Connect with us
Publicitate

Economie

Programul RABLA 2018 începe de ASTĂZI. Prima de casare, 6.500 de lei. Buget şi noutăţi

masini second hand

Publicat

Pe 15 martie începe sesiunea 2018 în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional. Bugetul total pentru Rabla Clasic este de 133 milioane lei, din care 113 milioane lei lei pentru persoane fizice și 20 milioane lei pentru persoane juridice.

UPDATE: Precizări după evenimentul de lansare a celor două programe “Rabla”, de joi.

Bugetul total alocat de este 253 de milioane lei: 133 milioane pentru “Rabla Clasic” şi 120 milioane lei pentru “Rabla Plus”. Extensia ”Rabla Plus” va începe săptămâna viitoare.

” Persoanele fizice pot începe din acest moment să meargă la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. În acelaşi timp, persoanele juridice pot depune, începând de astăzi, dosare de acceptare la Administraţia Fondului pentru Mediu, în condiţiile Ghidului de finanţare, până pe 28 septembrie 2018. Eforturile nu sunt numai ale noastre, ci şi ale celor care creează locuri de muncă în România. Anul acesta, Guvernul României, prin Administraţiei Fondului pentru Mediu, a alocat pentru „Rabla Clasic” suma de 133 milioane lei. Deci, aproximativ 19.000 de autovehicule noi vor ajunge pe şoselele României”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la conferinţa de lansare a programului guvernamental, potrivit Agerpres.

Ministerul Mediului estimează că alocarea financiară pentru 2018 va acoperi şi achiziţionarea a 2.000 de maşini electrice prin intermediul variantei „verzi”.

La evenimentul de lansare a celor două programe, organizat în cadrul Remat Berceni, a fost amenajată şi o expoziţie de maşini electrice şi hibrid, cu scopul de a familiariza viitori solicitanţi cu aceste vehicule.

Potrivit dispoziției președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, nr. 79 din 12.03.2018, în perioada 15 martie – 28 septembrie se organizează sesiunea de înscriere în vederea acceptării solicitanților proprietari persoane juridice, unitatea administrativ-teritorială; unitatea sau instituţia de învăţământ; de stat ori privată; instituţia publică, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare înfiinţat ca instituţie publică, precum şi instituţia din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională cu sau fără personalitate juridică; organizaţia neguvernamentală; unitatea aparţinând unui cult religios recunoscut în România; operatorul economic cu personalitate juridică, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare care îşi desfăşoară activitatea în regim economic; societatea profesională cu răspundere limitată; unitatea medico-sanitară; proprietarul persoană juridică, de drept public ori de drept privat, entitate juridică fără personalitate juridică sau proprietarul organizaţie profesională care este organizată şi îşi desfăşoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017-2019.

Condiţii

În programul „Rabla Clasic„, prima de casare este tot în valoare de 6.500 de lei, contravaloarea decontată de stat pentru o maşină predată la Remat în vederea cumpărării alteia noi. Având în vedere bugetul alocat, AFM va finanţa parţial cumpărarea a peste 20.400 de maşini.

Pentru a obţine prima de casare în programul Rabla, persoanele fizice trebuie să aibă domiciliu în România, să nu aibă datorii la autorităţile locale şi să predea la casare un automobil vechi de cel puţin 8 ani.

În ceea ce priveşte maşina veche predată la centrele de colectare, nu mai există obligaţia Inspecţiei Tehnice Periodice valabile.

O persoană fizică poate achiziţiona mai multe autovehicule noi, dacă predă pentru casare tot atâtea maşini. Se vor accepta şi microbuzele cu cel mult 22 de locuri.

În programul „Rabla Plus„, ecobonusul este tot de 10.000 de euro la achiziţionarea unei maşini pur electrice şi 4.500 de euro pentru maşinile hibrid plug-in.

Predarea unei rable la Remat nu este obligatorie, dar dacă se respectă şi această variantă, statul acordă suplimentar şi reducerea de 6.500 de lei (peste 1.400 de euro), în total ajutorul fiind de aproximativ 11.400 de euro.

Anul trecut, numărul maşinilor 100% electrice nou înmatriculate a fost de peste 1.000 de unităţi.

Anul trecut, programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” au debutat la data de 18 mai. Bugetul anunţat la momentul respectiv, în cazul programului „Rabla Clasic”, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru „Rabla Plus” la 45 de milioane de lei. Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a apro

bat în şedinţa săptămânală, suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului „Rabla Clasic” pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai târziu, în numai 30 de minute.

Va exista obligaţia înmatriculării autovehiculelor noi achiziţionate prin intermediul programelor „Rabla” şi „Rabla Plus”, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziţie, pentru persoane juridice care primesc ajutor de minimis, şi se elimină data de 31 decembrie ca limită de valabilitate a notei de înscriere, prin urmare aceste documente urmând să fie valabile 120 de zile de la data emiterii. În acest sens, emiterea facturii şi introducerea datelor aferente vor fi făcute în termenul de valabilitate a Notei de înscriere.

surse: afm.ro, adevărul.ro, dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate