Actualitate
Proiect: Coșul minim de consum lunar va fi evaluat, trimestrial. Salariile, corelate cu valoarea acestuia
Parlamentarii propun ca Institutul Național de Studii Economice și Sociale să facă evaluarea coșului minim lunar trimestrial, iar salariile să fie corelate din când în când, atât la stat, cât și la privat, în funcție de valoarea acestuia. Aleșii susțin că necorelarea salariilor cu acest standard minim a condus la creșterea numărului persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 noiembrie.
„Coșul minim de consum lunar, introdus prin OUG 217/2000, stabilea valoarea cheltuielilor lunare necesare unei gospodării de dimensiune medie, considerată a fi compusă din aproximativ trei persoane, pentru achiziționarea produselor alimentare, nealimentare și a serviciilor necesare unui trai decent. Totodată, acest indicator variabil constituie <elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social>”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.
Parlamentarii susțin că necorelarea salariilor cu acest standard minim a condus la creșterea numărului persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei.
„Într-adevăr, salariul minim pe economie a fost majorat de la 310 lei la 1.450 lei între anii 2005-2017, însă acest lucru s-a întâmplat în absența unor criterii clare și obiective care să asigure menținerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluția prețurilor, a ratei inflației, etc.”, argumentează parlamentarii.
Inițiatorii consideră că dacă nu se impune, în lege, obligativitatea acestei evaluări trimestriale, coșul minim lunar va rămâne ca acum, la o valoare mult subdimensionată, pe care legiuitorii au stabilit-o acum mai bine de zece ani.
Conform Anexei din proiectul de lege, calculele arată că valoarea coșului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 lei. Astfel, pentru alimente și băuturi au fost alocate peste 45 de procente, iar pentru locuință, combustibil, apă, electricitate, gaze – 13,3%. Celelalte procente alocate pentru îmbrăcăminte, mobilier, sănătate, transport, educație, cultură, economii sau alte produse și servicii sunt cuprinse între 2,3 – 10%.
Cantitățile și valoarea aferentă fiecărei componente din Anexă au fost calculate prin metoda normativă ICCV pentru o gospodărie de mărime medie, compusă din 2 salariați având 2 copii în întreținere (3,1 persoane).
Astfel, susțin inițiatorii, mediul de afaceri are o mai mare predictibilitate privind costurile cu salariile, iar pe de altă parte, se diminuează problemele sociale și sărăcia înregistrate în rândul salariaților:
„Studiile arată că între anii 2001 și 2015, în cazul unei gospodării cu două salarii minime și două alocații de copii, veniturile nu au putut acoperi minimul unui trai decent”, se mai arată în expunerea de motive.
Inițiativa legislativă așteaptă avizul Guvernului și al Consiliului Legislativ, urmând să fie dezbătută mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional.
sursa: senat.ro, legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News