Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Apa potabilă îmbuteliată, testată şi cu trei zile înainte de expirarea termenului de valabilitate. Compoziţia bacteriologică şi chimică a acesteia se modifică în timp

Publicat

apa imbuteliata sticla Un proiect înregistrat la Senat pentru dezbatere publică prevede ca apa potabilă îmbuteliată să fie testată suplimentar şi la trei zile înainte de expirarea termenului de valabilitate. Măsura este menită să protejeze sănătatea consumatorilor, având în vedere că apa din recipienţi îşi schimbă compoziţia la raft.

„Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, decide efectuarea unei monitorizări suplimentare cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate şi ori de câte ori există dovezi care atestă prezenţa în apă a unor substanţe sau microorganisme care au fost sau nu au fost stabilite ca parametri în conformitate cu anexa nr. 1 şi care pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană. Monitorizarea suplimentară se realizează individualizat pentru fiecare substanţă sau microorganism în cauză”, se precizează în textul proiectului de lege pentru modificarea art.7 alin.(10) din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile.

În expunerea de motive se arată că, în timp, compoziţia bacteriologică şi chimică a apei potabile îmbuteliate se modifică. Iniţiatorii amintesc că în prezent apa potabilă îmbuteliată este testată legal, înainte de îmbuteliere şi la 12 ore după. Dacă a trecut aceste două teste, apa este considerată bună de consum până la expirarea termenului de valabilitate, potrivit sursei citate.

“Totuşi, în urma analizelor, s-au gasit în apa îmbuteliată aflată pe raftul magazinelor, niveluri depăşite ale conţinutului de bacterii sau de substanţe nocive. Deşi specialiştii ştiu că apa din recipienţi îşi schimbă compoziţia la raft, legea este permisivă”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit semnatarilor proiectului, în apa potabilă îmbuteliată au fost depistate şi microorganisme, cu depăşiri de 15 ori mai mari decât valoarea limită.

“Cu cât o apă are un număr de germeni aerobi mezofili mai mare, cu atât va fi crescut riscl prezenţei în apă a unor agenţi patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci, agenţi parazitari). Principalele afecţiuni determinate de aceşti agenţi patogeni sunt infecţii urinare, infecţii ale plăgilor, gastroenterite, infecţii respiratorii, septicemii şi meningite”, mai precizează iniţiatorii.

În proiect se propune ca standardele de monitorizare a apei să fie trecute pe etichete,” iar instituţia abilitată să verifice cauzele modificării compoziţiei apei (de exemplu ar fi materialul plastic în care este pusă apa), precum şi condiţiile de depozitare”.

Iniţiatorii proiectului sunt şase deputaţi PSD, inclusiv Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax