Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Tezele de doctorat, lucrările de masterat și de licență, publicate într-un registru electronic antiplagiat, cu acces gratuit

Publicat

lucrare licenta teza doctorat Tezele de doctorat, lucrările de masterat și lucrările de licență de la universitățile de stat ar putea fi stocate în Registrul Electronic Național al Lucrărilor Științifice, care să poată fi accesat de oricine, gratuit. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus joi, la Parlament, fiind susținut de 65 de deputați din toate partidele, dar și neafiliați.

„Conținutul acestei legi este foarte benefic. Mă voi opri foarte puțin asupra dimensiunii sale de îndreptar. Și aici, în argumente, se spune că va rezolva potențiala situație a unor cazuri de plagiat. Mă interesează prea puțin plagiatul, mă interesează faptul că în România putem pune bazele, transparent, electronic, în concordanță cu tehnologia pe care o avem la îndemână, o posibilitate care să ofere tinerilor oportunitatea de a studia”, a precizat deputatul PSD Mihai Sturzu, într-o conferință de presă.

El a adăugat că acest act normativ nu se preocupă de cum trebuie pedepsit plagiatul, pentru că există o altă lege în domeniu.

„Această lege dă un instrument celor care s-ar putea să fie în situația accidentală, că s-ar putea să trateze identic teme identice și, atunci, acestor oameni care sunt în pericol de a cădea în această capcană le oferă un instrument să verifice. În rest, avem alte legi, sunt organisme academice care se ocupă cu acest subiect”, a punctat Sturzu.

Investiția pentru un astfel de sistem, inclusiv cheltuielile de mentenanță, este estimată la 200.000 – 300.000 de euro, a precizat deputatul neafiliat de Alba, Cornel George Comșa.

„În ceea ce privește fondurile universităților, probabil că va trebui să existe, în viitor, o precizare clară ca lucrările de diplomă, de masterat, de doctorat să existe într-o formă electronică și arhivate direct pe acest portal. Temerea noastră este că proprietatea lor intelectuală va putea fi folosită fără a primi niciun fel de credit ei, principalii creatori ai acestei lucrări pe perioada facultății, masteratului sau doctoratului. Nu văd niciun fel de diferență între a fura salată de pe tarabă în piață sau a fura o idee bună. Cred că un soft, un motor de căutare performant poate să identifice pasaje, modul în care au fost ele citate sau nu. Să se identifice tentativele de plagiat sau plagiatele actuale”, a spus Comșa.

Potrivit inițiatorilor, propunerea legislativă urmărește accesul liber la cunoașterea științifică, potențiala depistare a unor cazuri de plagiat și sprijinirea unei cunoașteri deschise. Registrul reprezintă depozitarul în format electronic al lucrărilor științifice realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax