milioane euro, estimându-se a se înfiinţa peste 2.695 de microîntreprinderi, cu peste 18.000 locuri de muncă.. Comparativ, în programul 2007- 2013 s-au alocat peste 449 milioane euro pentru înfiinţarea a peste 3.495 de microîntreprinderi în mediul rural generând înfiinţarea a peste 23.000 de locuri de muncă.

În noul program, ce dispune de fonduri de aproximativ 8 milioane de euro, s-a redus numărul domeniilor de intervenție: din 24 de măsuri câte au fost disponibile în această perioadă, pe viitor vor rămâne doar 14.

Uniunea Europeană prioritizează tinerii şi prin măsurile din Pilonul I al Politicii Agricole Comune. În ceea ce priveşte subvenţiile, plăţile directe acordate pe suprafaţă tinerilor fermieri reprezintă un plus de 25% din plata medie naţională stabilită pe hectar, pentru cei ce deţin o suprafaţă de pământ de până la 60 ha.

Scopul prioritizării tinerilor este şi acela de a crea în mediul rural o clasă nouă de întreprinzători, de manageri –  cu alte cuvinte, o clasă a tinerilor fermieri, însă toate categoriile de vârstă din mediul rural vor avea acces la sprijin financiar pentru a-şi dezvolta activitatea, mai precizează directorul adjunct APRDP.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. agris

    marți, 04.02.2014 at 15:17

    Ma bucur, dar inainte de a le scoate in fata cei 50.000 de euro tinerilor, ar trebui sa li se spuna si ca au nevoie de zeci de autorizatii, se vor lovi de o birocratie iesita din comuni, de niste functionari depasiti de situatie, precum si de faptul ca acasa, fiecare are voie sa creasca un nr minim de animale, 5 porci, 3 vaci, 10 oi si cateva gaini. Si cum unii sunt foarte odihniti, si au timp sa gandeasca, vor face o serie de reclamatii la institutiile abilitate, astfel incat se vor trezi ca lunar vin diversi angajati de la primarie, mediu, dsv, dsp, isu, sa numere porcii si sa masoare distanta de la grajd la casa vecinului, sa miroase cu nasul lor ceea ce nasul vecinului nu suporta etc. Incurajati agricultura pe de-o parte si o ucideti prin taxe si reguli care se bat cap in cap…Asta pe langa faptul ca pentru infiintarea unei ferme trebuie sadetii sau sa cumperi teren la distanta de peste 500 metri de ultima casa din localitate….
    Le urez succes, dar sincer, nu merita!!!

  2. Bobi

    duminică, 09.03.2014 at 20:23

    Din pacate anul trecut mi/am facut si eu proiect si dupa ce am investit cateva mii de euro ca sa imi maresc afacerea cu albine, pe lanca cele 2000 de euro cheltuiti doar pe acte si autorizatii si hartii si spagi sau atentii (fara de care nu primeai actele si autorizatiile nici daca mergeai de 3, 4 ori dupa ele), mi.a venit dupa aproape un an de asteptare ca s/a respins PE MOTIVUL = PROIECT NESELECTAT.

    Si ca sa ma linistesc am fost informat de institutia APDRP din JUDETUL BIHOR ca au fost respinse la nivel NATIONAL de 3 ori mai multe proiecte de cat sau aprobat. DECI din aproximativ 4500 de proiecte s/au aprobat 1500

    CULMEA TOATE ACESTE PROIECTE AU FOST ELIGIBILE DAR NU S/AU SELECTAT DIN LIPSA DE FONDURI, = acesta a fost raspunsul directorului APDRP din judetul Bihor. Probabil daca nu cerea si primea atentie nici nu discuta cu mine …

    Deci tinerilor trebuie sa aveti nervi de otel si multi bani pentru ai multumi pe toti tinand cont ca un dosar poate ajunge si la o suta de pagini …. care defapt is hartii, autorizatii, acte care trebuie obtinute, platite, si asa mai departe … CEL MAI IMPORTANT II SA AVETI PUNCTAJ MAXIM CA ALTFEL …. puteti pati ca mine ….

  3. nitu)

    marți, 17.02.2015 at 12:10

    😐 fonduri nerambursabile ? pentru tineri fermieri ? li >se dau sau lise poate aproba :<daca au infintat o firma , daca au un nr de ????/ pentru ce mai ceri , pardon soliciti sprijin sa poti face si tu ceva sa ai activitate nu gluma ,hartii si iar harti si apoi ai de asteptat sa fi calificat? bun 50 000 eur . pentru cine ?

  4. Sechei Adrian

    sâmbătă, 23.12.2017 at 19:22

    As dori sa acceses fonduri europene nerambursabile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement