Connect with us
Publicitate

Actualitate

Programul SRL-D a atras în prima zi de la lansare doar 120 de planuri de afaceri. Cauza, modificările legislative

Publicat

afaceriProgramul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri – SRL-D – a atras doar 120 de planuri de afaceri în primele 24 de ore de la lansare, comparativ cu anul anterior, când, în prima zi, au fost înregistrați 900 de potențiali beneficiari, informează, vineri, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

„Programul SRL-D a fost timp de 4 ani cel mai bun instrument pe care îl aveau tinerii la dispoziție pentru a deveni antreprenori. La începutul anului 2015, erau 20.000 de noi firme înființate cu un număr mediu de 40.000 de noi locuri de muncă. Astăzi, cu noile modificări aduse programului, singurul instrument care ar putea face diferența este inutil, și-a pierdut esența, având efecte negative la nivelul economiei per ansamblu”, a afirmat președintele PTIR, Florin Jianu.

Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor aparținând întreprinzătorilor tineri (SRL-D) este instrumentul financiar coordonat de Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, dedicat persoanelor care vor să își deschidă pentru prima dată o afacere.

Programul prevede lansarea cu costuri zero a unei microîntreprinderi, scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult oatru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată. Sprijinul financiar pentru întreprinzătorii debutanți este de 10.000 de euro sub forma unei finanțări nerambursabile, reprezentând cel mult 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri prin înregistrarea pe site-ul www.aippimm.ro.

„Modificările aduse programului în 2015 au contribuit la scăderea interesului debutanților în vederea accesării fondurilor disponibile, având în vedere aspecte restrictive care contravin obiectivelor stabilite de program inițial — și anume de sprijinire a oricărui român care nu deține fondurile necesare în deschiderea unei afaceri. Astfel, perioada de implementare a planului de afaceri este de 30 de zile față de un an în perioada anterioară, iar finanțarea nerambursabilă de 10.000 de euro este oferită pe bază de decont, beneficiarul fiind nevoit să efectueze cheltuielile, pentru ca apoi să îi fie rambursate din bugetul de stat”, se arată în comunicatul PTIR.

Conform patronatului, o altă piedică în accesarea Programului SRL-D este faptul că la momentul aprobării planului de afaceri beneficiarul trebuie să facă dovada deținerii întregii sume solicitate ca finanțare, la care se adaugă și partea de cofinanțare și TVA-ul considerat cheltuială neeligibilă (practic, dacă debutantul a solicitat 10.000 de euro, trebuie să aibă în cont 20.000 de euro, la care se adaugă TVA).

Prevederea referitoare eligibilitatea salariilor angajaților de-a lungul implementării planului de afaceri nu mai poate fi considerată un beneficiu, având în vedere că perioada avută în vedere este de 30 de zile, apreciază reprezentanții PTIR.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate