Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect ANRE: Procedura privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru electrocasnicele deteriorate din cauza supratensiunilor


Publicat

contor electricPotrivit legislației în vigoare, cetățenii au dreptul să primească despăgubiri dacă aparatele electrocasnice li se strică din cauza supratensiunilor rețelei. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul propriu, în dezbatere publică, procedura privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate din culpa operatorului de reţea.

Potrivit Regulamentului de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014, clienții sunt îndreptățiți să primească despăgubiri atunci când electrocasnicele acestora se strică din cauza supratensiunilor accidentale.

ANRE a lansat recent, în dezbatere publică, un proiect prin care stabilește în mod concret condițiile în care se vor acorda despăgubirile.

„Prezenta procedură stabilește condițiile de acordare a despăgubirilor pentru deteriorarea unor obiecte electrocasnice, ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de retea, precum și etapele privind preluarea, înregistrarea, analizarea, stabilirea cuantumurilor și a modului de soluționare a cererilor de acordare a acestor despăgubiri”, se precizează în document.

Despăgubirea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V). Singurele exceptii vor fi lămpile electrice și receptoarele electrotermice care nu conțin componente electronice (de exemplu, frigidere cu absorbție, radiatoare, cuptoare, plite, becurile incandescente, becuri fluorescente, etc.).

În cazul defectării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clientul va depune cererea de despăgubire la furnizorul de energie electrică. Ulterior, dacă se va stabili ca aceasta este îndreptățită, va fi necesară și depunerea unor documente justificative.

Documentele justificative solicitate în vederea calculării despăgubirii sunt următoarele:

– documentele de achiziție (factura, chitanța, bonul fiscal) sau o declarație pe propria răspundere care să cuprindă prețul și data cumpărării aparatului electrocasnic;

– documentele aferente reparației electrocasnicelor deteriorate (factura, chitanța, bonul fiscal) sau atestarea faptului că reparația nu se poate face (din partea unei firme specializate în repararea aparatelor de acest fel);

– o confirmare scrisă de la firma care a făcut reparația potrivit căreia stricăciunile au fost cauzate de supratensiuni accidentale ale rețelei electrice.

După depunerea cererii de despăgubire, în cel mult 30 de zile lucrătoare, reprezentanții operatorului de rețea și ai furnizorului vor face verificări acasă la client. Aceștia vor decide dacă pagubele au avut drept cauză supratensiunile și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții pentru acordarea despăgubirilor:

– deteriorarea electrocasnicelor să aibă drept cauză supratensiunile accidentale din rețeaua electrică a operatorului;

– aparatele stricate să fie omologate;

– clientul să aibă încheiat un contract de furnizare/distribuție a energiei electrice;

– clientul să solicite în scris despăgubirile în termenul legal.

„Contravaloarea despăgubirii pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice este suportată de OR (operatorul de rețea – n.r.) și este achitată de către acesta CC (clientului casnic – n.r.), prin intermediul furnizorului sau, după caz, direct CC, dacă în urma investigației efectuate de către OR și furnizor se constată existența prejudiciului și culpa OR”, se mai precizează în proiect.

Pentru a solicita în scris despăgubiri, clienții vor avea la dispoziție zece zile lucrătoare. Termenul se va calcula începând cu data la care s-a produs supratensiunea sau data la care clienții vor afla despre acest eveniment.

„În termen de maximum zece zile lucrătoare de la data apariției supratensiunii accidentale, care a produs deteriorarea unor receptoare electrocasnice, sau de la data luării la cunoștință asupra producerii evenimentului, CC trebuie să transmită furnizorului de energie electrică/OR cu care are încheiat contractul de furnizare/distribuție, în scris, prin orice mijloc de comunicare stabilit prin contract, o cerere pentru acordarea despăgubirilor (…)”, se arată în proiectul ANRE.

Solicitarea va trebui să conțină numele titularului contractului, adresa locului de consum, datele de contact, data supratensiunii/data luării la cunoștință a producerii evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului provocat prin deteriorarea receptoarelor electrocasnice și modalitatea de acordare a despăgubirilor.

După înregistrarea cererii, operatorul de retea va programa, împreună cu furnizorul și clientul, data verificării la domiciliu. Mai apoi, în urma investigațiilor se va decide cu privire la acordarea despăgubirilor, iar clientul va fi informat în acest sens.

Clientul va avea de ales între primirea unei despăgubiri calculate de operator (în funcție de valoarea electrocasnicelor stricate și durata perioadei în care au fost folosite) sau, dacă este cazul, plata reparațiilor deja suportate. De asemenea, clientul va fi anunțat că are la dispoziție 35 de zile pentru a depune la furnizor documentele justificative.

Plata se va face fie prin intermediul furnizorului, fie direct clientului, prin transfer bancar, prin mandat poștal sau în numerar. Totodată, va exista și varianta scăderii banilor datorați din următoarele facturi de curent.

Dacă se va opta pentru plata reparațiilor, valoarea despăgubirii acordate de operatorul de rețea va fi egală cu valoarea reparației (asa cum reiese din documentele justificative depuse de client).

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

O mașină a luat foc în trafic la Bucerdea Grânoasă. Pompierii din Blaj intervin la fața locului

Publicat

pompieri

Garda de intervenție Blaj intervine miercuri seară pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bucerdea Grânoasă, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Din primele informații autoturismul marca Ford s-ar fi aflat în trafic, când a izbucnit focul. La fața locului au fost trimise două mașini ale pompierilor: o autoutilitară de stins incendii și o ambulanță.

Incidentul a fost unul fără victime.

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Publicat

Autoritățile germane au actualizat, miercuri, lista județelor din România considerate drept „zone de risc”. Potrivit ministerului de externe german și institutului Robert Koch, Bucureștiul și 17 județe din România au intrat în așa numita ”zonă roșie”.

Județele Argeș, Buzău, Bihor, Mehedinți, Neamț,  Ialomița, Timiș au fost marcate inițial ca zone de risc de către Germania.

Pe  listă au fost adăugate miercuri și Bacău, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și capitala București.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, preciza MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

În caz contrar acestea riscă amenzi de până la 25.000 de euro dacă se sustrag. În cazul în care sunt depistate pozitiv, aceste persoane intră în izolare obligatorie.

Testarea la care se face referire se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul în care nu se îndeplinește această obligație, autoritățile germane pot refuza intrarea în țară sau vor dispune măsura autoizolarii la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura autoizolarii până la primirea rezultatului testului.

Ce spune ambasadorul României în Germania

Ambasadorul Emil Hurezeanu a explicat la televiziunea Digi24 că cei care ajung în Germania cu avionul plecând din România de pe aeroporturi plasate în zonele de risc, la destinație vor spune de unde vin și vor face testul pentru COVID, care este gratuit.

Cei care vin din România terestru, vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar în decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor trebui să facă testul. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Cum se face evaluarea zonelor de risc în Germania

Evaluarea zonelor de risc se face de câteva ori pe săptămână în Germania. În urmă cu câteva zile, erau numai șapte județe din România incluse în această categorie, acum sunt 17 plus Bucureștiul. Criteriul este să nu existe mai mult de 50 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o „zonă de risc” (inclusiv din cele șapte județe menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare a cărui variantă în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită AICI

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile AICI  (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale pot fi văzute AICI
.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actrița Ioana Bogățan, în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor. Evenimentul se va desfășura pe acoperișul Teatrului Național

Publicat

Actrița din Alba Iulia, Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” și al Festivalului de Teatru ”Povești”, a fost cooptată pentru al doilea an consecutiv în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor, Ediția 2020, care se va desfășura la începutul lunii septembrie. 

”Sunt pentru a doua oară în juriul acestei gale. Tradiția a fost să se țină la Costinești. Anul trecut s-a mutat la Constanța și cei mai mari actori români au venit să îi vadă pe concurenți. Tot anul trecut, Gigi Căciuleanu a făcut și un spectacol cu actorii câștigători pe care am vrut să îl aduc și la noi la festival.

Anul acesta nu va fi online. Va fi ”on the roof ”- pe acoperișul Teatrului Național din București, unde există un spațiu perfect pentru așa ceva.

Tema este ”Teatru coregrafic. Dans.Actorul ca fenomen al teatrului actual”… Eu sunt fascinată de această formă de teatru și tot timpul am vânat acest tip de spectacole, foarte bune, pentru festivalul de la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine această prezență în juriu” a declarat Ioana Bogățan pentru Alba24.

De menționat că Ioana Bogățan și Adrian Batista sunt cei doi membri ai juriului care au fost menținuți de la ediția de anul trecut.

Din juriu mai fac parte: Adrian Batista – regizor și producător TV, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori și Ileana Lucaciu – critic de teatru.

În competiție sunt înscriși 24 de actori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de doze de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate