Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Regio, după 5 ani: 1.100 de proiecte depuse de autorităţi, firme şi ONG-uri din Regiunea Centru

Publicat

În cadrul programului Regio, în ultimii cinci ani, autorități, firme și ONG-uri din județele Alba, Brașov, Harghita, Covasna, Mureș și Sibiu au depus 1.100 de proiecte pentru finanţare europeană. Dintre acestea, pentru 360 au fost semnate contracte de finanțare și solicitate fonduri nerambursabile în valoare de peste 400 milioane de euro, iar 140 de proiecte au fost deja finalizate.

„Practic, până acum, în fiecare județ din regiune se pot vedea investiții Regio în drumuri reabilitate, în școli, în sistemul de intervenție SMURD, în ambulatorii și cabinete medicale, dar și în pensiuni, hoteluri, stațiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici. Unde vedeți scris și afișat în loc vizibil Regio, vedeți de fapt un echipament achiziționat, un drum reabilitat, o clădire renovată sau extinsă din fonduri, adică peste 440 milioane de euro sunt angajate în proporție de 100%, atât prin proiecte contractate, cât și prin cele aflate în curs de derulare, deși mai avem timp până la finele anului 2013 să finalizăm procesul de contractare. Implementarea acestor proiecte poate continua până în 2015, în timp ce am demarat deja discuțiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene, respectiv pentru anii 2014-2020. Toate rezultatele obținute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem identifica viitoarele priorități de finanțare dar și finalizarea cu succes a proiectelor”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

În privința rezultatelor, la finalizarea programului, şapte orașe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Toplița, datorită unor intervenții în valoarea cumulată de circa 150 milioane de euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă și dezvoltare sustenabilă. Peste 300 kilometri de drumuri județene şi din oraşe vor fi reabilitați din fondurile programului.

De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi și performante cinci ambulatorii de specialitate și un spital județean. Peste 2.000 de elevi din 26 de școli învață, începând din acest an, în săli noi cu mobilier nou și dotate cu echipament IT. Vârstnici și persoanele cu dizabilități vor avea noi centre sociale.

Un număr de 228 de firme mici au la dispoziție circa 25 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru echipamente, extinderi și creerea de noi locuri de muncă.

De asemenea, sunt 21 de biserici săsești sau cetăți din patrimoniul cultural regional care primesc fonduri pentru restaurare și reintegrarea lor în circuit turistic național și internațional. Sectorul servicii de turism în Regiune va fi modernizat prin proiecte care solicită peste 26 de milioane de euro fonduri Regio.

În ceea ce privește județul Alba, este vorba despre „un buget de peste 1,11 milioane, ceea ce reprezintă 250% peste bugetul alocat. Avem până acum contractate 363 de proiecte care însumă 401 milioane, ceea ce depășește 91% din suma alocată, avem în precontractate 28 de proiecte în valoare de 72,5 milioane de euro și avem în evaluare 31 de proiecte, în valoare de 55 de milioane”, a declarat Simion Crețu.

Programul Operațional Regional (POR) pentru perioada 2007-2012 este un document strategic de programare elaborat în România, în calitate de Stat membru al Uniunii Europene, și aprobat de Comisia Europeană, prin care este stabilită o strategie de dezvoltare regională. Acest obiectiv se realizează printr-o alocare diferențiată a fondurilor pe regiuni, în funcție de gradul de dezvoltare a acestora și printr-o strânsă corelare cu acțiunile realizate în cadrul Programelor Operaționale Sectoriale. Fondurile structurale sunt alocate României, implicit Regiunii Centru, de către Uniunea Europeană după aderarea la UE, 1 ianuarie 2007, prin intermediul Programului Operațional pentru dezvoltare regională.

Regiunii Centru i-au fost alocate prin Programul Operațional Regional 440,37 milioane de euro ceea ce reprezintă 10,90% din totalul fondurilor derulate de POR. Distribuția fondurilor se realizează pe axele prioritare ale Programului Operațional Regional. Sunt cinci anexe prioritare disponibile finanțării proiectelor elaborate de către diferiți beneficiari pornind de la Autoritățile Publice Locale, ONG-uri și IMM-uri, unități de cult etc. Fiecare axă prioritară are un anumit buget și cuprinde un număr de domenii de intervenție care urmăresc realizarea unor obiective de dezvoltare regională.

La nivel național, Programul operațional Regional este implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în calitate de Autoritate de Management.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax