Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect ANRE: Procedura privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru electrocasnicele deteriorate din cauza supratensiunilor


Publicat

contor electricPotrivit legislației în vigoare, cetățenii au dreptul să primească despăgubiri dacă aparatele electrocasnice li se strică din cauza supratensiunilor rețelei. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul propriu, în dezbatere publică, procedura privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate din culpa operatorului de reţea.

Potrivit Regulamentului de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014, clienții sunt îndreptățiți să primească despăgubiri atunci când electrocasnicele acestora se strică din cauza supratensiunilor accidentale.

ANRE a lansat recent, în dezbatere publică, un proiect prin care stabilește în mod concret condițiile în care se vor acorda despăgubirile.

„Prezenta procedură stabilește condițiile de acordare a despăgubirilor pentru deteriorarea unor obiecte electrocasnice, ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de retea, precum și etapele privind preluarea, înregistrarea, analizarea, stabilirea cuantumurilor și a modului de soluționare a cererilor de acordare a acestor despăgubiri”, se precizează în document.

Despăgubirea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V). Singurele exceptii vor fi lămpile electrice și receptoarele electrotermice care nu conțin componente electronice (de exemplu, frigidere cu absorbție, radiatoare, cuptoare, plite, becurile incandescente, becuri fluorescente, etc.).

În cazul defectării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clientul va depune cererea de despăgubire la furnizorul de energie electrică. Ulterior, dacă se va stabili ca aceasta este îndreptățită, va fi necesară și depunerea unor documente justificative.

Documentele justificative solicitate în vederea calculării despăgubirii sunt următoarele:

– documentele de achiziție (factura, chitanța, bonul fiscal) sau o declarație pe propria răspundere care să cuprindă prețul și data cumpărării aparatului electrocasnic;

– documentele aferente reparației electrocasnicelor deteriorate (factura, chitanța, bonul fiscal) sau atestarea faptului că reparația nu se poate face (din partea unei firme specializate în repararea aparatelor de acest fel);

– o confirmare scrisă de la firma care a făcut reparația potrivit căreia stricăciunile au fost cauzate de supratensiuni accidentale ale rețelei electrice.

După depunerea cererii de despăgubire, în cel mult 30 de zile lucrătoare, reprezentanții operatorului de rețea și ai furnizorului vor face verificări acasă la client. Aceștia vor decide dacă pagubele au avut drept cauză supratensiunile și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții pentru acordarea despăgubirilor:

– deteriorarea electrocasnicelor să aibă drept cauză supratensiunile accidentale din rețeaua electrică a operatorului;

– aparatele stricate să fie omologate;

– clientul să aibă încheiat un contract de furnizare/distribuție a energiei electrice;

– clientul să solicite în scris despăgubirile în termenul legal.

„Contravaloarea despăgubirii pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice este suportată de OR (operatorul de rețea – n.r.) și este achitată de către acesta CC (clientului casnic – n.r.), prin intermediul furnizorului sau, după caz, direct CC, dacă în urma investigației efectuate de către OR și furnizor se constată existența prejudiciului și culpa OR”, se mai precizează în proiect.

Pentru a solicita în scris despăgubiri, clienții vor avea la dispoziție zece zile lucrătoare. Termenul se va calcula începând cu data la care s-a produs supratensiunea sau data la care clienții vor afla despre acest eveniment.

„În termen de maximum zece zile lucrătoare de la data apariției supratensiunii accidentale, care a produs deteriorarea unor receptoare electrocasnice, sau de la data luării la cunoștință asupra producerii evenimentului, CC trebuie să transmită furnizorului de energie electrică/OR cu care are încheiat contractul de furnizare/distribuție, în scris, prin orice mijloc de comunicare stabilit prin contract, o cerere pentru acordarea despăgubirilor (…)”, se arată în proiectul ANRE.

Solicitarea va trebui să conțină numele titularului contractului, adresa locului de consum, datele de contact, data supratensiunii/data luării la cunoștință a producerii evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului provocat prin deteriorarea receptoarelor electrocasnice și modalitatea de acordare a despăgubirilor.

După înregistrarea cererii, operatorul de retea va programa, împreună cu furnizorul și clientul, data verificării la domiciliu. Mai apoi, în urma investigațiilor se va decide cu privire la acordarea despăgubirilor, iar clientul va fi informat în acest sens.

Clientul va avea de ales între primirea unei despăgubiri calculate de operator (în funcție de valoarea electrocasnicelor stricate și durata perioadei în care au fost folosite) sau, dacă este cazul, plata reparațiilor deja suportate. De asemenea, clientul va fi anunțat că are la dispoziție 35 de zile pentru a depune la furnizor documentele justificative.

Plata se va face fie prin intermediul furnizorului, fie direct clientului, prin transfer bancar, prin mandat poștal sau în numerar. Totodată, va exista și varianta scăderii banilor datorați din următoarele facturi de curent.

Dacă se va opta pentru plata reparațiilor, valoarea despăgubirii acordate de operatorul de rețea va fi egală cu valoarea reparației (asa cum reiese din documentele justificative depuse de client).

sursa: avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

  • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
  • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumuri din Apuseni, modernizate pentru a face legătura între obiective turistice din Alba, Bihor și Cluj

Publicat

Proiectul prin care județele Alba, Cluj și Bihor au încheiat acord, în vederea promovării obiectivelor turistice, începe să prindă contur.

Datele investiției pentru drumul Padiş – Ic Ponor au fost aprobate, marți, de consilierii județeni.

Modernizarea acestui drum, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Vezi și TRASEE turistice spectaculoase în județul Alba. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice

A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.

În baza parteneriatului încheiat, CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750.

CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.

În ceea ce privește drumul Padiş – Ic Ponor, proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.

Drumul este în prezent doar pietruit, şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.

„Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Obiectivele acordului între cele trei județe sunt:

  • amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe
  • dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”
  • protejarea turiștilor în zona de interes.
  • protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

Comunele vizate sunt: în Alba – Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara; în Bihor – Pietroasa, Budureasa; în Cluj: Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii și alți angajați ai instituțiilor de învățământ nu mai au voie să ceară bani elevilor. Proiect adoptat tacit de Senat

Publicat

bani

Personalul din unităţile de învăţământ nu mai poate pretinde bani de la elevi. Dacă o face, orice angajat al unei instituții de învățământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Asta prevede un proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Ce prevede legea:

„În unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ”.

Donația trebuie să vină la inițiativa celui care oferă

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Exagerare a polițiștilor locali din Alba Iulia: Au amendat un șofer că a trecut cu o roată pe spațiul verde și că nu purta mască

Publicat

Un moment în care angajații Poliției Locale a Municipiului Alba Iulia au exagerat, este descris într-o motivare a instanței de judecată din oraș. 

Mai exact, în momentul în care un bărbat încerca să parcheze o mașina în fața unei clădiri, de pe o stradă din municipiu, polițiștii au apărut și i-au spus că a atins cu o roată spațiul verde. 

Mai mult de atât, când omul a coborât pentru a da explicații l-au amendat și pentru că nu avea masca de protecție pusă pe față. 

Șoferul a mers în instanță pentru a-și căuta dreptate  și până și magistrații Judecătoriei Alba Iulia au precizat că acțiunea polițiștilor a fost una exagerată.

Ce s-a întâmplat mai exact

În data de 1 aprilie 2021, în jurul orei 15.30, șoferul în cauză încerca să parcheze mașina în fața unei case. În acel moment a trecut cu roata pe spațiul verde.

Imediat, doi polițiști locali au văzut momentul și s-au grăbit spre bărbat să îi spună că a încălcat legea și că va fi cel mai probabil sancționat.

Șoferul s-a dat jos din mașină pentru a discuta cu ei, dar în acel moment, polițiștii l-au anunțat că va fi și amendat pentru că nu purta masca de protecție.

În total, polițiștii locali l-au amendat pe bărbat cu 100 de lei pentru că a trecut cu roata pe spațiul verde și 500 de lei pentru că nu a purtat masca de protecție când a coborât din mașină.

Ce au decis judecătorii

Magistrații i-au dat dreptate șoferului.

Ba mai mult de atât, au precizat că tot evenimentul este imputabil polițiștilor care au exagerat.

”Întregul incident este imputabil organelor de poliție care au înțeles să exacerbeze amploarea primei fapte prin intervenția imediată, fără măcar să aștepte coborârea petentului din autovehicul, și în aceste condiții, este de înțeles reacția petentului de a coborî din autovehicul pentru a vedea ce s-a întâmplat, fără a purta masca de protecție în spațiul public deschis și pe o stradă cu circulație pietonală aproape inexistentă.

Ambele procese verbale au fost încheiate în mod netemeinic, motiv pentru care instanța va admite plângerea petentului și va dispune anularea proceselor verbale”, se arată în motivarea Judecătoriei Alba Iulia din data de 4 octombrie 2021.

Drept urmare au anulat cele două procese verbale încheiate de polițiștii locali.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate