Connect with us
Publicitate

Eveniment

Proiect de 4,5 milioane de euro, semnat la Alba Iulia de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu

Publicat

La Alba Iulia s-a semnat, vineri, un proiect social important, de sprijin al comunităţii rome. Un grup de 1.150 femei de această etnie, din centrul, nordul și sudul țării vor  beneficia de încadrare în muncă în ocupaţii tradiţionale: comercializarea florilor, producţia de textile, curele și pălării, prelucrarea  argintului şi vânzarea bijuteriilor. Proiectul de 4,5 milioane de euro mai prevede și înființarea a 5 cooperative meșteșugărești, care să ofere 100 de locuri de muncă.

„Femeia de etnie romă vine cu o serie de probleme, noi vorbim despre aceste probleme, de la copii, dacă știu să citească, dacă au probleme în familie, părinţii sunt angajaţi etc. Vor fi 1.550 de femei care vor beneficia de aceste servicii, 500 vor fi calificate, vor participa la cursuri de calificare, dar cel mai important este nu numai partea de calificare, cât și partea de implementare efectivă prin deschiderea celor 5 cooperative care vor funcționa și vor asigura sustenabilitatea acestui proiect. Peste 300.000 de euro se vor duce pe pregătirea femeilor, iar o mare parte vor fi pentru dezvoltarea acestor cooperative”, a declarat Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației „Pakiv” România, iniţiatoarea proiectului.

Prezent la Alba Iulia, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Sebastian Lăzăroiu a declarat că problema cea mai mare în sectorul social al ţării noastre rămâne integrarea sau reintegrarea  anumitor categorii de persoane, printre acestea numărându-se și cetățenii de etnie romă.

”Este o ocazie bună pentru mine să vorbesc despre 4 teme fundamentale pentru România astăzi. Aceste teme sunt următoarele: bani europeni, problema romilor, stim foarte bine că este foarte arzătoare, economia socială și, nu în ultimul rând, cea mai importantă dintre toate – ocuparea forței de muncă. În momentul  acesta, avem în România o rată de ocupare de 63%; astfel, m-am angajat ca până în anul 2020 să ajungem la o rată de 70% și vă dau 3 surse din care noi putem în următorii 10 ani să  aducem mai multa lume pe piața forței de muncă. Prima – mediul rural, gospodăriile de subzistență; a doua – asistații sociali și, nu în ultimul rând,  este problema etniei rrome. În recensământ, avem mai putin de un milion de romi, dar noi știm că în realitate ei sunt mult mai mulţi, unii spun 1,5 milioane, poate 2 milioane, un număr mult mai mare și decât maghiarii. Romii sunt oameni care din diferite motive au fost marginalizați, excluși. Noi trebuie să-i aducem, pe cât mai mulți, în centrul societății. Educația este fundamentală, îi pregătim pentru integrarea în forța de muncă. Acest proiect chiar asta urmărește. Haideți să-i lăsăm pe romi să facă ceea ce lor le place să facă”, a spus Sebastian Lăzăroiu.

Pe parcursul proiectului, 550 de persoane vor fi  specializate în dezvoltarea de aptitudini în vederea înființării unei cooperative, dar şi în marketing și antreprenoriat. Printre obiectivele generale ale proiectului se numără și creșterea ratei de ocupare, sporirea gradului de calificare și a posibilităților de angajare.

Proiectul este finanțat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Axa Prioritară 6.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate