Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect de 4,5 milioane de euro, semnat la Alba Iulia de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu


Publicat

La Alba Iulia s-a semnat, vineri, un proiect social important, de sprijin al comunităţii rome. Un grup de 1.150 femei de această etnie, din centrul, nordul și sudul țării vor  beneficia de încadrare în muncă în ocupaţii tradiţionale: comercializarea florilor, producţia de textile, curele și pălării, prelucrarea  argintului şi vânzarea bijuteriilor. Proiectul de 4,5 milioane de euro mai prevede și înființarea a 5 cooperative meșteșugărești, care să ofere 100 de locuri de muncă.

„Femeia de etnie romă vine cu o serie de probleme, noi vorbim despre aceste probleme, de la copii, dacă știu să citească, dacă au probleme în familie, părinţii sunt angajaţi etc. Vor fi 1.550 de femei care vor beneficia de aceste servicii, 500 vor fi calificate, vor participa la cursuri de calificare, dar cel mai important este nu numai partea de calificare, cât și partea de implementare efectivă prin deschiderea celor 5 cooperative care vor funcționa și vor asigura sustenabilitatea acestui proiect. Peste 300.000 de euro se vor duce pe pregătirea femeilor, iar o mare parte vor fi pentru dezvoltarea acestor cooperative”, a declarat Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației „Pakiv” România, iniţiatoarea proiectului.

Prezent la Alba Iulia, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Sebastian Lăzăroiu a declarat că problema cea mai mare în sectorul social al ţării noastre rămâne integrarea sau reintegrarea  anumitor categorii de persoane, printre acestea numărându-se și cetățenii de etnie romă.

”Este o ocazie bună pentru mine să vorbesc despre 4 teme fundamentale pentru România astăzi. Aceste teme sunt următoarele: bani europeni, problema romilor, stim foarte bine că este foarte arzătoare, economia socială și, nu în ultimul rând, cea mai importantă dintre toate – ocuparea forței de muncă. În momentul  acesta, avem în România o rată de ocupare de 63%; astfel, m-am angajat ca până în anul 2020 să ajungem la o rată de 70% și vă dau 3 surse din care noi putem în următorii 10 ani să  aducem mai multa lume pe piața forței de muncă. Prima – mediul rural, gospodăriile de subzistență; a doua – asistații sociali și, nu în ultimul rând,  este problema etniei rrome. În recensământ, avem mai putin de un milion de romi, dar noi știm că în realitate ei sunt mult mai mulţi, unii spun 1,5 milioane, poate 2 milioane, un număr mult mai mare și decât maghiarii. Romii sunt oameni care din diferite motive au fost marginalizați, excluși. Noi trebuie să-i aducem, pe cât mai mulți, în centrul societății. Educația este fundamentală, îi pregătim pentru integrarea în forța de muncă. Acest proiect chiar asta urmărește. Haideți să-i lăsăm pe romi să facă ceea ce lor le place să facă”, a spus Sebastian Lăzăroiu.

Pe parcursul proiectului, 550 de persoane vor fi  specializate în dezvoltarea de aptitudini în vederea înființării unei cooperative, dar şi în marketing și antreprenoriat. Printre obiectivele generale ale proiectului se numără și creșterea ratei de ocupare, sporirea gradului de calificare și a posibilităților de angajare.

Proiectul este finanțat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Axa Prioritară 6.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii care votează ”la două mâini” vor fi rămâne fără 80% din indemnizația pe o lună. USR PLUS schimbă statutul aleșilor

Publicat

Parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor și deputaților astfel încât parlamentarii ”pianiști” care vor vota la dublu sau multiplu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară.

Adică, vor pierde peste 80% din indemnizație. De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula, se mai arată în propunere.

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât ‘avertisment scris’ , așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor.

Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, declară deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate