Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Coșul minim de consum lunar va fi evaluat, trimestrial. Salariile, corelate cu valoarea acestuia

Publicat


bani lei monede

Parlamentarii propun ca Institutul Național de Studii Economice și Sociale să facă evaluarea coșului minim lunar trimestrial, iar salariile să fie corelate din când în când, atât la stat, cât și la privat, în funcție de valoarea acestuia. Aleșii susțin că necorelarea salariilor cu acest standard minim a condus la creșterea numărului persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 noiembrie.

„Coșul minim de consum lunar, introdus prin OUG 217/2000, stabilea valoarea cheltuielilor lunare necesare unei gospodării de dimensiune medie, considerată a fi compusă din aproximativ trei persoane, pentru achiziționarea produselor alimentare, nealimentare și a serviciilor necesare unui trai decent. Totodată, acest indicator variabil constituie <elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social>”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că necorelarea salariilor cu acest standard minim a condus la creșterea numărului persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei.

„Într-adevăr, salariul minim pe economie a fost majorat de la 310 lei la 1.450 lei între anii 2005-2017, însă acest lucru s-a întâmplat în absența unor criterii clare și obiective care să asigure menținerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluția prețurilor, a ratei inflației, etc.”, argumentează parlamentarii.

Inițiatorii consideră că dacă nu se impune, în lege, obligativitatea acestei evaluări trimestriale, coșul minim lunar va rămâne ca acum, la o valoare mult subdimensionată, pe care legiuitorii au stabilit-o acum mai bine de zece ani.

Conform Anexei din proiectul de lege, calculele arată că valoarea coșului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 lei. Astfel, pentru alimente și băuturi au fost alocate peste 45 de procente, iar pentru locuință, combustibil, apă, electricitate, gaze – 13,3%. Celelalte procente alocate pentru îmbrăcăminte, mobilier, sănătate, transport, educație, cultură, economii sau alte produse și servicii sunt cuprinse între 2,3 – 10%.

Cantitățile și valoarea aferentă fiecărei componente din Anexă au fost calculate prin metoda normativă ICCV pentru o gospodărie de mărime medie, compusă din 2 salariați având 2 copii în întreținere (3,1 persoane).

Astfel, susțin inițiatorii, mediul de afaceri are o mai mare predictibilitate privind costurile cu salariile, iar pe de altă parte, se diminuează problemele sociale și sărăcia înregistrate în rândul salariaților:

„Studiile arată că între anii 2001 și 2015, în cazul unei gospodării cu două salarii minime și două alocații de copii, veniturile nu au putut acoperi minimul unui trai decent”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă așteaptă avizul Guvernului și al Consiliului Legislativ, urmând să fie dezbătută mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional.

sursa: senat.ro, legestart.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Ocna Mureș, reabilitat parțial, NU poate trata bolnavi. ISU solicită scenariu de siguranță la foc pe toată clădirea

Publicat

spital

Reabilitarea unui etaj al Spitalului din Ocna Mureș nu poate fi finalizată și dată în folosință din cauza unor interpretări ale legilor care privesc siguranța la incendii. Practic, Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia a reabilitat etajul I al clădirii din Ocna Mureș, dar reprezentanții ISU Alba au refuzat să semneze procesul verbal la finalizarea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Sebeșul la ceas aniversar: 775 de ani de atestare documentară a orașului

Publicat

Anul 2020 va fi marcat la Sebeș de aniversarea celor 775 de ani scurși de la prima atestare documentară a orașului, de la prima mențiune scriptică a denumirii orașului, „Malembach” într-un document papal, emis la 22 februarie 1245, în contextul refacerii comunităților transilvănene după distrugerile provocate de Marea Invazie Mongolă (1241-1245). În întâmpinarea acestei aniversări, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Consilierul lui Mircea Hava și secretarul general al AJF, momente de neuitat la urgența spitalului din Alba. Reacții pe Facebook

Publicat

coser

Două postări prin care este exprimată revolta față de modul de lucru de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Alba. Mihai Coșer, consilierul europarlamentarului Mircea Hava și Mihai Tîra – secretarul general al Asociației Județene de Fotbal au postat pe rețeaua de socializare Facebook ce au pățit când au fost nevoiți să […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăți alarmante despre coronavirus: perioada de incubație ar putea fi mai mare

Publicat

Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, potrivit mass-media de stat, citate de DPA, informează Agerpres. Cotidianul Hubei din centrul Chinei a raportat că un bărbat în vârstă de 70 de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate